31.3.2012

Joskus ruoka yllättää kokin

Vaikken olekaan kasvissyöjä, syön koko ajan enemmän ja enemmän kasvisruokaa. Olen nykyään aika nirso syömästäni lihasta ja jauheliha on viime aikoina lähinnä ällöttänyt. Olen myös löytänyt kasviksista ihan uusia puolia! Kuinka monen muun mielestä kesäkurpitsa on ollut lähinnä lisukekasvis, joka maistuu yhtä herkulliselta kuin ehtoollisleipä? Nyt myönnän auliaasti olleeni väärässä (nauttikaa, tämä on harvinaista herkkua). Kesäkurpitsahan on ihanaa, etenkin kun sen yhdistelee oikein!

Muuton lähestyessä yritän tyhjentää kaappeja vanhoista ruoka-aineista ja käteeni osui purkki Muttia, eli herkullista tomaattimurskaa. Intensiivisen ruokablogeissa pyörimisen jälkeen printteristä puski Herkun ja Koukun Jytiksen kesäkurpitsavuoan resepti, joka sopii enemmän kuin hyvin köyhään opiskelijatalouteen. Jännityksellä odotin mitä uunista tupsahtaa, ja pakko myöntää, että olen aivan myyty. Tämä vuoka on todella maukas, täydellinen ruoka arjen pimeyteen! Ruoka on todella helppo ja nopea tehdä, kunhan jaksaa kärvistellä uunin luukun edessä reilut puoli tuntia. Juuri tällaista reseptiä olen kaivannut, sillä rakastan uuniruokia ja arjen reseptini pyörivät pitkälti muutaman ruoan ympärillä. Ja sama juttu taitaa olla aika monessa kodissa.

Tein reseptiin pieniä muutoksia. Korvasin basilikan salvialla, sillä basilika tulee korvista ja huh huh miten hyvin salvia sopikaan kesäkurpitsan kaveriksi. Gratinoin vuoan kaikilla jääkaapista löytyneillä juustoilla ja kolme juuston kuorrute (musta koskenlaskija, parmesaani ja mozzarella) oli huumaava. Reseptiä voi myös helposti varioida oman jääkaapin ja maun mukaan, jos korvaa osan kesäkurpitsasta esim. parsakaalilla, munakoisolla, kukkakaalilla tai millä tahansa. En ehkä laittaisi vuokaan kuitenkaan esim. punajuurta, jonka kypsymisessä kestää paljon kauemmin - en halua arkena viettää koko iltaa uunin luukulla notkuen.



Kesäkurpitsavuoka
2 kesäkurpitsaa
2 sipulia
1 tlk hyvää tomaattimurskaa
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1,5 dl juustoraastetta
1 ruukku salviaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
mustapippuria

Leikkaa huuhdellut kesäkurpitsat paloiksi, sellainen suupalan koko on hyvä. Pilko sipuli, murskaa valkosipuli ja silppua salvia. Sekoita ainekset yhteen, lisää mukaan tomaattimurska sekä pavut tomaattikastikkeessa ja mausta. Levitä seos uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi leivän kanssa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisin sanoa samaa tuosta lihasta. Onko jauhelihalle tehty jotain koska aiemmin tein siitä paljonkin ruokaa ja ihan onnistuneesti... Nykyään siitä tulee vain "purukumia" jota ei tee mieli (no, ehkä vika on minussa). Ja porsas maistuu vain jos sitä tekee "pulled pork" -tyyliin. Mutta kasvisruoka maistuu aina!

Pitkä kirjoitti...

Olen ajatellut sen niin, että oma maku on kehittynyt jauhelihan ohi. Koska onhan aika moni asia parempaa, kuten vaikka tuoreet kasvikset <3

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapas ihanalle! Olen tehnyt muutaman kerran samantyylistä vuokaa jauhelihalla ja ranskankermalla, mutta ensi kerralla aion kyllä korvata jauhelihan pavuilla, on varmaan ihan superhyvää! Minäkään en ole kasvissyöjä, mutta liha (etenkin jauheliha) ällöttää täälläkin! Joten hyvää vauhtia olen tulossa kasvissyöjäksi..

Pitkä kirjoitti...

Sara, oli kyllä tosi ihanaa! Ranskankerma sopisi muuten tähän erinomaisesti, pitää ensi kerralla ottaa sitä soosiksi :)

Jytis kirjoitti...

Hahaa, eikö ookkin mahtava vuoka! Oli pakko mennä itekkin ostaa tänään ainekset tähän! Harmi vaan ei löytyny salviaa, ens kerralla testaan ehdottomasti sen kanssa. Voi kun kaikki ruoat syntyisivät näin vaivattomasti. Tai ainakin valtaosa. Arki-iltaisin ei vaan jaksa.

Pitkä kirjoitti...

Jytis, oot kyllä mun uusi ruokajumala, en ois ikinä arvannut, että noista aineista tulee jotain niin hyvää. Harmi, ettet saanut salviaa hyppysiisi - se oli ihan mahtava kombo! Mut nyt sait taas hyvän syyn tehdä tätä uudelleen :))

Jytis kirjoitti...

Aion laittaa tuon "ruokajumala" mun ceeveehen :) sä oot mun fingerfood-guru!