9.1.2012

Perinteistä poroa

Pakastimessani on majaillut jo muutaman kuukauden ajan köntti karigasniemeläistä poronkäristyslihaa, jonka ostin kaverin poikaystävän siskon poikaystävältä, eli "lähipiiristä" suoraan poromieheltä. Loppiainen tuntui juuri sopivalta pyhältä nauttia poronkäristystä ja perunamuusia. Vähän jännitti tuleeko porosta ihan purkkaa, mutta lopputulos oli onneksi tosi hyvä, eikä yhtään sitkeä! Pelkäsin myös oluessa hauduttamista, sillä vihaan kaljaa, mutta maku pehmeni hauduttaessa todella hyväksi. Harvinaisen maukas liemi! Perunamuusin taas tuunasin ensimmäistä kertaa raa'alla sipulisilpulla ja lorautin joukkoon tavallista enemmän kermaa ja voikönttejä. Mmmmmmm, huumaavaa.


Poronkäristys, neljä annosta
resepti Helsingin Sanomista
500g käristyslihaa (pakaste, yleensä valmiiksi viipaloitu)
1 sipuli
pullo tummaa olutta (joko 0,33 tai sitten n. 4/5 puolen litran pullosta)
voita ja öljyä paistamiseen
vettä
suolaa ja pippuria

Kuumenna pannulla n. 2rkl öljyä ja 2rkl voita ja laita jäinen liha pannulle. Paista ja irroittele palasia köntistä hiljalleen. Kun kaikki palat ovat sulaneet erilleen, lisää silputtu sipuli ja paista pehmeäksi lihan kanssa. Anna lihan saada vähän väriä ja lisää sitten olut. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannun alla noin puoli tuntia, anna kiehua miedolla lämmöllä. Lisää vettä tarvittaessa, hauduta pidempään, jos liha ei ole vielä pehmentynyt.

Tarjoa muusin kanssa, jossa on PALJON voita ja kermaa. Muista myös puolukat / puolukkasurvos.

2 kommenttia:

Pauliina kirjoitti...

Mun on pakko syntyperäisenä lappilaisena lisätä, parasta käristystä saa kun paistaa silavan ja voin kanssa

Pitkä kirjoitti...

Oi, oot varmasti ihan oikeessa! Ens kerralla kysynkin sulta :))