18.3.2010

Sushi vol. 1

Rakastan sushia. Olen käynyt sushikurssin isäni kanssa ja siellä opin perusteet. Tämän ohjeen mukaan en ole koskaan riisiä mokannut! En ole koskaan jättänyt riisiä tunniksi lävikköön vaan olen aina liottanut sitä ajan säästämiseksi. On muuten yllättävää, miten paljon tärkkelystä riisistä lähtee sitä pestessä. Valmis sushiriisi ei ole turhaan niin valkoista...Olen jäähdyttänyt riisin viuhkan avulla ja ennen sen hankkimista aikakauslehdellä. :D Hätä keinot keksii!

Sushin tekeminen ei ole mitään nopeaa (tai halpaa) puuhaa mutta lopputulos kyllä palkitsee työn!

Ensimmäisen kerran kurssin jälkeen tein sushia Pitkän kanssa ja siitä lähtien olemme laajentaneet repertuaariamme! Kurssilla ei tehty japanilaista munakasta eli tamagoyakia, mutta se oli kyllä helppo opetella itsekin!
 

Sushiriisi
4 dl japanilaista riisiä
3 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
2½ rkl sokeria
2 tl suolaa

=1 litra sushiriisiä

Pane riisi isoon kulhoon ja huuhtele se hyvin; vaihda vesi useaan kertaan, kunnes se on kirkasta. Valuta riisi ja jätä se tunniksi lävikköön. Ajan säästämiseksi voit myös liottaa riisiä raikkaassa kylmässä vedessä 10-15 minuuttia ja valuttaa sen uudelleen.

Siirrä riisi syvään, paksupohjaiseen kattilaan ja kaada päälle 4,6 dl vettä. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Älä raota kattilan kantta. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla noin 10-15 minuuttia.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen.

Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon. Pirskota riisin pinnalle runsaasti viinietikkalientä.

Nostele liemi varovasti kahdella puulastalla riisin joukkoon. Älä sekoita. Käännellessäsi riisiä voit myös käyttää viuhkaa, niin riisi jäähtyy nopeasti. Riisin tulisi olla kädenlämpöistä ennen kuin aloitat sushien valmistuksen.

Kun sushia rupeaa valmistamaan, kannattaa ensin sekoittaa 2 rkl riisiviinietikkaa 1 1/4 dl vettä käsien kostutusta varten.


Makien rullaamiseen tarvitset bambumaton ja tietysti merileväarkkeja. Olemme panneet rulliin porkkanaa, kurkkua ja purjoa - purjon ja porkkanan olemme höyryttäneet kevyesti, etteivät ne rapsahtele hampaissa. Olemme jättäneet ne kuitenkin rapsakoiksi, emme keittäneet löllöiksi. Kasvisten lisäksi olemme panneet makeihin lohta, tamagoyakia (eli sitä munakasta), tonnikalaa tai avokadoa.

Nigireitä tehdessä valmistusta nopeuttaa nigirimuotti, joka löytyi Tokyokanista! Nigireiden päälle olemme panneet lohta, tamagoyakia, avokadoa, ebiä (katkarapua) tai tonnikalamajoneesia. Olemme tehneet myös nigireitä, joissa on mätiä ja noria (levää) ympärillä.

Tässä kuvassa näkyy valmiiksi leikattu lohi, mätiä, höyrytetyt ja suihkaloidut purjo ja porkkana sekä suikaloitu kurkku.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sushi on kyllä ihan parasta, sen syömisen jälkeen on aina jotenkin vaan niin onnellinen :)

Tamagoyaki on mun lemppari, nam!

Pätkä kirjoitti...

Niin on, siinä on jotenkin kaikki maut kohdallaan. Mä en ole vielä onnistunut vetämään sushiähkyjä, en tiedä, onko se edes mahdollista...;)