16.3.2012

Terveisiä Amerikasta

Onneksi olkoon, olet juuri löytänyt täydellisen leivän.

Koska olen lukenut viime aikoina niin paljon jenkkiblogeja, vaikutukset alkavat näkyä myös täällä blogissa. Suomi on (tylsä) sämpylämaa, jossa leivän väliin/päälle laitetaan juustoa ja kinkkua. Jenkit taas osaavat tehdä leivät kuten pitääkin - paistaen. Grilled cheese sandwich on jenkkien sämpylä!

Törmäsin hyvin amerikkalaisessa Two peas & their pod -blogissa superherkullisen oloisiin guacamolella täytettyihin paistettuihin juustoleipiin. Leivät tulivat vastaan vielä jossain toisessakin blogissa, enkä saanut enää rauhaa - tätä oli kokeiltava. Kannattiko? Todellakin. Tajusin vasta iltasaunassa (fiilistellessäni leipiä jälleen kerran), että tässähän on täydellinen mättösetti kasvissyöjälle (tottakai myös kaikille muillekin)! Juustolla ja tomaatilla täytetty leipä on vähän surullinen, pelkillä lisukkeilla höystetty lörtsy, mutta tämä leipä on juuri niin överi miltä kuulostaa ja näyttää. Ihan mahtavaa, täydellistä, suussa sulavaa, toisesta ulottuvuudesta. Olen sulaa cheddaria, voisin syödä näitä viikon putkeen. Ah. Täydellinen paistopinta, hyvä leipä, maukas avokado ja laadukas cheddar... Jalkani irtautuivat juuri maan pinnalta.

Nämä kuvat olisivat kaivanneet edes jotain värikästä servettiä, 
mutta sellaiseen ei ollut aikaa, kun leivän tuoksu oli niin huumaava.

Guacamole grilled cheese sandwich (kahdelle, neljä pientä leipää)
maalaisleipää (tai muuta hyvää leipää)
voita
cheddaria (jotain hyvälaatuista, kai se oranssi sulatejuustokin näissä menee) 

Guacamole (riittää juuri neljälle leivälle)
avokado
salottisipuli
valkosipulinkynsi
tomaatti
puolikkaan limen mehu
suolaa
pippuria

Valmista guacamole muussaamalla avokado haarukalla ja sekoittamalla muut aineet siihen. Leikkaa leivästä neljä paksua siivua ja puolita ne. Voitele leipien toiset puolet voilla ja siivuta toiselle puolelle cheddaria. Lätki päälle guacamolea ja pinoa päällekäin. Paista leivät molemminpuolin n. nelosella, jotta juusto ehtii vähän sulaa, mutta leivät saavat rapean, kultaisen pinnan. Tarjoile heti.

PS. Älä tee Hanna Partasia, on laitonta tunkea leivän väliin jotain purkkiguacamolea, jota ei edes saisi kutsua guacamoleksi.

14 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Nyt sait kyllä myityä tämä mulle!

Pitkä kirjoitti...

Itse myin jo sieluni näille leiville. Ah.

Jonna kirjoitti...

Näyttää aivan täydelliseltä. Jenkit todella osaa nuo leivät, myyty tännekin siis ;-)

Pitkä kirjoitti...

Joo, en meinannut saada edes unta, kun mietin vain näitä leipiä koko ajan...

Anonyymi kirjoitti...

todella hyvän näköisiä, täytyy funtsia millä korvaan rapean valkoisen leivän...

Pitkä kirjoitti...

Voisikohan Jannan tekemä "leipä" auttaa vähän, vaikkei olekaan ihan sama juttu?

http://ruokahommia.blogspot.com/

Mari kirjoitti...

JEP JEP. Ihan uskomattoman hyvän näköistä ja kuuloista. Meillä tehdään muuten huomenna sattumoisin itse tehtyjä burgereita, joiden väliin laitetaan guacamolea :)

Mari kirjoitti...

Ja ihan SATTUMOISIN käänsin just telkun Liv-kanavalle, jossa on alkamassa Neljän tähden illallinen ja tuo kyseinen Hanna Partas-jakso ;). Kreisiä.

Pitkä kirjoitti...

Uu guacamoleburgeri kuulostaa kyllä ihan törkeän hyvältä. Ja hah, aikamoinen sattuma! Se on kyllä ihan paras jakso, kun se Mikael antaa tulla ihan suoraan, et se Hannan ruoka on ihan perseestä.

Lotta kirjoitti...

Aivan törkeän hyvää -TAAS! Ihana leffaeväs kotisohvalle ainaisten sipsien yms tilalle. Ja guacamolessa avokadoa yli 0,7% (vertailukohtana Pirkan "guacamoledippi"). :)

Pitkä kirjoitti...

Jee, hyvä Lotta! :) Oon ihan samaa mieltä!!

Soosissa kirjoitti...

Noita guacamole leipiä on tullut syötyä muutamankin kerran, ainakin Kaliforniassa näitä oli tarjolla yleisesti aamiasileipinä.

Täältä Suomesta on vaan ehkä haastavinta löytää kunnollisia kypsiä avokadoja...

Pitkä kirjoitti...

Joo, olen ihan samaa mieltä. Meidän lähi S-Marketissa on onneksi nykyään tosi hyvät avokadot ja nykyään näitä herkkuja voi tehdä ihan ex temporekin :) Jes.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan järisyttävän hyviä leipiä!! Olin pitkään kuolannut sivuillasi noita, mutta vasta eilen valmistin ja ooooohh, miten taivaallisia!! Vaihdoin tosin cheddarin kippari-savujuustoon, koska tuossa lähialepassa olisi löytynyt tosiaan vain sitä ällöttävää erillisiiin muoveihin pakattua cheddaria..