14.6.2010

Raparperipiirakkaa

Lapsuudenkotimme pihalla kasvoi raparperiä ja niinpä joka kesä pääsimme nauttimaan raparperikiisselistä ja -piiraasta. Olinkin ihan fiiliksissä, kun luin Ruokahommien Jannan raparperisopasta. En ollut syönyt raparperiä siis varmaan ööö kuuteen vuoteen ja perjantaina ponkaisin lounastunnilla Kauppatorille ostoksille. Kaksi nippua raparperiä kustansi viisi euroa, todellakin hintansa väärti. Kahdesta nipusta olen nyt tehnyt jo kaksi piirakkaa (toisen lauantain blogimiittiin, toisen eilen kotiin) ja pakastanut yhden kolmanneksen talven leipomisia varten. Etsin mahdollisimman helppoa piirakkareseptiä, koska en tosiaan ole mikään leipomisen suurin ystävä... Maku-lehti tarjosi oivan reseptin, jonka lopputulos oli mielestäni tosi mehevä ja hyvä. Olen itse suuri ranskankerman ystävä, joten tiesin kyllä tykästyväni piirakkaan joka tapauksessa. Blogimiitin piirakan pohja jäi mielestäni aavistuksen raa'aksi ja kotiversiota vääntäessä esipaistoinkin pohjaa viiden minuutin sijaan seitsemän. Ihan täydellinen lopputulos! Seuraavalla kerralla aion tehdä piirakan mustikoista.



Raparperipiirakka
Saara Törmä

Murotaikina
100g voita
1dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte
10dl raparperiä (pilkottuna)
(+ 2rkl maissitärkkelystä, jos käytät pakasteraparperiä)
2dl ranskankermaa 28% rasvaa, eli semmoinen yksi purkki
1 kananmuna
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee murotaikina. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Nypi seos muruiksi, eli puristele seosta sormillasi, kunnes se on tasaista murua. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Taputtele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.
Jos käytät pakastettuja raparperipaloja, sekoita niiden joukkoon maissitärkkelys. Sekoita keskenään ranskankerma tai kermaviili, muna ja sokerit. Paista pohjaa ensin noin 5 minuuttia ilman täytettä. Levitä raparperit pohjalle ja kaada päälle ranskankermaseos. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja raparperit ovat pehmeitä.


5 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Tää oli ihanaa!

Merituuli kirjoitti...

samaa mieltä Veeran kanssa! luulin että sitä olisi vielä tänäänkin illalla, mutta perhe olikin syönyt kaiken - pöh!

syksyllä ajattelin nyhtää äidiltä raparperin taimen, jotta omaltakin pihalta saisi ihania varsia vaikka mihin!

Pitkä kirjoitti...

Veera, kiitos! Oli niin ihana syödä raparperiä pitkän tauon jälkeen, että olis mennyt varmaan ihan pelkilteenkin.. Hillon tekeminen vähän kutkuttais.

Ja Merituuli, tulkaa täältä hakemaan! Tein tosiaan uuden piirakan sunnutaina ja sitä olis vielä pari palaa :)) Harmittaa että jäi se sun puuro kokematta.

Merituuli kirjoitti...

Voi, olisithan sä sitä saanut maistaa jo illalla jos olisit ymmärtänyt kysyä -tai minä tarjota. Ohje löytyy kyllä blogista raparperin kohdalta jos haluat itse kokeilla.

Teiteli kirjoitti...

Leipasin tällaisen eilen ja on muuten todella hyvää! Kiitokset mahtavasta reseptistä.