26.2.2012

Voiko ihanammin aamu enää alkaa?

Tänään heräsin lukemaan kännykästä onnitteluviestejä ja V kiikutti ihania paketteja suoraan sänkyyn. Kyllä vain, täytin taas vuosia :) Tänä vuonna olen ollut niin kiireinen, etten ehtinyt järjestää perinteisiä leffasynttäreitä, mikä näin jälkeenpäin ajateltuna harmittaa tosi paljon, sillä ystävät tekevät syntymäpäivistä syntymäpäivät. Halusin joka tapauksessa aamuun vähän jotain luksusta, joten kaivoin Kokit ja Potit -blogista bongatun skonssiohjeen, kun aineksetkin löytyivät valmiina kaapista.

En tiedä mikä teidän suhteenne on skonsseihin, mutta itse ainakin suhtaudun niihin hyvin intohimoisesti. Niitä voi syödä sekä suolaisina että makeina, aamu-, ilta- tai välipalana ja ne ovat huumaavan rasvaisia. Lisäksi niitä on helppo ja nopea tehdä, ja niiden ansiosta tulee istuttua pöydän ääreen jonkun kanssa, tartuttua teekuppiin ja kysyttyä mitä toiselle tai itselle oikeastaan kuuluukaan. Skonssi ei ole vain leipänen, vaan se on elämäntapa! Leipokaa tästä itsellenne omaa aikaa.

Tässä pitäisi olla joku romanttinen käsistäpitelykuva, mutta nälkä oli niin kova, 
että taustalle valikoitui levypinon ensimmäinen levy: Tina Turner! 
Oikeasti skonssit syötiin mm. ranskalaisen viikunahillon kanssa.

Skonssit
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50g voita
2 dl piimää tai maitoa tai luonnonjogurttia
+ kananmunaa tai maitoa voiteluun (me ei voideltu)
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi voi jauhoseokseen pieniksi murusiksi. Lisää neste. Piimä tai luonnonjugurtti antavat mukavan vienosti happaman maun, maito taas vetää mittasuhteet uusiksi. Itse piti lisätä vajaa desi lisää jauhoja ja jättää taikina niin löysäksi, että se piti lusikoida muffinsivuokaan ja unohtaa perineinen muotoilu. Jos olisin laittanut jauhoja lisää, lopputulos olisi varmaan ollut kuiva. Musta lopputulos oli erinomainen näin.

Sekoita taikina nopeasti. Mitä vähemmällä sekoittamisella selviät sen parempi. Ripottele jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2-3 senttiä paksu levy (jos taikina on kiinteää - muuten ota käyttöön lusikointivinkkini ylempää). Ota pyöreällä muotilla (esim. mukilla) taikinasta ympyräisiä ja laita leivinpaperille. Voitele halutessasi kananmunalla tai maidolla. Paista skonsseja uunin (200 astetta) keskitasolla. Paistoaika vaihtelee uunista ja taikinasta riippuen. Omat maitoskonssini ruskettuivat kivasti noin kymmenessä minuutissa, mutta tikkutesti paljasti, että taikina oli vielä ihan löllöä. Niinpä laskin lämmöt noin 150 asteeseen ja paistoin skonsseja vielä noin 5 minuuttia.
Syö joko suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa. Kaikki on ookoo homejuustoista kermavaahtoon!

Ei kommentteja: