25.10.2010

Uusi pannu haltuun

Joulu tuli tänä vuonna ajoissa: sain Pätkältä lahjaksi valurautaisen parilapannun ja isältä valurautaisen wokkipannun. Maltoin tuulettaa tasan vuorokauden, ja sitten oli pakko ryhtyä tositoimiin. Heitin ihanaan The Pioneer Woman -blogiin hakusanaksi wok, ja muutaman ilmestyneen wokkireseptin joukosta valitsin liha-parsakaaliwokin. The Pioneer Womanin blogipostaukset ovat niin ihania, hauskoja ja laadukkaita, että hetken aikaa ajattelin, etten oikeasti kehtaa postata tätä ruokaa tänne meidän kotikutoiseen viritelmään. Mutta sitten ohjeessa jauhettiin jostain flank steakistä, ja oli pakko tulla tänne kysymään, jos joku tietää mistä puhutaan?

Flank tarkoittaa kylkeä/kylkipalaa, mutta sitten Wikipedia sekoitti pääni naudan vatsalihaksilla. Marssin Stokkan Herkun lihatiskille ja kysyin, onko flank steak heille tuttu, mutta (söpöt) pojat olivat sitä mieltä, että kyseessä on lankkupihvi ja ei kannata uskoa kaikkea mitä Wikipediassa lukee, hah! Rohkenen olla kuitenkin eri mieltä. Yhteistuumin päädyimme naudan paistisuikaleeseen, joka oli vielä luomua, jessssssss.

Entäs se lopputulos? Uusi wokkipannuni oli aivan mieletön. Huh huh, kokkailu nousi juuri uudelle levelille. Ja  itse wokki oli tosi maistuvaa. Parsakaalia olisin voinut laittaa vähän vähemmän, sipulia taas lisäsin oman mielen mukaan. Laitoinkin tähän hiukan muuntelemani reseptin.

Tavoittelin kiinalaisen ravintolan tunnelmaa, aika liikuttavaa.


Liha-parsakaaliwokki (neljälle)
400-500g naudan paistisuikaletta (tai sitä flank steakia, jos keksitte mitä se on...)
600g parsakaalia (eli noin 1½)
1rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä

Marinadi lihalle
2tl soijakastiketta
1tl Maizenaa
½tl öljyä
rouhittua mustapippuria

Paistokastike
3rkl osterikastiketta
2tl riisiviiniä eli Sakea, mutta mä laitoin riisiviinietikkaa, joka ei ole yhtään sama, mutta toimi musta tosi hyvin
1tl kiinalaista mustaa vinegretteä tai balsamicoa

Sekoita lihan marinadi, lisää mukaan liha ja jätä marinoitumaan huoneenlämpöön. Sekoita paistokastikkeen aineet valmiiksi sekaisin. Leikkaa parsakaalit kukinnoiksi ja höyrytä n.3min, kunnes parsakaali on kirkkaanvihreää, ja haarukka uppoaa kantaan. Leikkaa sipulit lohkoiksi ja hakkaa valkosipulinkynnet pieniksi. Kuulota sipuleita öljyssä kuumalla pannulla, lisää sitten liha. Paista kunnes liha on ruskistunut, lisää sitten kastike. Paista hetki ja lisää lopuksi parsakaali, pyöräytä nopeasti sekaisin. Tarjoile riisin kanssa (ostin Reilun kaupan basmatiriisiä, oli vielä luomuakin!).

Tikut lähinnä rekvisiittaa - maltoin syödä niillä noin sekunnin, kunnes tartuin haarukkaan.

23.10.2010

Sisäinen kauneus on tärkeintä

Kääk. Elämä on ollut niin kiireistä, ettei ole tullut laitettua ruokaa pariin viikkoon! Eilen kuitenkin ryhdistäydyin, kun Pätkä tuli meille nälkäisenä, ja mieleeni juolahti Jannan hehkuttama pähkinä-porkkanakastike pastalle. Kastike oli juuri sopivan helppo ja nopea tehdä rankan viikon jälkeen ja lopputulos oli tosi hyvä. Oli ihanaa syödä pitkästä aikaa jotain erilaista. En yleensä pidä emmentalista (saati pähkinästä tai porkkanasta pastakastikkeessa), mutta selvästi blogin perustamisella on ollut positiivinen vaikutus nirsoiluun ruoan saralla. Etenkin, kun kastike vielä näyttää siltä kuin joku olisi heittänyt darrapitsat vatsastaan  yläkautta suoraan lautaselle. Pahoittelut siis aika ronskista kuvasta. Hirveästä ulkoasustaan huolimatta kehotan ehdottomasti kokeilemaan, ihanaa vaihtelua!

 Burb. Harmi ettei ruoka ole yhtään edustavampi.

Pähkinä-porkkanakastike (neljälle)
ohje kirjasta Suuri kastikekeittokirja
3-4 porkkanaa (200-250 g)
2 dl kasvislientä
2 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
½ tl timjamia
1-2 dl vahvaa juustoraastetta (Janna suosittelee mustaleimaa, itse laitoin punaleimaa - toimi)
1 dl hienonnettuja hassel- tai saksanpähkinöitä

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne pehmeiksi kasvisliemessä kannen alla, noin 10 minuuttia. Porkkanoiden ei tarvitse peittyä liemen alle, vaan 2dl on ihan riittävä määrä pehmittämään porkkanat. Soseuta porkkanat ja kasvisliemi monitoimikoneessa sauvasekoittimella. Sekoita kasarissa porkkanasose, ranskankerma, mausteet ja juustoraaste. Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia. Kaada pähkinät joukkoon. Tarjoile (juusto)raviolien tai muun tuorepastan kanssa.

13.10.2010

Trio

Keittiössä on ollut taas vähän hiljaista. Kai kokkailufiilikset menevät ja tulevat kausittain. Eilen oltiin V:n kanssa illalla Pätkän luona ja sain inspiksen! Kamera oli kuitenkin kotona, joten joudutte turvautumaan näihin Pätkän kameralla otettuihin ripulikuviin. 

Ruokahommien Jannan ensimmäinen ruokablogimerkintä hehkutti kukkakaalimuusia ja feta-pesto-jauhelihapihvejä. Iski kova himo kokeilla tuota muusia, ja pihveistä tein oman muunnokseni ilman pestoa, soijarouheeseen turvautuen, kun jaukkari ei meinaa enää mennä alas. Mieleeni tuli  vielä punajuurikastike, ja googlettelemalla sain väännettyä oman versioni (sopisi muuten mielestäni tosi hyvin paistettujen ahvenfileiden kanssa). Ja huh, oli kyllä tosi hyvää! Muusi oli niin ihanan helppoa ja hyvää, että sulin ihan täysin. Punajuurikastikkeesta saa taas tarvittaessa vaikka hyvän keiton, jos keittää isomman satsin kerralla. Huuuh. Ja soijapihvit olivat tälläkin kertaa mahtavia, mutta senhän arvasin jo etukäteen.

Epätoivoinen yritys siirtää huomionne muualle.

Kukkakaalimuusi
700-800g kukkakaalia
loraus (tai kaksi) kuohukermaa
voita
suolaa
valkopippuria (mulla ei ollut, pärjäsin ilmankin)
+ Janna suosittelee myös kuivattua basilikaa!

Keitä kukkakaalit kypsiksi. Surruta kaikki ainekset smuutiksi pyreeksi joko blenderillä tai sauvasekoittimelle. Maistele. Kukkakaali on perunaa makeampaa ja ainakin omasta mielestäni kaipaa siksi hieman enemmän suolaa kuin perinteinen pottumuusi.

Punajuurikastike
2 isoa punajuurta tai 4 pientä (irtomyynnissä ei ollut kuin pieniä)
pieni palsternakka
1 punasipuli
0,5dl vettä
kasvisliemikuutio
öljyä
suolaa
pippuria
n. 1dl kermaa
kourallinen juustoraastetta, mielellään emmentalia tai muuta vahvaa

Kuori ja pilko juurekset pieniksi. Kuullota hetken kattilan pohjalla öljyssä, lisää sitten vesi ja liemikuutio + suolaa. Keitä n. puoli tuntia keskilämmöllä kunnes juurekset ovat pehmenneet. Riippuen miten paksua tai juoksevaa kastikkeesta haluat, soseuta sellaisenaan, tai ota n. desin verran lientä pois. Soseuta, lisää kerma , juustoraaste (anna sulaa joukkoon, sekoita) ja mausta makusi mukaan. Kiehauta vielä nopeasti ja tarjoile.

Feta-soijapihvit (6-8 kpl)
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2dl tummaa soijarouhetta
2 munaa
3rkl vehnäjauhoja
1 rkl pippurisekoitusta
chiliä ja jauhettua paprikaa
murustettua fetaa
+ paistamiseen voita tai öljyä

Pane vesi ja liemikuutio kulhoon. Lämmitä mikrossa niin, että kuutio liukenee. Sekoita joukkoon soijarouhe, munat, jauhot, mausteet ja murustettua fetaa oman maun mukaan. Kannattaa laittaa aika reilusti, sillä soijarouhe syö makua. Anna turvota 10-15 minuuttia. Muotoile taikinasta 6-8mm:n paksuisia pihvejä. Paista ne pannulla kauniin ruskeiksi.

10.10.2010

Skonsseja


Olen ihan hurahtanut teeleipiin! Hmmm.. ehkä nämä ajaa suolaisina muffinssien virkaa. Iskin heti silmäni ohjeeseen Yhteishyvän ruokaliitettä selatessani. Vaikutti niin helpolta. Tein suoraan tuplasatsin, sainpahan porkkanoille käyttöä. Ajattelin tunkea nämä pakkaseen (tai Pitkälle, jos maku on kamala).
 
 Jee, kyllä mekin saatiin näitä kotiin, vaikka maistuivatkin tosi hyviltä! T. Pitkä

Hyviä olivat! Tykkäsin enemmän kuin porkkanateeleivistä...tosin rieskat oli ehkä parempia. Tein 18 kappaletta ja paistoaika oli kyllä lähemmäs 20 minuuttia. Pohja tummui, pinta ei niinkään. Enkä suosittele tehosekoitinta apuvälineeksi, siirsin koko mömmön kulhoon ja sekoitin ihan kädellä. Käytin Emmental-raastetta, vaikken mikään emmental-fani olekaan, mutta juustoraaste maistui kivana vivahteena, eikä hallinnut makua liikaa. Söin Oivariinilla, mums, mums.

Porkkanaskonssit 18 kpl 

8 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa 
4 tl leivinjauhetta 
100 g margariinia 
2 dl vahvaa juustoraastetta, esim parmesaania 
4 dl porkkanaraastetta 
2 dl maitoa 

Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneen leikkuuterällä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Leivo taikinasta pallosia ja nosta ne leivinpaperoidun uunipellin päälle. Painele pallot hieman littaniksi. Paista heti 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä juuston tai marmeladin kanssa.

5.10.2010

Uusintakierros

Pitkä teki mokkapaloja synttäreilleen, joten en tiedä, miksi tein mokkapaloja uudestaan!? Eri reseptillä tosin. No, mokkapalat ovat aina hyviä ja helppoja. Paljon makeaa yhdellä kerralla. Tosin voisin vetäistä pellillisen yksin. Parasta on "siistiä" reunat ja vetää ne parempiin suihin siinä leikatessa.

Hyviä olivat, mutta eivät silti ehkä vetäneet vertoja aikaisemmille. Resepteissäkin on pieniä eroja! Jos kaapista löytyy kolmen munan sijasta vain kaksi, valitkaa tämä resepti.


Mokkapalat
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1½ dl maitoa
n. 4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
150 g voita

Kuorrute
50 g voita
250 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl kylmää vahvaa kahvia (espressoa mutteripannulla keittelin)
2 tl vaniljasokeria

+ koristeluun strösseliä

Säädä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne seokseen. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita jäähtynyt rasva seokseen.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun syvään uunipeltiin. Paista pohjaa uunin keskitasossa n. 10-15 minuuttia.

Kuorrute: Sulata rasva ja sekoita siihen tomusokeri, kahvi ja vaniljasokeri. Levitä kuorrute hieman lämpimän pohjan päälle. Ripottele kuorrutteen päälle strösseleitä ennen kuin kuorrute on jähmettynyt, jotta ne tarttuvat siihen. Paloittele, kun kuorrute on jähmettynyt.

4.10.2010

Makeat teeleivät

Uusi MeNaiset tuli viime torstaina ja käänsin sen tietysti heti reseptisivulle. Teemana oli aamiainen ja ensimmäinen resepti oli kardemummateeleivät. Kuulosti uudelta ja ihmeelliseltä. Teeleipiä on tullut tehtyä, köh, aika monta kertaa, mutta ei tätä ennen makeita! Ohje näytti niin helpolta, että pakkohan se oli panna heti kokeiluun. Ohjeessa kehotettiin tekemään kaksi teeleipää ja jakaa ne paloihin. Leivoin neljä pienempää ja kauniisti pellille mahtuivat. "Leikkasin" leivät kahteen osaan ja pistelin ne haarukalla. Sitten uuniin paistumaan. Niin simppelit ja nopeat.

Teeleivät kehotettiin nauttimaan voin tai hillon kera. Kokeilin sekä Oivariinia että mansikkahilloa. Koska teeleipä oli makea, hillon kanssa se oli vähän äklö - kallistun siis voin puoleen. Vika on ehkä minussa, mutta kannatan edelleen suolaisia teeleipiä. Kardemummasta tuli koko ajan chai latte (?) mieleen, enkä ole mikään chain fani. Hyviä, mutta ei mun juttu.


Kardemummateeleivät, 4 kpl
3 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl kermaviiliä

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy ja kermaviili seokseen. Painele taikina leivinpaperin päälle neljäksi pyöreäksi levyksi. Jauhota kädet, jotta taikina ei tartu sormiin. Jaa levyt kahteen osaan ja pistele haarukalla. Paista uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa teeleivät lämpiminä voin tai mansikkahillon kanssa.

p.s. Yhteishyvän ruokavihkosessa oli helpot ja hyvännäköiset porkkanaskonssit - pakko kokeilla!

2.10.2010

Punaviinimarjat käyttöön

Vanhempiemme pihalla oli aika reippaasti punaviinimarjoja ja ilmoittauduin ottamaan ne kaikki pakkaseeni etteivät jää turhaan pensaisiin homehtumaan. Tässä vähän aikaa sitten mietin, mihin käytän ne? Teen marjapuuroa koko ajan?

Ullan Elämä makeaksi -blogi pelasti minut! Täytyy myöntää, että olen todella skeptinen kaikista jauheista ja muista....niinpä en oikein innostunut vaniljakastikeaineksista. Tämä juontaa juurensa äitiini. Kaikella kunnioituksella, mutta hän ei ole mikään ruuanlaittaja, leipoja tai käsityöihminen. Meillä isä on se kokki. Jos äiti tarjoaa hyvää alkukeittoa, se on varmasti purkista ja äiti on lisännyt sinne katkarapuja. AINA! Ja yleensä leivonnaiset/jälkkärit ovat ostettuja tai puolivalmiita. Tai jos ne on itse tehty, ne maistuvat......ei niin hyviltä....


No, mutta se siitä tilityksestä, pilkka osui nyt kyllä omaan nilkkaan....Piirakka oli nimittäin tosi hyvää. Harmi vain, että uusi piirakkavuokani oli ihan liian iso ja lopputulos oli lörtsö. Piirakka oli kyllä ihan kypsä, ei siinä mitään, mutta leikkaamisen jälkeen ulkonäkö ei kovin houkutteleva. Ensi kerralla KUN teen tätä (marjoja riittää hyvin toiseen piirakkaan), teen tämän ehdottomasti pienempään vuokaan.

