14.9.2010

Linssit - kolmas kerta toden sanoo

Syksyn tullen intoni käydä kaupassa tyrehtyy nollaan. Silloin on kaivettava kaikki kaapit läpi ja toivottava, että löytäisi jotain syömäkelpoista. Tällä kertaa vihanneslokerosta löytyi kolme porkkanaa ja mieleeni tuli jo pitkään bookmarkeissa pyörinyt Chocochilin linssi-porkkanakeitto. Olin laittanut reseptin muistiin miettiessäni jotain hyvää ruokaa punaisista linsseistä. Ensimmäinen kokeiluni ei osunut ihan omaan makuun ja toinen taas oli aika mukiinmenevä, mutta kai kolmas kerta toden sanoo? Reseptiä tuli muokattua aika paljon, koska meillä ei ollut perunaa. Lopputulos oli sen verran mainio, että teen ensi kerralla samaan tapaan kuin nytkin.

Ennen kuin kurkkaatte kuvaa, saanen selittää ne hirveät krutongit. Oli laiska sunnuntai ja olin nälissäni. Keittoa piti keittää aika kauan, sillä porkkanat eivät valitettavasti pehmene ihan minuutissa, ja ehdin siinä odotellessani syödä kaikkea muuta kaapista löytyvää. Kun keitto sitten viimein oli valmis, en löytänyt sen päälle mitään ripoteltavaa. Sitten kaapista osui käteen pussi krutonkeja (kaveri tuonut kerran salaattiin) ja iskin niitä keiton päälle. Sniff. Ei olisi pitänyt. Meiltä olisi löytynyt myös ruisleipää ja valkosipuliöljyä, ja olisin saanut sata kertaa paremmat krutongit, jos en olisi ollut niin laiska. Älkää olko niin heikkoja kuin minä olin, kyllä ketutti.

Keittoa suosittelen vilpittömästi kaikille! Se lämmitti harmaata sunnuntai-iltaa ja vatsaa, ja sai minut ihastumaan linsseihin taas hitusen enemmän.Riisuttu linssi-porkkanakeitto (kahdelle)
3 porkkanaa
1dl punaisia linssejä
1 sipuli
valkosipulin kynsi
8dl vettä
1rkl tomaattipyrettä
1,5rkl kasvisfondia
öljyä/voita
suolaa ja pippuria
1tl chilikastiketta/-tahnaa
+ jotain kivoja yrttejä

Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipulin kynsi. Laita kattilaan voita, mausteita ja lusikallinen chilikastiketta, lisää sipulit ja kuulota hetki. Lisää mukaan porkkanat ja tomaattipyre, kuulota hetki lisää. Lisää sitten vesi ja kasvisfondi. Keitä sillä aikaa, kun huuhtelet linssit kylmällä vedellä. Lisää mukaan keitokseen ja keitä soppaa, kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Soseuta ja mausta vielä lisää, jos tuntuu kaipaavan jotain.

Paahda päälle krutonkeja ruisleivästä, valkosipulista ja öljystä.

Ei kommentteja: