3.2.2010

Laskiaispitko

Laskiainen lähestyy ja olen himoinnut perinteistä laskiaispullaa jo tovin. Pätkä on enemmän mantelimassan perään, mutta itselleni ainoa oikea vaihtoehto on mansikkahillo. Olen jo vuosia sanonut, etten pidä mantelimassasta, mutta on pakko olla tässä kohtaa rehellinen ja tunnustaa, etten ole koskaan edes maistanut sitä. Isällämme on tapana kokeilla aina kaikki uutuudet ja olla muutenkin innovatiivinen keittiössä (muistatko Pätkä sen kauden, kun isä laittoi joka ruokaan kaktusta?), joten tietenkin tämä peruspullasta poikkeava laskiaispitko osui silmiini Pirkka-lehdestä. Pyörä on aina pakko keksiä uudelleen!

Niin simppeli kuin alkuperäinen ohje olikin, emme olleet sille täysin uskollisia. Valitettavasti kaapista oli päässyt loppumaan Sunnuntain kuivahiiva ja jäljellä oli enää Pirkan kuivahiivaa, jolla en ole vielä koskaan saanut mitään nousemaan, ihan turha tuote. No, ensimmäisellä kohotuksella tämäkin taikina piti pintansa ja pysyi alkuperäisessä koossaan, ja saimme siitä tehtyä vain yhden pitkon, vaikka ohjeessa puhutaan kahdesta. Sitten kohotimme pitkoa ja sehän paukkui ihan hurjan kokoiseksi. Minkäs sille voi, Pätkä lohdutti sen muistuttavan Ekbergin juhlapitkoa. Kermavaahdosta jätimme pois mantelijauhon. Ihan nätti ja kiva lopputuloksesta tuli, vaikka onhan se pulla aina pulla.


Laskiaispitkot (2 pitkoa)

Taikina 
 2 1/2 dl maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g leivontamargariinia tai voita

Voiteluun
kananmunaa

Pinnalle

raesokeria
mantelilastuja

Täyte 1 pitkolle
2 dl kuohukermaa
(1-1 1/2 dl mantelijauhetta)
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
noin 1 dl mansikka- tai vadelmahilloa

4 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Tykkään tästä, tosi kiva idea peruslaskiaispullan tilalle. Tätä pitää melkein kokeilla yhdessä JW:n kanssa!

Pitkä kirjoitti...

Nää oli tosi helppoja! Tehkää ihmeessä, ja sit meette jälkikäteen laskemaan mäkeä :) Ihanaa!

Anzku kirjoitti...

Mulla on tuossa taikina kohoamassa ja kunhan pikkumies herää uniltaan niin pitkon pyörittelyä olis täälläkin luvassa! En oo koskaan pitkoa tehny, saas nähdä minkälainen kaunotar siitä syntyy! :)

Ensimmäistä kertaa oon lukemassa tätä blogia ja mukavalta vaikuttaa! Odotan innolla lisää! :)

Anzku kirjoitti...

Hih! Eihän tuosta kummoinen kaunotar tullu, mutta maku ja kalorit kohdallaan! :)