18.4.2010

Jauhelihapihvit goes vege

Olen aina ollut lihansyöjä henkeen ja vereen. Lapsuudenkodissa syötiin lauantaisin iltapalalla keitettyä kieltä, sunnuntaina päivällisellä tartaria ruisleivän päällä ja juhlapäivinä keitettyä sydäntä. Rakastan lihaa (etenkin pekonia). Mutta sen taannoisen ruokamyrkytyksen/noro-viruksen jälkeen ei liha ole oikein maistunut. Possun kylki oli kyllä aivan ihanaa, ja tajusin että on mennyt maku sellaiseen teolliseen mössöön kuten vakuumipakattuun jauhelihaan. Ajatuksissa on jo pitkään kytenyt, että syömäni lihan pitäisi olla riistaa tai ainakin tuoretiskiltä, jolloin tiedän mistä se on tullut ja milloin. Niinpä nappasin tänä viikonloppuna kaupan hyllystä tummaa soijarouhetta. Tein soijarouheesta kastiketta joskus vuosia sitten, mutta silloin en tainnut lukea valmistusohjetta kunnolla ja soijarouhe jäi kovaksi. Tällä kertaa kävi onneksi toisin.

Ohjeen nappasin.... Maku-lehdestä (5/08). Ihanat Insinöörin soijapihvit ja ruskea kastike ovat Vuoden 2008 kotikokkaaja Jani Kososen käsialaa. V antoi näille arvosanaksi 8½ (vrt. meillä aiemmin syödyt jauhelihapihvit olivat kuulemma 7!) ja oma arvosanani on ehkä 9. Nämä sopisivat hyvin vaikka hampparin väliin ja maistuvat todellakin lihansyöjille. Jos en olisi tiennyt paremmin, olisin luullut syöväni jauhelihapihviä. Täytyy vielä mainostaa, että näitä on myös tosi helppo tehdä silloin kun jääkaappi on tyhjä, sillä jos sieltä löytyy kaksi kananmunaa, löytyy todennäköisesti muutkin aineet kaapista (kunhan olet ostanut sen tumman soijarouheen sinne valmiiksi).

Näistä tuli ehdottomasti meillä usein syötävää arkiruokaa. Kastike sai ylistyksiä. Täytyy myöntää, etten ollut koskaan ennen tehnyt ruskeaa kastiketta itse, enkä ehkä ruskistanut jauhoja tarpeeksi, mutta onneksi se ei vaikuttanut makuun.

Maku-lehden kuva oli aika paljon houkuttelevampi, mutta jos voisin, pakottaisin teidät kaikki testaamaan näitä.


Insinöörin soijapihvit (n. 6 pihviä)
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2dl tummaa soijarouhetta
2 munaa
3rkl vehnäjauhoja
2rkl sipulijauhetta
1/2rkl grillausmaustetta
1/2tl pippurisekoitusta

Paistamiseen voita tai margariinia

Pane vesi ja liemikuutio kulhoon. Lämmitä mikrossa niin, että kuutio liukenee. Sekoita joukkoon soijarouhe, munat, jauhot ja mausteet. Anna turvota 10-15 minuuttia. Muotoile taikinasta 6-8mm:n paksuisia pihvejä. Paista ne pannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoile pihvit ruskean kastikkeen, perunamuusin ja puolukoiden kera.

Janin ruskeakastike (4 annosta)
3rkl voita tai margariinia
3rkl vehnäjauhoja
4dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1rkl sipulijauhetta
1/4rkl grillausmaustetta
1tl soijakastiketta
1/2tl pippurisekoitusta

Sulata rasva paistinpannulla, lisää jauhot ja ruskista tasaisesti koko ajan sekoitellen, älä päästä palamaan. Lisää vesi ruskistamisen jälkeen samalla hyvin sekoittaen. Anna hautua 5-10 minuuttia. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua pannulla 10-15 minuuttia samalla sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Tarjoa kastike soijapihvien kanssa.

9 kommenttia:

Pikku Leijonan Emäntä kirjoitti...

Tervehdys!

Kiva blogi teillä ja aivan ihania ruokareseptejä vaikka miten paljon :) Heti testaukseen meni nämä pihvit ja onnistuivatkin yli odotusten ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tänään menee kokeluun Vaasassa. Joonas oli hyvin skeptinen, mut voin raportida sit miten kävi!!

Sophie kirjoitti...

Todella hyviä vegepihvejä! Nam! Kiitos ohjeesta:)

Pitkä kirjoitti...

Jeee, kiva jos diggasit Sophie!

Anonyymi kirjoitti...

Mielettömän hyviä! Just testattiin H:n kanssa (terveisiä ja kehuja tulee sieltäkin). Yhdistettiin tortilloihin ja teidän pitaleivän sisällyksiin (halloum,avokado ja muut kaverit.)
Oli todella hyviä. Vapise jauheliha!

-Linda

Pitkä kirjoitti...

Heheee! JEEE LINDA! Ja H! Ollaan kyl ihan hurahdettu ja näköjään tää lahko vaan kasvaa. Muaahahahah.

Johanna kirjoitti...

Aivan ihana resepti, kiitos siitä <3
Täytyy kokeilla muitaki blogireseptejä; raparperipiirakka houkuttelis seuraavaks ;)
T johanna ja olli

Pitkä kirjoitti...

Mooooi! Jee, ai kokeilitte? Maistuiko Ollillekin? :)) Piirakkaa oli tosi hyvää, suosittelen! Mennään taas pian uudelleen lounaalle, oli kivaa viime kerralla!

Johanna kirjoitti...

Olliki on ihan hurahtanu soijapihveihin! Joo, mennään ihmeessä taas lounaalle! <3