15.4.2010

Smells like garlic spirit

Olen haissut koko päivän ihan kamalalta. Säälin vierustoveriani bussissa, ja olen hengittänyt nenän kautta aamusta asti. Kyllä, söin eilen valkosipulia. Tosi paljon. Kuikuilimme illalla V:n kanssa ruokakaappeihin ja jääkaappiin, ja kaikki ruoka tuntui hävinneen kuin tuhka tuuleen. Olin jo langeta vanhoihin käytösmalleihin ("Hei, käy sä kaupassa kun mä imuroin joka viikko..."), mutta sitten muistin Eevan valkosipulileivän! Jessss, meiltä löytyi nimittäin juuri ostamaani luomuvalkosipulia, juustoa, voita, nahistunut ruohusipuli ja esipaistettuja patonkeja. Aivan mahtavaa.

Näitä leipiä on tehty aiemmin meillä ja kavereilla bileisiin. Silloin leivät on tehty valmiisiin patonkeihin, mutta omaksi suosikikseni nousivat nyt nämä esipaistetut patongit. Leivät kannattaa muuten leikata halki jo ennen paistamista, paistaa sitten kypsiksi (muttei sellaisiksi ruskeiksi vaan vaaleiksi, eli minimikypsytysajassa) ja kuorruttaa sen jälkeen ja lykätä uuniin uudelleen. Olin ehkä vähän hölmö ja heitin kuuden valkosipulinkynnen lisäksi vajaan teelusikallisen valkosipulitahnaa, joka on tosi stydiä. Lopputulos oli tavallistakin herkullisempi, mutta myös haisevampi. Jätin leivät myös ruskistamatta, sillä joskus lopputulos on ollut omaan makuuni turhan crispy. Mutta makuasia, kokeilemalla löytyy varmasti se omaan makuun sopiva rapeus.

HUOM! Jaa sänky sen kanssa, jonka kanssa erehdyt näitä popsimaan. Kukaan muu ei suostu nukkumaan vieressäsi.


Valkosipulileipä (Voisilmäpeliä)
1 patonki tai muuta vaaleaa leipää
1 valkosipuli
100 g voita
nippu ruohosipulia
n. 1-2 dl juustoraastetta
 
Halkaise patonki pituussuunnassa kahtia. Murskaa valkosipulinkynnet tai leikkaa ne hienoiksi. Sulata voi  pienessä kasarissa tai paistinpannulla ja lisää hienonnettu valkosipuli voin joukkoon. 
Kun voi on sulanut, voitele patonginpuolikkaat “päästä varpaisiin” valkosipulivoilla (pullasuti on passeli, mutta itse laitan suoraan lusikalla). Leikkaa päälle ruohosipulia ja ripottele juustoraaste.
Paista leipiä 180-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. 
Siirrä sen jälkeen pelti uunin ylätasoon ja paista vielä muutaman minuutin ajan, 
kunnes leipä on mukavasti paahtunut ja saanut väriä.

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Näyttää herkullisilta. Olen kans valkosipulin ystävä, sitä kun ei meinaa koskaan olla liikaa.:D

Pahalapsi kirjoitti...

omnomnomnom! valkosipulipatonki on kyllä ihan törkeen hyvää, ja ihanan lemahtavaa tavaraa :D mie tein just tuossa pari päivää takaperin valkosipulipatonkia. Oli kyllä aika shokki, kun rupesin leipomisen jälkeen kattelemenaan muiden bloggaajien VS patonkien ohjeita.. "3 kynttä valkosipulia..." "2 kynttä valkosipulia" ... Ja mie kun sörväsin 20! (kaksikymmentä!!) kynttä valkosipulia kahteen patonkiin :D Mie tykkään että se garlicci maistuu kunnolla, ni noi turbovalkosipulipatongit olivatkin meillä ihan hurja menestys.