4.8.2011

Sinäkin Brutukseni

Olen tehnyt tänä kesänä ilahduttavan paljon ruokaa. Valitettavasti en ole pahemmin jaksanut kaivaa kameraa esille, joten täällä on ollut aika hiljaista. Ehkä latistan nyt tunnelmaa, mutta valitettavasti tämä postaus kertoo kesäkeitosta, josta olette varmasti lukeneet jo ainakin täältä, täältä ja täältä. Mutta hei, joudutte lukemaan vielä kerran ja ottakaa tämä nyt henkisenä painostuksena. Sellaisena pahimman luokan hiillostuksena, joka saa teidät antamaan periksi, luovuttamaan, ja kaivamaan kattilan esille. Meillä kaikilla on ne kamalat traumat koulussa tarjotusta lämpimästä maidosta, jossa lillui yksi herne. Myöskään isäni tekemä kesäkeitto ei mennyt alas, eikä oikein mikään muukaan. Siksi tämän keiton nimi pitäisikin oikeastaan olla joku ihan muu, kuten "Paras keitto" tai joku muu paremmin kuvaava. Tehkää vielä kun kesää on jäljellä, myös sinä Tero Vaara!

Resepti on julkaistu Glorian Ruoassa & Viinissä joskus viime vuonna, ite röyhkeästi copy pastesin sen nyt Jannalta, kun tiiän että tehtiin ihan samalla tavalla (paitsi lisäsin vähän tuoreita papuja, kun niitä oli jäänyt yli perunasalaatin jäljiltä).

Pikaiset kuvat mökillä. V:n äidin ihanat astiat, pöytäliina ja kattila!
Kesäkeitto
10 kiinteää varhaisperunaa
5 varhaisporkkanaa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
kourallinen tuoreita herneitä
1 l luomukasvislientä

3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä (jouduin skippaamaan, koska kaikki oli juotu)
2 dl kermaa

2-5 rkl voita
2-3 tl raastettua luomusitruunan kuorta
loraus sitruunan mehua
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria
(merisuolaa)

Pese perunat ja porkkanat, paloittele ne kukkakaalin kanssa. Viipaloi sipulit ja varret. Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Kaada päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Säästä loppu liemi suurusteen tekoon. Keitä kasviksia noin 5 min. Lisää kukkakaali ja sipuli (ei varsia, säästä ne viimeiseen vaiheeseen). Keitä kasviksia vielä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tee suuruste. Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot joukkoon vimmatusti vatkaten ja anna niiden kypsyä hetki, älä kuitenkaan ruskista. Kaada viini ja sen jälkeen kerma kattilaan koko ajan vatkaten. Lisää kasvisliemi. Anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Kaada kerma-kasvisliemisuurus kasvisten joukkoon. Lisää herneet. Kiehauta. Viimeistele keitto sitruunankuoriraasteella, sitruunamehulla, sipulinvarsilla, voilla ja yrteillä. Mausta valkopippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

PS. Söin tätä ensin Jannan tekemänä ja sit oli pakko tehdä mökillä epäilevälle V:lle.

Ei kommentteja: