23.1.2010

Ensimmäinen leipäkokeilumme!

Ensimmäinen kerta, kun teimme Pitkän kanssa leipää. Tämä on sukulaisemme resepti, ja epäilimme jo ohjeen helpoutta - oli pakko soittaa varmistuspuhelu! Olemme syöneet tätä pariin kertaan, ja ohje oli pakko saada ja kokeilla onko leivän teko mahdollista.

Leivästä tuli kaunis, oikean leivän näköinen ja ah niin hyvää! Tämän jälkeen emme ihmettele, että kaikki sanovat, kuinka halpaa itse tekemä leipä on. Ainoa huono puoli on, että odotteluun menee aikaa.

Nautimme tämän tomaatti-vuohenjuustokeiton kanssa ja panimme päälle graavilohta! Kuola valuu vieläkin!


Leipä
5 dl vettä
1,5 dl hiutaleita (käytimme itse kaurahiutaleita)
2 tl suolaa

Aineet sekoitetaan ja liotetaan 1 tunti.
 

Lisätään joukkoon:
½ hiiva ja
reilu litra vehnäjauhoja (käytimme luomuvehnäjauhoja).

Sekoitetaan ja annetaan nousta 1 tunti. Taikina kaadetaan pellille ja ripotellaan jauhoja vielä leivän päälle. Paistetaan uunissa 200 asteessa 1 tunti.

Vettä ei tosiaan tarvinnut lämmittää, eikä taikinaa vaivata! Käsiä ei siis tarvinnut sotkea ollenkaan. Taikina vain kaadetaan pellille, sitä ei mitenkään tarvitse muotoilla tietyn malliseksi.

Kuoresta tuli ihanan rapsakka ja sisuksesta ilmavan kuohkea. Taikinaan voi hyvin sekoittaa siemeniä ja tehdä vaikka mitä variaatioita.

---
PS. Leipomisesta on nyt pari päivää ja alussa kovakuorinen, sisältä pehmeä leipä on muuttunut tasaisen pehmeäksi. Ei siis sellaiseksi pullaksi, vaan on vähän helpompi leikata, mutta silti tosi hyvää. Vaikka kai leipä on parhainta tuoreena ja lämpimänä, silti olen yllättynyt ettei leipä ole kovettunut (säilytämme sitä muovipussissa).

Ei kommentteja: