19.2.2010

Uusi leipäkokeilu!

Uusi Maku-lehti tosiaan kolahti postiluukusta viime keskiviikkona ja olin jo kuola valuen sen kimpussa! Iskin heti silmäni tähän mysliseen bataattivuokaleivän ohjeeseen. En ole montaa kertaa leipää itse leiponut, joten ajattelin, että lopputulos voi olla täysi floppi. Mietin myös, onko leipä liian makeaa bataatin takia, joten tässä oli monta riskiä...:)

Lopputulos oli kyllä parempi kuin osasin toivoakaan! Tätä kannattaa ehdottomasti tehdä tuliaisleiväksi ja säilyvyyskin on monta päivää kosteutensa takia.

Ohjeesta tulee kaksi leipää ja se on oikein passeli määrä! Ohjeessa kehoitettiin ostamaan Bruno-vuokia ja ne ovat todella käteviä! Ja mikä parasta, leipä on valmiiksi paketissaan - voiko olla helpompaa viemistä!


Myslinen bataattivuokaleipä (2 leipää)
1 pkt (400g) bataattisosetta (Pirkka)
3 dl vettä
2 ps (á 11g) kuivahiivaa
n. 10 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 ½ dl mysliä
3/4 dl pullomargariinia

Lisäksi
2 (1l) suorakaiteen muotoista kartonkivuokaa (Bruno)

Lämmitä bataattisose ja vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää soseeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja jauhot vähitellen. Lisää taikinaan mysli ja margariini. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja kohota se kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Nujerra taikina leivinpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo pitkulaisiksi ja pane leipävuokiin. Kohota vielä puoli tuntia. Koristele leipien pinnat halutessasi myslillä. Paista leipiä 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Sose oli kyllä todella helppo käyttää! En olekaan ennen noita tuubeja ostanut. Käytin myslinä runsaskuituista, vähäsuolaista perusmysliä, jossa oli pähkinöitä ja rusinoita. En käyttänyt pullomargariinia, ihan vain 100g tavallista huoneenlämpöistä margariinia.

Kohotuskaan ei ollut ongelma, vaikka sitäkin vähän pelkäsin. Minulla on ollut huonoja kokemuksia kuivahiivan kanssa. En edes kohottanut leipiä puolta tuntia vuoissa, koska taikina näytti jo uhkaavasti pursuavan niistä ulos.

Kuori ja koostumus oli juuri sopiva - ei liian pullamainen sisältä ja kuorikin oli juuri sopivan pehmeä, muttei liian pehmeä. Tämä tuli yllättävän nopeasti, ainakin edelliseen leipään verrattuna.

Tämä pääsi heti vakiolistaani!

2 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Tätä aion kokeilla! NAMMM!

Pitkä kirjoitti...

Kannattaa Minttu ehdottomasti kokeilla! Ite ajattelin, et toi olis ollut jotenkin makea, mutta bataatti oli mukana lähinnä kivana vivahteena. Sitä sun blogia odotellessa :)