18.2.2011

Väärä vuodenaika

Helsingissä on ollut aivan järkyttävän kylmä koko viikon. Olen kulkenut tunnistamattomana toppahahmona ympäri kaupunkia ja haaveillut aurinkolomasta. Eilen nenäni rupesi muistuttamaan vesiputousta ja korvaani kutitti kuin sinne olisi mennyt hiekkaa (tai sitten korvatulehdus lähestyy), joten päätin hylätä talven - ainakin henkisesti. Kaipasin jotain vihreää, tuoretta ja ehkä jotain, joka veisi orastavan flunssan mennessään. Löysin Chocochilistä kesäkurpitsakeiton reseptin, ja suuntasin ostoksille. Kesäkurpitsan loistokausi ei tosiaankaan ole näin talvella, ja podin hieman huonoa omatuntoa lapatessani kilon kesäkurpitsoita pussiin. Mutta hei, girl's gotta do what girl's gotta do.

Keitto oli superhelppo tehdä. En ostanut soijajogurttia tai kaurakermaa, sillä jääkaapissa oli iso tonkka Lidlin kreikkalaista jogurttia ja se toimi erinomaisena vaihtoehtona noille vegaaneille ehdotuksille. Kesäkurpitsakeitto oli ihanan kesäinen, mutta vähän mauton. Ensi kerralla kuullotan sipulit voissa ja lisään jogurtin sijaan kermaa. Suolaa lisäilin aika vapaalla kädellä, mintun ihanaa makua peittämättä (josta tuli vähän mieleen lipstikka), mutta lopulta oli pakko tarttua vielä tabascoon, joka sopi keittoon ihan älyttömän hyvin näillä paukkupakkasilla!  Ehkä orastava flunssa on piilottanut makuaistini jonnekin? Keiton kylkeen nautimme vielä hyvää Primulan pähkinäleipää, jota V toi töistä (ei ole siis Primulalla töissä, vaan jäi yli jostain kokouksesta...). Olo on nyt paljon terveempi, laihempi, kauniimpi ja onnellisempi. Ihan jees.

 
Kesäkurpitsakeitto, 4-6 annosta
n. 1kg kesäkurpitsaa
oliiviöljyä/voita
sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. litra kasvislientä (itse aloitin 7dl eikä tarvinnut lisätä)
tuoretta minttua
maustamatonta jogurttia/kermaa
sitruunamehua
+ tabascoa
+ suolaa

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi kesäkurpitsa. Kuullota sipuleja hetki oliiviöljyssä/voissa, lisää sitten kesäkurpitsat ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Lisää osa kasvisliemestä ja anna kiehua, kunnes kesäkurpitsat ovat kokonaan pehmenneet, ei vie kauaa. Soseuta keitto. Lisää tässä vaiheessa minttu, sekä loput kasvisliemestä, jos tarpeen. Sekoita joukkoon jogurtti/kerma ja mausta lopuksi sitruunamehulla ja suolalla (+tabascolla jos maistuu).


Muuten, kävin ostoksilla Stokkan Herkussa, ja ainakin Helsingin keskustan tavaratalossa saa ostettua luomumunia irtomyynnistä! Vieressä oli valmiina pakettina luomumunia yli 4€ rasia, mutta kun latasin itse pakettiin kuusi ihanaa, herttaista, ja keskenään ihan erikokoista munaa, oli loppusumma 2,21€. Aika vähän hyvästä mielestä ja hyvistä munista.

Tähän loppuun vielä esittely Einon uusista tyttöystävistä. Jäbällä riittää naisia joka tassulle.

6 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Meidän Prismassa on ollut espanjalaisia pieniä kesäkurpitsoja, jotka maistuvat todella hyviltä. Ihmettelin kyllä, mikähän season niillä mahtaa olla.

Tänään aloin ensimmäistä kertaa elämässäni munia valitessani ajatella kanojen elämää tuotantolaitoksissa. Sen tämä koiranomistaminen tekee, ennen en lotkauttanut korvaanikaan kettutytöille.

Toivottavasti sait loihdittua vähän kesää mieleesi!

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei!! Kiva blogi, hyviä reseptejä! Löysin sivullenne Sillä sipulin linkistä (Helka-ilta). Kiva löytö, tulen vierailemaan uudestaankin! Alkoi heti tekemään mieli tuota kesäkurpitsakeittoa, joka menee kyllä kokeiluun. Meillä on tuoretta kesäkurpitsaa jääkaapissa usein ihan liiaksikin asti (italialainen appiukkoni viljelee sitä omalla kasvimaallaan). Mieheni ei valitettavasti pidä hirveästi kesäkurpitsasta, mutta tämä resepti voisi olla mieleen, joten laitan kokeilulistalle!
Terveisiä Italiasta! :)

Pitkä kirjoitti...

Katariina, ooo, mun pitää kokeilla jos tulevat jossain vastaan! Mä en aiemmin tykännyt kesäkurpitsasta, mut nykyään on ihan fani. Ja kanojen ajattelu kannattaa, ite en syö nykyään kanaa ollenkaan, vaikka se inho kyllä lähti ruokamyrkytyksestä... mutta nyt siihen on tullut moraalinen puoli rinnalle.

Ja jee Italiansalaatti, ihanaa kun eksyit tännekin! Lähetä italialainen appiukkosi myös meille kylään ;)) Terkkuja Italiaan täältä paukkupakkasten keskeltä!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ne Kanniston leipiä oli.

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin eilen keittoa, todella maukasta! Mursaksin paalle fetaa, josta sa mukavasti maku lisapotkun. Reseptissa ei muuten ole kesakurpitsan maaraa, itse tein annoksesta noin puolet ja laitoin 1 1/2 "normaalikokoista" kesakurpitsaa. Mutta lisatarkennus olis aina tervetullut.

Pitkä kirjoitti...

ÄÄÄÄ, sori Anonyymi2! Hyvä huomio, lisäsin määrän sinne. Se feta sopi siihen kyllä varmasti tosi hyvin!!