10.9.2010

Henkilökohtainen tofuhaaste

Kesän Berliinin reissullamme kävimme syömässä ihanassa Hans Wurstissa, joka on orgaanista vegaaniruokaa tarjoava rento ravintola. Miten siellä Berliniissä osataan? Kärjistäen sanon, että jos tuollainen paikka ilmestyisi vaikka Helsinkiin, en usko että uskaltaisin mennä sinne, sillä mielikuvana olisi ituhippipaikka, jossa ei voi käydä ilman rastoja, marakassia ja kainalokarvoja, ja josta puuttuu se oikeanlainen fiilis. Hans Wurstissa se fiilis todellakin on. Ihanan tunnelmallinen, normaali paikka, josta saa ihania luomuviinejä, taustalla soi hyvä musiikki eikä sitä luomua tai vegaania tuputeta missään muualla kuin ruokalistassa. Katsokaa näitä ihania annoksia! Me syötiin V:n kanssa molemmat pastaa tomaattikastikkeessa, superhyvin paistettua tofua, paahdettuja terttukirsikkatomaatteja ja oisko siinä ollut vielä herneenversoa. En ole koskaan syönyt niin hyvää tofua, ihan uskomatonta. Menkää ehdottomasti syömään, jos olette huudeilla.

Eiks oo ihana. Kuva otettu Hans Wurstin sivuilta.

Olen miettinyt sitä ihanaa tofua nyt jo pari kuukautta. Päädyin eräänä päivänä googlettelemaan parhaita tapoja valmistaa tofua, sillä Hans Wurstin tofu oli rapeaa eikä sitä perusmautonta limamaista kuutiota, jota olen yleensä joutunut syömään. Mielestäni tofuun ei tarvitse totutella, vaan se on huonosti valmistettu, jos ei  meinaa mennä alas. Kuitenkin pohjalla on melkein mauton kuutio, josta saa marinadeilla aika erilaista joka kerta tahtoessaan. Joka tapauksessa, törmäsin netissä tällaiseen sivuun, jossa kehotettiin ensin kuivaamaan tofu pyyhkeillä, kuivaamaan ja ruskistamaan sitä kevyesti pannulla, sitten marinoimaan ja vielä paistamaan öljyssä.  Näin tofusta tulee maukkaampi, kun tofu imee marinadin paremmin itseensä ja myös rapeampi, kun turha neste on poistettu. Mulla oli ainakin froteet ihan litimärkiä kuivailun jälkeen. Ei mitään pikaruokaa, mutta oli pakko kokeilla.

Lopputulos oli parasta tofua, mitä olen valmistanut. V ja Pätkä diggasivat myös tosi paljon. Ensi kerralla tosin jotain vähän innovatiivisempaa marinadia, mielellään limellä. Tuoretomaattikastike taas oli ihan jees, mutta pitäisi keksiä siihen joku juju. Itsehän en pidä yleensä tomaattipohjaisista pastakastikkeista, mutta tuoretomaattikastike on onneksi asia erikseen. Paahdetut tomaatit unohdin uuniin ja ne repesivät, maistuivat silti, no, paahdetuilta tomaateilta. En päässyt ruoan kanssa Hans Wurstin tasolle, mutta tästä on tosi hyvä jatkaa.

Mozzarella oli menossa vanhaksi, se sopi aika kivasti tomaattisoosin kanssa.

Pastaa tuoretomaattikastikkeessa, tofukuutioilla ja paahdetuilla kirsikkatomaateilla (kolmelle)
pastaa, en kyllä katsonut yhtään paljonko

Tuoretomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl öljyä
1 chilipalko (aika mieto)
1rkl tomaattipyreetä
1dl vettä
suolaa ja pippuria + muita mausteita oman maun mukaan
5 tomaattia (!! hyviä tomaatteja! luomuja mielellään)
1tl sokeria

Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä. Viillä tomaatteihin ristiviillot, iske haarukalla tukevasi kiinni ja pidä kiehuvan veden alla n. 15 sekuntia. Kuori tomaatti, halkaise, poista ne vihreät "päädyt" (en keksinyt parempaa termiä) ja pilko. Laita öljy kuumenemaan, lisää mausteet ja silputtu chili, ja lisää sitten pilkottu sipuli ja valkosipuli. Kuulota hetki, lisää sitten tomaattipyree. Heitä mukaan vesi, keitä hetki kasaan. Lisää sitten tomaatit ja sokeri. Keitä kasaan n. 15 min. Soseuta kevyesti, jos haluat, mutta älä ihan muhjuksi. Sekoita kastike keitetyn pastan kanssa.

