26.1.2010

Decoupage-lakalla voi tehdä ihmeitä

En loppupeleissä ole mikään hirveän lahjakas askartelija, ja avainsanana onkin helppous. En kestä useita työvaiheita, vaan haluan nähdä työni tulokset heti. Siksi Decoupage-lakan kanssa vääntäminen sopii minulle mainiosti. Sisustusmakuni on vahvasti 50- ja 60-luvuilta, ja pari vuotta sitten poikaystäväni luo muutettuani kaipasin asuntoon enemmän sitä "retroa" tunnelmaa, mutta tuoreella tavalla. (Olen oikeasti todella allerginen tuolle retro-sanalle, tiedättehän ne huuto.netin myyjät, jotka kauppaavat vanhoja kulahtaneita K-Kengän halpislenkkareita retrona! AAAARG!)



Aikani pohdittuani kävin ostamassa divarista pinon Kotiliesiä. Kyllä, tiedän, että niitä saisi halvemmalla varmaan mistä tahansa muualta. Ja olenkin saanut niitä kaverini mökiltä myöhemmin lahjoituksena, mutta kun kaikki on aina pakko saada heti, maksoin divarissa viidestä vanhasta Kotiliedestä 20e. Hankkikaa siis omanne muualta tai käyttäkää servettejä. Tai vaikka vanhaa Hesaria, kiiltokuvia... ihan mitä vaan! No, kuitenkin. Leikkasin Kotiliesistä irti kaikki omaa silmää miellyttävät kuvat (mattoveitsi + leikkuualusta nopeuttavat työtä huomattavasti), ostin taulupohjia (saa esim. Akateemisesta, Claes Ohlssonista, taideliikkeistä...) ja varasin kalenteriin muutaman tunnin aikaa. Ison pullon Decoupage-lakkaa ja hyvän siveltimen kävin ostamassa Sinellistä, muistaakseni yhteensä n. 15e. Lakkaa taitaa olla muutamaa eri sorttia, omani on mattaa.



Sitten hommiin! Lakkaa käytetään reilusti, ja vaikka se on valkoista, ei huolta, se muuttuu värittömäksi kuivuttuaan. Ensin lakkasin kohtaa mihin aioin kuvan iskeä, sitten kuvan nurjaa puolta, iskin kuvan paikoilleen ja surrasin lakkaa vielä runsaasti päälle. Sitten seuraava kuva. Hiljalleen taulu hahmottui valmiiksi! Vähän uudemmista Kotiliesistä löytyi värikuvia, joista tein sitten pienemmän taulun rinnalle. Kannattaa muuten olla tarkkoja niiden seepiakuvien kanssa, eri vuosina Kotiliedet ovat olleet vähän erisävyisiä. Suosittelen yhteen tauluun/projektiin vain samansävyisiä kuvia. Isosta 250ml putelista riittää n. neljään tauluun.



Decoupage-lakalla voi koristella melkein ihan mitä vaan. Tässä mielestäni aika kiva vinkki, miten vaikka vanhan lampun saa päivitettyä nykypäivään tai uuteen sisustukseen. Esittelen myöhemmin, miten annoin uuden elämän eräälle vanhalle huonekalulle.

PS. Taulut vilahtavat "tositoimissa" täällä säärystinpostauksessa! Myös sohvasta tulossa juttua myöhemmin, se ei ole ihan mikä tahansa sohva.

7 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Onpa tosi hienoja tauluja :) Löysin tähän postaukseen googlen kautta, kun etsin ideoita decoupage-lakan käyttöön :D

Pitkä kirjoitti...

Kiva kuulla Inka että tykkäät! Mä olenkin stalkannut tota sun blogia jo pitkään :)

ElmiHelmi kirjoitti...

Ihania tauluja!Pitkän metsästänyt ideoita, mitä voisi lasten/nuorten kanssa tehdä leireillä kun tuo kenkälaatikoiden koristelu alkaa tympiä..Tässä onkin ideanpoikasta :D

Pitkä kirjoitti...

Kiitos ElmiHelmi! Tolla Decoupagella vois varmaan joo tehdä mitä vaan, mut jotenkin sitä juurtuu aina niihin samoihin juttuihin - itkeki oon tehnyt vaan näitä tauluja ja sitten yhden pöydän... En tiedä saisko paloturvallisuuden takia päällystää vessaa sarjakuvilla, mutta se olis muun haave :) Siis sellainen vanhan talon pelkkä vessakoppi, jossa ei oo kaakeleita. Ei siis sellaista normaalia kylpyhuonetta...

ElmiHelmi kirjoitti...

Toimiskohan toi kaakeliin? Mulla kun on KLIINISEN valkoinen vessa, jota inhoan syvästi..Muutamat Marimekon unikot sinne tuomaan väriä..Pitääkin kokeilla... :D

Pitkä kirjoitti...

Odotan mielenkiinnolla sun raportteja lopputuloksesta :) Siitä en sitten osaa sanoa, että miten helposti ne kuvat saa sieltä kaakelista pois, jos alkaa unikot ärsyttää :)) Varmaan osaisivat jossain askarteluliikkeessä valottaa sitä puolta.

ElmiHelmi kirjoitti...

No ainahan ne voi sitten peittää uusilla kuvilla :D Onneks tuolla varastossa on niitä ylijäämäkaakeleita, että ehkä kokeilen ensin niihin :D