5.2.2012

Jokainen syntymäpäivä on vain kerran

Siskoni täytti vuosia ja hänen miehensä järjesti kivan synttärikokoontumisen. Mies teki taivaallista pitsaa, hänen siskonsa salaattia ja minä focacciaa ja kakun. Mietin pitkään millaisen kakun teen: porkkanakakun, suklaakakun vai vaikka valkosuklaakakun? Lopulta päädyin osaksi perheen pienimpiä ajatellen ihan perinteiseen täytekakkuun! Täytekakut ovat oikeastaan lempikakkujani - ihanan kosteita, täytteitä voi varioida oman mielen mukaan, ja kakku vain paranee jääkaapissa seisoessaan. Minulta ei ennestään löytynyt mitään hyvää kakkureseptiä, joten käännyin Hesarin puoleen ja löysin Taru Vihavanaisen herkullisen mansikkakakun ohjeen.

Onnea Tiia!

En ole mikään luova koristelija (saati Kinuskikissa), mutta tällä kertaa ylitin itseni ostamalla marsipaania ja askartelemalla siitä kirjaimia ja sydämiä. Lisäksi raastoin pinnalle valkosuklaata. En ollut muuten aiemmin tajunnut maustaa kermavaahtoa tomusokerilla, vaikka sehän on todella nerokasta! Kermavaahdosta tulee vähän jämäkämpää ja helpommin hallittavaa. Valmis kakku ei ollut ehkä se kaikista näyttävin, mutta ainakin maistui vieraille. Kakku oli todella kostea ja tuhtia tavaraa, jokainen sai vain yhden palan alas. Mutta kannatti, kyllä tällä kakulla päästiin kunnon synttäritunnelmaan!

Tältä se näyttää ilman vaatteita.


Mansikkatäytekakku, Taru Vihavainen (olen hieman itse muokannut koristelua)

Sokerikakkupohja 
4 kananmunaa
120 g sokeria (1,5dl)
60 g vehnäjauhoja (1dl)
60 g perunajauhoja (1,3dl)
1/2 tl leivinjauhetta

Mansikkamousse 
6 dl vispikermaa
1 litra (n. 500 g) mansikoita
4 liivatelehteä
tilkka vettä
noin 1 1/2 dl tomusokeria
noin 2 rkl vaniljasokeria

Kostutukseen 
1 1/2–2 dl laimennettua omenamehua

Päälle
4–5 dl vispikermaa
1–1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
(+ esim. valkosuklaata ja marsipaanikoristeita)

Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon muutamassa erässä välillä sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada kakku leivinpaperilla vuorattuun 24–26 cm irtopohjavuokaan. Paista kakkua 165 asteessa noin 30 minuuttia ritilän päällä. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä cocktail-tikulla. Kumoa kakku ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen. 

Laita liivatteet likoon ja soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää vatkattu kerma mansikkaseokseen ja sekoita tasaiseksi mousseksi. 

Täytä kakku irtopohjavuokaan. Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, niin anna täytteen hetki jähmettyä kylmässä ennen kakun täyttöä. Kostuta kakku kerros kerrokselta pullasutia apuna käyttäen laimennetulla omenamehulla ennen täytteen levittämistä. Kostuta lopuksi päällimmäinen kerros. Suojaa kakku ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. 

Koristele kakku kermavaahdolla ja haluamillasi koristeilla (tuoreita mansikoita toki kesällä). Levittäessä kerman menekki on vähäisempää kuin pursottaessa.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Oooh..nakukakku! :). Hän on hieno sekä vaatteilla että ilman. Syön aina paaaaljon mieluummin hyvin hyvin kosteaa kakkua kuin kuivaa. Kuiva täytekakku on aika karseaa.

Minun täytekakkuni alkoivat näyttää paljon paremmilta kun ymmärsin välimoussejen kohottavan arvon. Sitä enne laitoin vain banaania muussattuna, äitin mansikkahilloa ja ananasmurskaa, mikä makujensa puolesta on tosi hyvää, mutta ulkonäöllisesti ankean lättänää.

Ja hei, myös kaikki syntymättömyyspäivät ovat vain kerran.

Pitkä kirjoitti...

Joo, mulla käynyt vähän sama juttu! Lapsuudenkodissa väliin laitettiin aina vaan banaania ja hilloa, ja kakku oli lättänä ja surullinen. Tähän kakkuun en edes voinut laittaa kaikkea moussea, kun vuoan reunan korkeus ei riittänyt!