23.1.2012

Kolmas kerta kannatti

Vaihdoin uutta vuotta bileissä, joiden emäntä toivoi minulta tuliaisina kaksi pellillistä focacciaa. Ensimmäinen reaktioni oli paniikki, sillä en tosiaan ole mikään leipojatyyppi. Täältä blogista löytyy yksi focaccia, mutta se oli siskoni tekemä ja epäilin sitä siksi liian haastavaksi. Ystäväni Miksu suositteli Chocochilin focacciaa, joten päädyin tekemään sitä (vaikutti helpommalta). Ensimmäisestä pellillisestä tuli kuiva, toinen oli jo parempi, mutta sekin jäi liian kuivaksi. Focacciat olivat syötäviä, mutta eivät yhtään sellaisia, joista itse pidän - hyvä focaccia jättää sormet rasvaisiksi ja vie kielen mennessään suolasattumilla.

Päätin antaa focaccialle kolmannen mahdollisuuden ja tein sitä illallisvieraille, kun ainekset kerran löytyivät kaapista. Tällä kertaa lotrasin huolella öljyn kanssa ja paistoin pinnalle (Miksun innoittamana) reilusti sipulia! Lisäksi annoin kunnolla aikaa taikinan kohoamiselle ja varoin paistamasta leipää liian kauan. Ja avot - lopputulos oli jo aika lähellä täydellistä focacciaa! Suolaa hurahti ehkä vähän liikaa, ja öljyä olisi voinut olla vieläkin enemmän, mutta ensi kerralla tiedän täysin mitä pitää tehdä. Toivottavasti te onnistutte kokeilujeni jälkeen heti ensimmäisellä yrittämällä. Resepti itsessään on nimittäin tosi helppo.

Mums. Focaccian ainekset löytyvät melkein aina kaapista!

Focaccia, uunivuoallinen, tee tuplasatsi, jos teet pellillisen
resepti Chocochiliä mukaillen
6-7dl vehnäjauhoja
1pkt kuivahiivaa
1tl suolaa
3dl lämmintä vettä
kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 sipulia
1rkl voita
hyvä sormisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon lämmin vesi ja ainakin 2rkl öljyä. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irtoamaan sormista, mutta jätä löysäksi. Kohota taikinaa lämpimässä ainakin puoli tuntia.
Vaivaa taikinaa ja lisää tässä kohtaa ainakin 2rkl öljyä lisää. Levitä liukas, öljyinen taikina öljyttyyn uunivuokaan, sivele taikinan pinnalle lisää öljyä ja ripottele pinnalle reilusti suolaa. Anna taikinan kohota ja paista sillä aikaa ohuiki renkaiksi leikatut sipulit voissa, kunnes ne ovat pehmenneet ja vähän ruskistuneet. Levitä taikinan päälle ja anna taikinan vielä kohota rauhassa ainakin puoli tuntia. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia keskitasolla. Pirskottele lopuksi valmiin focaccian pinnalle vielä lisää oliiviöljyä.

7 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

voi hyvinkin olla että tosta tuli aiemmin kuivaa kun paistat ton noin kylmässä uunissa, mä pistän kaiken vaan jonnekin 230 asteiseen ja lasken lämpöä jos alkaa palaa. jauhon lisäily myös kuivaa pahasti että aina kaikki jauhot kerralalla (vileään nesteeseen)

Pitkä kirjoitti...

Kiitos Aleksi! Mut miten mä voin laittaa jauhot viileään nesteeseen, jos hiiva taas tarttee lämpöä? Auta amatööriä!

aleksi kirjoitti...

ei se oikeesti mitään lämpöä tarvi.. se on joku kumma sslaliitto vaan leivontaa vastaan.. just pistän rouheleivän nousemaan jääkaappiin yön yli.

leivästä voi tulla myös kuivaa ja muruista jos sitä on vaivattu liian vähän.. kannattaa opetella tekemään ikkunatesti, jos taikinan saa sormienvälissä niin ohueksi että siitä näkyy läpi se on valmis

Janna kirjoitti...

Mäki laitan focaccian päälle aina (karamelisoitua) sipulia, sairaan hyvää! Mut oon myös sata kertaa tehny kuivaa tai lättänää focacciaa, ei oo helppoo!

aleksi kirjoitti...

tuoretta tomaattia päälle siemenet ja kuoret poistettuna! se on hyvää, piti vaan ilmottaa vielä :)

Pitkä kirjoitti...

Aleksi, kaikkea sitä oppii! Aika hurjaa, ettei hiiva tarviikaan lämpöä... Kokeilen ensi kerralla. Onko eroa kuivahiivassa ja normissa? Täytyy myös kokeilla ikkunatestiä, kuulin tosta just ekaa kertaa. Ja oon laittanut tomaattia ne pari kertaa ku oon aiemmin tehnyt, ja tää sipuli on NIIN PALJON PAREMPAA! Janna, sun focacciat on varmasti olleet ok lättänyydestään huolimatta, jos niissä on ollut karamellisoitua sipulia päällä... MMMMM!

aleksi kirjoitti...

no tarvii se siis lämpöä mutta ei ei sillon kun vaivataan ja huoneen lämpö on ihan riittävästi sillonkin kun nostetaan. ihan sama käyttääkö kuivahiivaa vai tuoretta, tuoretta vaan kolminkertanen määrä