Oli kyllä helppo ja niin hyvää!

Poimijan marjatorttu
Pohja
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
5 dl maitoa
2 pss vaniljakastikeaineksia
3 dl punaisia viinimarjoja + ½ dl sokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään, vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos siivilän läpi massaan. Voitele halkaisijaltaan n. 28 cm:n piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan. Vatkaa vaniljakastikeainekset maitoon ja anna seoksen hieman tekeytyä. Huuhtele marjat ja sekoita ne sokerissa. Kaada vaniljaseos pohjan päälle ja ripota marjat pinnalle. Paista piirakka uunin alatasolla +200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes piirakan reunat alkavat tummua. Anna tortun jäähtyä ennen leikkaamista- näin päällä oleva neste hyytyy. Paitsi jos et malta odottaa ja haluat popsia tortun heti.

1.10.2010

It's my party and I cry if I want to

Olimme viime viikon sunnuntaina V:n kanssa hänen siskonsa lapsen ristiäisissä. Kyselin etukäteen, jos voin auttaa vaikka tarjoilujen kanssa, ja kuulemma suolaista sai mielellään tuoda mukanaan. Mietin tarjottavia todella pitkään, sillä halusin jotain aika helppoa, tyylikästä, kätevää ja maukasta. Lopulta sen keksin: crostinit ja palttoonapit! Sormisyötävät ovat muutenkin niin näppäriä - kynnys niiden syömiseen on matala ja niitä on helppo tehdä moneen eri makuun.

Tein kaksia erilaisia crostineja ja kaksia palttoonappeja. Ensimmäiseen crostinitäytteeseen tuli inspiraatio Ruokahommien Jannan hehkutuksesta, sillä Jytiksen kehittelemä herneenverso-vuohenjuustotahna vie kuulemma kielen mennessään. Olen täysin samaa mieltä. Päällä oli myös puolikas kirsikkatomaatti ja herneenverson palanen. Toisiin crostineihin tuli rakastamaani artisokkatahnaa, pieneksi hakattua aurinkokuivattua tomaattia ja helmimozzarellapallo Palttoonapeissa oli tonnikalatahnaa ja persiljaa sekä kylmäsavulohta (olisin laittanut mätiä, mutta sitä löytyi vain pakasteena), smetanaa, punasipulia ja ruohosipulia.

Palttoonapit ehtivät vähän pehmetä smetanan ja tahnan alla ristiäisten edetessä, mutta crostinit pysyivät rapsakoina.

Crostinit
valmis patonki
oliiviöljyä

Leikkaa leivät n. 1,5cm paksuiksi siivuiksi. Levitä pellille, voitele oliiviöljyllä ja paista 250 asteisessa uunissa kunnes reunat alkavat ruskistua ja leipä vaikuttaa mukavan rapealta.

Herneenverso-vuohenjuustotahna
1 ruukku herneenversoja
180g vuohenjuustoa (itse laitoin 200g kokoisen paketin, tässä meinataan mielestäni sitä sellaista tuorejuustomaista eikä kuorellista)
1 tl kuivattua minttua
0,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja sokeria

Kaikka ainekset sekaisin tehosekoittimeen/sauvasekoittimella tahnaksi.

Tonnikalatahna (Eva Kela teki tätä Neljän tähden illallisessa)
turkkilaista jugurttia (laitoin n. 1,5 dl)
1 prk tonnikalaa öljyssä
silputtua punasipulia
kaprista + kaprispurkin suolalientä (laitoin n. puoli purkkia)
sitruunamehua
sitruunapippuri
herbamare-suolaa

Aika vapaalla kädellä voi sekoittaa näistä omanlaisensa sekoituksen.

Otsikkoon viitaten pakko hehkuttaa, että vauva ei itkenyt KERTAAKAAN!