4.3.2012

Revanssi

En tiedä kuinka moni enää muistaa yhtä blogin ensimmäisiä postauksiani tomaattikeitosta (onpa muuten hassua huomata miten olen kehittynyt niin valokuvaajana kuin makuasioissakin - nuo krutongit!). Olen tehnyt keittoa vuosikaudet aina vähän tilanteen mukaan varioiden. Tänä vuonna olen tehnyt soppaa aina sairastaessani, joten olen lisännyt siihen vähän potkua ja luonut keiton aineksista, jotka löytyvät meiltä aina kotoa. Tänään tuli ihan hirveä tomaattikeittohimo ja oli pakko laittaa keitto hautumaan, vaikka pöpöistä ei ole onneksi tietoakaan. Ja nyt on ihan pakko blogata keitto yli kahden vuoden tauon jälkeen uudelleen, jotta mahdollisimman moni hoksaisi tehdä sitä kotonaan. Halpaa, helppoa ja ihanaa.

Keiton kylkeen sulatin pakkasesta yhden tortillalätyn taikinan ja tein itselleni quesadillan! Yleensä laitan täytteeksi kauhean kasan juustoa ja tomaattia, mutta tällä kertaa pidin hillityn linjan ja se todellakin kannatti. Ja olen aivan hurahtanut jättikatkaravunpyrstöihin, voisin syödä niitä kaiken kanssa. Miten ihmeessä hurahdan näihin ruoka-aineisiin aina näin totaalisesti? Joka tapauksessa, menetätte paljon, jos ette tee näitä quesadilloja. Kuulostavat älyttömän tylsiltä, mutta jokin näissä hurmaa ja vie jalat alta. Milloin kehtaan sulattaa nuo loput taikinat ja ravut pakkasesta?

Jollain reippaamalla bloggaajalla olisi ollut varastossa kurpitsansiemeniä ja tuoreita yrttejä keiton päälle.

Tulinen tomaattikeitto, kahdelle-kolmelle
1 prk tomaattimurskaa (luomu on paljon parempaa)
purkin verran vettä
sipuli
1-2 tomaattia
1-2 valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio
mustapippuria
yrttejä (esim. timjamia, basilikaa, persiljaa)
kuivattu chili
kookosmaitoa (sellainen pieni purkki, 165ml)
+ mitä kaapista löytyy, esim. jämäsalsat on hyvä upottaa tähän soppaan

Kuulota sipulia, valkosipulia ja pippuria, lisää pilkottu tomaatti ja tuoreet/kuivatut yrtit. Lisää tomaattimurska ja purkin verran vettä. Heitä mukaan kasvisliemikuutio ja kuivattu chili (löysin K-Kaupasta siltä hyllyltä, missä oli aasiakamaa, Pirkan pussi maksoi alle euron). Hauduta n. tunti. Lisää kookosmaito ja hauduta vielä n. 10 min. Soseuta ja tarjoile! Ota chilipalko pois ennen soseuttamista, jos haluat pitää keiton tulisuuden vähän kevyempänä. Koristele yrteillä, jos niitä vielä löytyy.

 Olisin voinut syödä näitä kymmenen - aivan älyttömän hyviä.

Quesadilla, yhdelle lisukkeeksi
tortilla
neljä jättikatkaravunpyrstöä
valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
1-2 aurinkokuivattua tomaattia
haluamaasi juustoa

Laita pannulle öljy ja silputtu valkosipulinkynsi. Lisää ravunpyrstöt ja paista nopeasti, että valkosipulin maku vähän tarttuu - varo kypsentämästä sitkeiksi. Kumoa tortillan toiselle puolelle ja lisää mukaan silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä juusto (esim. kolme siivua kermajuustoa tai mozzarellaraastetta). Taita tortilla keskeltä ja paista molemmin puolin paistinpannulla, niin että juusto sulaa ja tortilla pysyy kiinni. Tarjoile heti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan! Tänään juuri tein tätä keittoa (taas), ennen kun siis edes luin tätä postausta :) aina yhtä hyvää ja helppoa, nyt tosin meni vähän liikaa chiliä mukaan, mutta kookosmaito tasapainottaa hyvin.
T. Tiina

Mari kirjoitti...

Ihanat kuvat! Tuli nälkä, vaikka just söin hirveät läjät kaalikääryleitä.

Pitkä kirjoitti...

Hihii Tiina, tää on kyllä tosiaan niin helppoa ja hyvää :) Huomenna tulee opintotuki, joten tää sopi aika hyvin tähän mun "tiukkaan" sunnuntaihin.

Mari, kiitos! Mäkin olen ihan täynnä, mutta voisin syödä noita quesadilloja loputtomiin!! PS. Kaalikääryleet on IHANIA!

Anna kirjoitti...

Mä kävin tänään sun wrappien inspiroimana ostamassa kaupasta jättikatkaravunpyrstöjä ekan kerran _ikinä_! Olin aina nähnyt vaan jotain sellasia kymmenen euron pusseja, ja vaihtanut Jäämeren perus-halvempiin, mutta nyt bongasin Rainbow-jättikatkaravut :D

Luin viime viikolla sellasta kalaopasta, josta kävi ilmi, että ne ei oo ehkä ihan sitä vihreintä liikennevaloa, ei ois pitänyt koska nyt huutaa omatunto, mutta kokeilunhalu meni edelle :)