21.3.2010

Blinijuhlat

Perjantai oli hyvä päivä, sillä menimme V:n kanssa Mixulle syömään blinejä. Blinit ovat siitä ihania, että jokainen voi muokata ne omanlaisikseen. Mixu suosi perinteistä bliniä: mätiä, punasipulia, smetanaa ja mustapippuria. Omat blinini olivat melkein samanlaisia, mutta päällä oli vielä pari siivua kylmäsavulohta. Poikien blineissä oli sienisalaattia ja suolakurkkuja.

Mixu nappasi reseptin Helsingin Sanomien sivuilta. Taikinaa tehtiin tuplasatsi edellisenä iltana ja siitä jäi vajaa puolet käyttämättä (kaikki söivät kolme bliniä, eli blinejä paistettiin 12kpl). Blinitaikina saattaa olla vastaus nälänhätään, sillä taikina jakaantui jatkuvasti. Jääkaapissa ollut taikinakannu pursui yli äyräidensä heti kun silmä vältti, ja Mixu miettikin täytyykö blinejä syödä koko loppuvuosi... Blinit onnistuivat täydellisesti, ne paistettiin blinipannulla voissa. Mmmmm. Inhoan olutta ja vähän pelkäsin, että blineihin tulee olueen taittava maku, mutta pelko osoittautui (onneksi) turhaksi.

Kylkeen snapsia ja olutta tai hapokasta valkoviiniä!

Valtteri hoiti taas kuvaamisen ja sen kyllä huomaa.

Blinit
4dl maitoa
1/3pkt hiivaa
3dl tattarijauhoa
3dl vehnäjauhoja
1/2pl olutta
1/2dl sulatettua voita
1tl suolaa
3 kananmunaa
voisulaa paistamiseen

Täytteinä tällä kertaa:
runsaasti smetanaa
kirjolohenmätiä
punasipulia
mustapippuria
sormisuolaa
kylmäsavulohta
suolakurkkua
sienisalaattia
sitruunaa

1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan tattarijauhot. Pidä huoneenlämmössä yön yli. 

2.Erota keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjan joukkoon olut, vehnäjauhot, keltuaiset sekä voisula. Mausta suolalla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto seokseen varovasti nostellen. 

3.Paista taikinasta blinipannussa runsaassa voissa noin sentin paksuisia kakkusia. Käännä blinejä useamman kerran, jotta saat rapean pinnan. Valuta paistamisen aikana pannuun lisää voita. Tarjoa blinit kuumina lisäkkeiden, esimerkiksi mädin, sipulin ja smetanan kera. Taikinasta tulee kymmenkunta halkaisijaltaan noin 10 senttimetrin bliniä. 

4 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Nam! Mulla on vielä blinikestit pitämättä, jospa sitä kerkeis. Kai huhtikuussaki vielä voi...

Pitkä kirjoitti...

No voi, voi :) Olen kerran järjestänyt pikkujoulutkin huhtikuussa ja leiponut sinne torttuja ja pipareita.

Ansku kirjoitti...

Blinit <3
Mun omat lempparitäytteet on ton perinteisen mätihässäkän lisäksi smetana-suolakurkku-hunaja, ja lisäksi täältä löytyvä poromousse: http://www.kotijakeittio.fi/ruoka/suolaiset/_a87635/blinit/

Pitkä kirjoitti...

OI että, pitäiskö tehdä uudestaan et sais kokeiltua noita täytteitä... Toi wasabi-avokadokatkarapulisuke kuulostaa kans aika hyvältä.