7.1.2011

Barf, Banoffeeta

Teen harvoin kakkuja, muffinsseja tai muitakaan jälkiruokia. Leipominen menee mielestäni jo vähän kemian puolelle, ja se ei todellakaan ole koskaan ollut vahvimpia osaamisalueitani. Olen onnistunut pilaamaan varmaan kymmenet muffinssit ja kakut paistamalla ne joko liian kuiviksi tai jättämällä turhan raaoiksi. Siksi arvostankin kakkuja, joiden tekemiseen ei tarvita uunia tai muitakaan erikoistaitoja (kuten pursotusta). 

Olen tehnyt banoffee-kakkua kerran aikaisemminkin, joten tiesin sen olevan a) helppo ja b) sairaan hyvä. Kakku tehdään pieneen, 18cm halkaisijaltaan olevaan rengasvuokaan. Tein ensimmäisen kakkuni seitsemän hengen rapujuhliin, ja kun iskin kakun pöytään, otti emäntä pakkasesta mustikkapiirakat sulamaan. No miten kävi? Kakkua jäi yli, eikä kukaan koskenut siihen piirakkaan. Kun kerron, että kakku on överi, tarkoitan TODELLA överi. V manasi jo kaksi päivää ennen tämän toisen kakun tekemistä, ettei hän jaksa syödä sitä enempää. Eli kaikki sokerihiiret, tässä on teidän kakkunne!

Vaikka banoffeen tekemiseen menee aikaa, on kakku lopulta harvinaisen helppo tehdä. Haastavinta on ehkä käydä kaupassa ostamassa sokeroitua kondensoitua maitoa (säilyke), ja laittaa purkki kiehuvaan veteen kattilaan hengailemaan vajaaksi kolmeksi tunniksi. Kun purkin avaa, saa eteensä tölkin täynnä ihanaa kinuskia (muistuttaa löysää lehmätoffeeta). Kinuskin voisi syödä sellaisenaan, mutta kun sen yhdistää digestivepohjaan, kermavaahtoon ja banaaniin, ollaan aika hartaiden asioiden äärellä. Suosittelen! Ja niin ilmeisesti Jannakin.

Note to self: Älä kuitenkaan yritä syödä tätä samana päivänä kun vedät lautasellisen sushia, pari kulhoa taivaallista sitruunajäätelöä, järkyttävät määrät leipää ja artisokkatahnaa sekä hampurilaisbuffetin.

Janna, tervetuloa mun hovikuvaajaksi.


Banoffee-kakku (resepti Elämä makeaksi -blogista)
Pohja
300g (suklaa) Digestive-keksejä
100g voita

Täyte
397 g kondensoitua maitoa (eli tölkki)
2 banaania
2dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
kaakaojauhetta

Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin. (Vinkki: Kaulitse muovipussissa!) Pingota 18 cm:n irtopohjavuoan pohjlle leivinpaperi ja taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille, nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen kondensoidusta maidosta. Irrota etiketit purkista ja laita tölkki vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle (eli noin kolmoselle, niin että vesi kuitenkin kiehuu koko ajan) vajaaksi 3 tunniksi. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu toffeeksi.

Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin tai pakkaseen että seos jäähtyy. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle. Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta tortun päälle ja herkuttele!

8 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Jamesilla valuu taalla kuola :D

Janna kirjoitti...

Ihana torttu, mutta valokuvani näyttää epätarkalta ja valjulta. Plääh! Mut teen tota tällä viikolla lisää! Ehkä jo tänään!

More To Love!-Mimmi kirjoitti...

SIIS EI OO TOTTA!!

Just viime viikolla pyörittelin tuommosta säilykepurkillista tuota ihmemaitoo kädessä (oon saanu sen) ja päivittelin että kun en osaa tästä mitään tehä (se menee vanhaks tässä kuussa) JA NYT SINÄ TULET JA PELASTAT TILANTEEN!!! Tätä on kokeiltava!! :P

Pitkä kirjoitti...

JEEE! Hei nyt Digestivet kotiin kaupasta ja essu esiin. Vaikket ees tekis koko kakkua, niin keitä nyt ainakin se toffee :) Kannattaa!

Biscuit kirjoitti...

Kuulostipa ihanalta! Pakko kertoa pieni fakta, Chilessä tuota "toffeeta" kutsutaan manjariksi, tai dulce de lecheksi, eli maito karkiksi. Itse olen sitä syönyt pienestä pitäen esim. paahtoleivän päällä :)

Pitkä kirjoitti...

Oho, mielenkiintoista! Ja pitää ehdottomasti kokeilla tota joskus paahtoleivän päällä :)) "Perusaamiainen", heh.

Nelle kirjoitti...

Voi elämä, nyt alko tekeen mieli banoffeeta. Urght. Must resist. Ja kuvassa eri ole mitään vikaa - herkullisesti on kaakku esillä. Liiankin herkullisesti.

Pitkä kirjoitti...

Ei mitään resist, vaan kondensoitu maito kattilaan porisemaan! Me eletään vain kerran!