22.8.2010

Ihan mieletön soppa

Miten saada kokkailuinto taas syttymään kesätauon jälkeen? No tietenkin kutsumalla illallisvieraita! Perjantaina meille paukahti pari kaveria ja pohdin monta päivää mitä sitä oikein kehtaisi tarjota. Helsinkiin saapui syksy viime viikolla (ainakin aamut olivat ihanan kirpeitä) ja niinpä halusinkin toteuttaa menussa vähän syksyisempiä makuja. Bongasin Pippurimyllyn valkosipulikeiton (alunperin Pirkalta), jota oli kommenttilootassa ylistetty aika monta kertaa, ja pakkohan sellainen oli sitten keitellä kasaan. Kannattiko? Todellakin. Aiemmat keittosuosikkini ovat olleet tomaattikeitto ja maa-artisokkakeitto, mutta tämä soppa kilpailee nyt kärkisijoista. Ainekset olivat melkein ilmaiset, toteutus helppo ja maku mahtava, ei liian vahva, vaan aavistuksen makea ja muuten vain täydellinen. Suosittelen! Päälle paahdoin valkosipuliöljyssä paahtoleivästä krutonkeja. 

Pakko vielä mainita, että kynnet oli todella helppo ja nopea kuoria, kun niitä oli hauduttanut hetken kiehuvassa vedessä. Mahtava niksi!

"Laitetaas lautanen edustuskuntoon."

Valkosipulikeitto, 4 annosta
2-3 kokonaista valkosipulia
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
7 dl vettä
4 rkl kasvisfondia
ripaus rouhittua mustapippuria
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1/2 dl tuoretta persiljaa

Lisäksi
krutonkeja, itse tehtyjä mieluiten

Paina kämmenellä valkosipuli rikki niin, että kynnet irtoavat. Kaada kynsien päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutaman minuutin kuorimisen helpottamiseksi. Kuori kynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuullota valkosipulinkynsiä ja sipulisilppua öljyssä kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia, kunnes valkosipulinkynnet ovat hajonneet. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää kerma ja hienonnettu persilja. Kuumenna höyryäväksi. Leikkaa leivästä kuutioita. Kuumenna öljy pannulla ja paahda leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Tarjoa keitto leipäkuutioiden kanssa.

12 kommenttia:

Jytis kirjoitti...

Ei vitsi, mäkin oon tuijottanut tätä reseptiä vaikka kuinka monesti. Kai se vaan on pakko sitten testata :) Näyttää aivan ihanalta.

Pitkä kirjoitti...

Suosittelen, itse asiassa, melkein pakotan kokeilemaan itse. Ihan mahtavaa!

Janna kirjoitti...

Teen tänään!

Pitkä kirjoitti...

Haluan välittömän ensireaktiosi tekstiviestillä, kiitos!

sanna kirjoitti...

Jee! Mahtavaa, että sinnekin on maittanut :) Tää on tosiaan ihan huippusoppa, jota todellakin pitäisi kaikkien kokeilla.

Pitkä kirjoitti...

Kiitos Sanna sulle, kun välitit tän reseptin kaikelle kansalle! Keitosta tuli ehdottomasti vakkarikamaa, pitää oikein hillitä itseään etten keitä sitä joka päivä :)

Anzku kirjoitti...

Joo, pakko kokeilla!! Valkosipulinkynsien kuoriminen on maailman ärsyttävin homma. Tuota kiehauttamista en oo kokeillukka! Tilasin glorian ruoka&viinilehteä pätkän edelleen ja sain tilaajalahjaks sen silikonisen valkosipulinkuorijan, tiijätkö semmosen putken (en jaksa linkkiä vääntää, mutta googlaamalla löytyy kyllä). Sinne vaan tuikataan ne kynnet sisään ja rullaillaan muutaman kerran pöytää vasten ja putkesta putkahtaa siistit kuorettomat kynnet. Enpä olis uskonu! Miun keittiön paras turhake, ihan ehottomasti!!! Valkosipulia kun melkein päivittäin meillä käytetään. Suosittelen tuota kyllä!

Pitkä kirjoitti...

Hei joo, mä muistan nähneeni semmosen! Ja itse asiassa se tuli mieleeni myös tätä keittoa tehdessä. Kiva kuulla, että se oikeasti toimii, täytyy ostaa jos tulee jossain vastaan. Suosittelen yhdistämään siihen miniraastimeen, joka on mun luottoväline valkosipulin kanssa :))

Janna kirjoitti...

Mäki suosittelen sitä silikoonilärpäkettä, ostin omani parilla eurolla jostain kamalasta miesten kaupasta (biltema?) ja se kyllä toimii.

Anzku kirjoitti...

Mulla kans on raastin valkosipulinkäsittelyssä vakiokamaa. Mulla ei oo vaan niin söpöä raastinta kuin siulla se pikkukaveri - kaapoko hän oli? ;)

Pitkä kirjoitti...

Joo Kaapo <3

Tiina kirjoitti...

Testattu on, tosi hyvää!! Ja helppa, ja edullista!