Grrrr, rapsakkaa.

Rapeat tofukuutiot
1pkt tofua
öljyä paistoon

Marinadiin voit heittää melkein mitä vaan, meillä tuli:
soijaa
hunajaa
chilikastiketta
sitruunamehua
kalakastiketta
sesamöljyä

Leikkaa tofu 0,5-1cm paksuiksi levyiksi. Laita kahden pyyhkeen väliin kuivumaan (sellaisten, joista ei sitten irtoa mitään nöyhtää... itse käytin ihan froteepyyhkeitä), laita pari lautasta painoksi päälle ja anna kuivua pari tuntia. Painele vielä lopuksi kunnolla vedet pois, mutta ei niin kovaa, että tofu hajoaa. Laita fileet teflonpannulle ja levy kolmoselle, älä käytä öljyä!!! Painele lastalla fileitä pannuun kiinni ja kuivata hitaasti, kunnes fileet ovat kevyesti ruskistuneita molemmin puolin. Leikkaa kuutioiksi ja laita yön yli marinoitumaan jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä öljyssä rapeiksi.

Paahdetut tomaatit
kirsikkatomaatteja, mieluiten tertussa

Vedin aika simppelisti. Laita kirsikkatomaatit pellille, leivinpaperin päällä. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat paahtuneet, mutta pysyvät vielä kasassa.

9 kommenttia:

Anzku kirjoitti...

Kiitti vinkistä! Mie kans oon ihan onneton tuon tofun kans. Just se suutuntuma on ihan ällön löllö aina, maustamisessa oon onnistunu ihan ok. Pitääki nyt kokeilla (ja ilahduttaa kotiväkeä :/). Palaan raportoimaan - jos nyt joskus aikaiseksi saan... ;)

Dr Jerusalem kirjoitti...

Hans Wurst lopettaa toimintansa piakkoin.

Pitkä kirjoitti...

Anzku, mullakin just se suutuntuma on aina jättänyt ihmettelemään, et miten tää tofu voi olla jonkun mieleen. Mut toki hyvö marinadi pelastaa aika paljon. Mut kokeile joskus, jos jaksat, palkitsee!

Ja Jerusalem, miten se et sit just nyt oo tsättäilemässä kun kaipaisin sun selityksiä. MITÄ, LOPETTAA! Mun ilta meni pilalle, snifffff.

Tiia kirjoitti...

Hei jee, kiitos tofuvinkeistä! Pitääpä kokeilla tuota kunnon kuivattelua. Tasan kerran olen onnistunut saamaan tofusta rapeahkoa, mutta taisin kyllä vain käristää sitä vähän liikaa... :D

Pitkä kirjoitti...

Suosittelen kyl kokeilemaan. Varsinkin enemmän tofua käyttävät varmaan huomaa eron vielä selkeämmin kuin me pulliaiset.

Jytis kirjoitti...

Kappas, ihan uusi metodi mullekkin tuo pitkään kuivattelu. Kiitos vinkistä! Pasta vaikuttaa superherkulta.

Mä olen viimeaikoina ollut tosi laiska marinoimaan ja oon käyttänyt lähinnä vaan savutofua johon olenkin kehittänyt aikamoisen addiktion.. Hinta vaan vähän riipaisee.

Pitkä kirjoitti...

Jos tykkää tehdä tofua, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota kuivattelua. Kestää kauemmin, mutta mä ainakin jäin tähän valmistustapaan ihan koukkuun :) Mäkin olen maistanut sitä savutofua, ja onhan se hyvää, mutta jotekin siitäkin on jäänyt se limainen vaikutelma, jonka sain onneksi katoamaan tällä kuivattelulla :)

hanna kirjoitti...

Ooh, nerokkaalta kuulostava tofunvalmistusmenetelmä. Olen vakuuttunut, kiitos linkkivinkistä!

Pitkä kirjoitti...

Jos kokeilet, niin kerro sit mitä pidit vai piditkö!