30.1.2010

Ihanan muhkea focaccia

Olen jo pitkään halunnut leipoa focacciaa. Olen todennut monet Olivia-lehden reseptit hyviksi ja niinpä päätinkin kokeilla juuri tätä.

Tein leivän lasivuokaan, joten siitä tuli paksumpi kuin lehden kuvan tuotoksesta. Lopulta focaccian teko oli yllättävän helppoa, mutta jauhon määrässä kannattaa kuitenkin olla tarkka. Vaivasin taikinaa käsi krampissa ja selkeästi uurastus kannatti - lopputulos oli ihanan öljyinen ja ilmava! Sormisuola kruunasi leivän.

Tätähän voi tarjota hyvin pastan tai salaatin rinnalla, se on kyllä ruokaisaa suolaista tarjottavaa juhlissakin. Kesällä tämän voisi puolittaa ja täyttää esimerkiksi kasviksilla, parmankinkulla ja vaikka mozzarellalla piknikkiä varten! Miksei muutenkin! 



Focaccia
4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan

4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
tuoretta timjamia ja rosmariinia

noin 10–15 kivetötöntä kalamataoliivia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10–15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.

Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Ripottele leivän pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.


PS. Toivottavasti saadaan pian nämä huonot kuvat pois ja kaikissa postauksissa on hyvät kuvat. Osa kokkailuista on tehty ennen hienoa digijärkkäriä (jota emme osaa vielä oikein käyttää). Myös uutta ulkoasua on luvassa, jotta blogin taso mielyttäisi jos ei teidän, niin ainakin omaa silmää.

Ei kommentteja: