28.1.2010

Palsternakka

Palsternakka on ehdottomasti aliarvostettu kasvis. Meillä on onneksi syöty tätä kotona niin kauan kuin muistan, yleensä lisukkeena. Isä paistoi sitä usein pekonin ja sipulin kanssa, ja se loppui alta aikayksikön. Kun poikaystäväni V oli ensimmäistä kertaa syömässä vanhemmillani, ja isä kysyi haluaisitko jotain lisää, V pyysi palsternakkaa. Isä joutui nieleskelemään eioota ja tarjoamaan pelkkää perunaa, ja ensi kerralla hän olikin valmistanut palsternakkaa monta pannullista, ettei se varmasti lopu kesken.

Tässä kuvassa nuo edessä olevat vaaleat kuutiot ovat palsternakkaa!


Kävin täällä stalkkaamassa palsternakan speksejä, ja tiesittekö, että se on porkkanan sukulainen? "Palsternakka sopii kaikkeen mihin porkkanakin. Se antaa täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua erilaisiin patoihin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin. Talvikautena palsternakkaa kannattaa keittää ja soseuttaa. Sose on hyvä lisäke sellaisenaan tai perunasoseen joukossa. Kasvis- tai kanalientä lisäämällä palsternakkasoseesta saa hienoaromisen keiton." Mm, todellakin, on nimittäin tullut  tehtyä sitä keittoa ja se on todella tuhtia tavaraa.

Tuolta sivulta bongasin myös helpon ohjeen tehdä palsternakat uunissa. Yleensä paistan ne pannulla tai teen uunissa isomman erän eri juureksia kerrallaan, mutta käyhän se näinkin. Haastan mielelläni kaikki maistamaan ja kokeilemaan palsternakkaa, jos se on jäänyt joltain tekemättä.


  
Uunipalsternakat
yksi pötkö palsternakkaa

Paahda neljään osaan pitkittäin leikatut, kuoritut palsternakat uunissa.
Pyöräytä lohkot ensin öljytilkassa ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paahda 200 asteessa 15 minuuttia.

Kuten kuvasta näkyy, itse puolitin sen ja paahdoin sitten 25min. Palsternakkojakin on eri kokoisia, joten kannattaa kokeilla milloin ne ovat mukavasti pehmenneet, silloin ne ovat myöskin valmiita.

Ja pahoittelut huonoista kuvista. Virallisella blogikuvaajalla oli jotain muuta tekemistä. Alemmassa kuvassa ei ole karvaa lautasella/oikeassa yläkulmassa, vaan linssissä oli tahroja, buu.

4 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Mietin justiinsa tänään aivan samaa asiaa - kuinka palsternakka onkaan aliarvostettu herkku! Ostin läjän kyseistä juuresta, kypsensin uunissa yrttien ja oliiviöljyn kera, ihanaa! Pitää ehdottomasti kokeilla tuota pekoni-palsternakkakomboa.

Hirvittävän kiva blogi teillä täällä! Lisää samoin tein suosikiksi :)

Pitkä kirjoitti...

Kuule Janna, hirveän kiva että jätit kommentin! Blogi on vielä vähän kesken, meillä on suunnitelmissa hienot grafiikat ja kuvien tason on tarkoitus nousta PALJON. Noikin palsternakat näyttää ihan raaoilta, vaikkei oo. Oletkohan se Janna, jonka blogia olen lukenut aiemmin? http://nanncy.livejournal.com/ Eksyin sinne joskus galtsusta, jossa oli mulla oli kuvia Indy-koirasta ja kommentoit jotain. Jos olet, olen aina ajatellut, että meillä synkkaisi. Jos et, niin kiva kuitenkin tutustua :) Menenpä heti stalkkaamaan sun blogia.

Janna kirjoitti...

Kuule Pinja (muistinkohan oikein?), sama Janna kyseessä! Indy-koiraa kommentoin siksi, että meillä on saman niminen pikkuhurtta. Mäkin kyllä muistan ajatelleeni, että meillä synkkais!

Kivaa että olet perustanut blogin, vaikuttaa tosi tosi hyvältä, just sen henkisiä reseptejä jollaisista itse tykkään.

Mullakin on blogi vielä vähän työn alla, haluaisin jonkun hienon bannerin mut en oikein osaa tehä semmosta. Mut en myöskään viitsi pyytää mun tuhansia miljoonia lukijoita suunnittelemaan mulle banneria, niinku kaikki muotiblogaajat tekee.

Pitkä kirjoitti...

Jeah, Pinja täällä. Mä melkein kyllä sanoisin, että sun banneri on hienompi kuin meidän. Toivottavasti se meidän uusi on ainakin hienompi kuin meidän nykyinen, eiköhän, sillä tuo mystinen V hanskaa nuo käsittelyohjelmat ja myös tyylitajun. Opin eilen photoshopista Autolevels ja Autocolor, joten jo sen takia omien kuvien laatu nousee :)