17.1.2013

Kielitaidottomille

Tein viime viikolla tuttuja mustapapuquesadilloja ja jotenkin onnistuin sohimaan chiliset näppini silmääni ja sain silmääni pahan tulehduksen. Olen kulkenut pimessä Helsingissä aurinkolaseissa ja hautautunut sängyn pohjalle potemaan myös kipeytynyttä kurkkuani - aaaaaarg! Nyt olisi hyvä hetki masentua ja ainakin hylätä tulehduksen aiheuttanut meksikolainen ruoka, mutta koska tapanani on kulkea tuulta päin, toin Meksikon kotiini vielä uudelleen.

Sängyn pohjalla on ollut hyvää aikaa lukea pitkästä aikaa blogeja ja kuin tilauksesta löysin Vatsasekaisin kilinkolin -blogista mahtavan reseptin! Tacoja revityllä kielellä, täydellistä! Olen syönyt kieltä varmaan yhtä pitkään kuin olen syönyt kiinteitä ruokia, sillä keitettyä kieltä vedettiin meidän perheessä joka lauantai. Pakkasessa sattui olemaan useampi karitsan kieli, jotka olen saanut karitsan ostaneelta kaveriltani. Mahtavia kieliä olen hankkinut myös parhaalta lihakauppiaalta, Hakaniemen hallin E. Hakkaraiselta (myös Facebookissa). Suosittelen lämpimästi suuntaamaan sinne nyt heti, sillä teidänkin on saatava näitä tacoja! Jos kieli epäilyttää, niin tämä ruoka on helppo tapa tutustua todella maukkaaseen lihaan.

Huomaattehan muuten, että autenttiset meksikolaiset tacot ovat nimenomaan näitä lättyjä, 
ne kovat maissikuoret ovat jotain amerikkalaisten keksintöjä. 
Kuka niitä edes syö, eivät pysy edes kasassa?

Kielen valmistaminen on superhelppoa, mutta vie aikaa, ja revittynä se muistuttaa paljon pulled porkia. Maku toki on vähän erilainen, mutta jos et kerro kaverille tekeväsi kielitacoja, ei kukaan osaa oksennella laittaessaan tällaista suuhun. V ei ole aiemmin suostunut koskemaan erilaisiin kielivoileipiini, mutta nämä tacot upposivat mukisematta. Eikä ihme, sillä kielen, maissilätyn, korianterin, sipulin, limen ja salsan yhdistelmä on huumaava. Kylkeen pullo Sol-olutta, silmät kiinni ja voit melkein tuntea auringon lämmittävän kasvojasi. Superjees. Meksikolainen keittiö on vienyt minut mennessään ja miten mahtavaa, että voin nauttia siitä myös kotona! 

Bääää.

Keitetyt kielet
karitsan kieliä (tai vaikka joku iso naudan kieli), itse keitin 6kpl
kokonaisia musta- ja valkopippureita
muutama laakerinlehti
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
vettä

Laita kielet ja mausteet kattilaan, kaada vettä päälle ja keitä kieliä noin neljä tuntia. Nylje nahat heti keittämisen jälkeen kuumina irti (irtoaa karitsankielistä tosi helposti). Revi kielet kahdella haarukalla pieneksi silpuksi. Lisää suolaa tarvittaessa.

No hablo español.

Tacot
pieniä maissitortilloita (Riikka suosittelee Nuevo Progreson lättyjä, jotka koin itsekin hyviksi, tosin itsetehdyt olisivat huikean hyviä)
revittyä kieltä
sipulia
tuoretta korianteria
limejä
+ salsaa (Riikka suosittelee La Costeña -merkkistä, ellet tee itse)

Lämmitä maissitortillat nopeasti kuivalla pannulla useampi tortilla päällekkäin, kostutetun keittiöpyyhkeen välissä uunissa tai helposti mikrossa. Aseta lätyn päälle revittyä kieltä, silputtua sipulia ja korianteria sekä purista limesiivusta mehua päälle. Lisää vielä salsaa halutessasi. Helpoimmalla pääset, kun laitat kaikki ainekset omiin kippoihinsa ja syöjät kokoavat tacoja omaan tahtiinsa.

2 kommenttia:

annemi kirjoitti...

Vau! kieli onkin itselle uusi tuttavuus, sehän voisi toimia omassakin suussa :)

Tein juuri viime viikolla itse tortillalättyjä. Suosittelen lämpimästi!

Pitkä kirjoitti...

Kannattaa kokeilla :) Vaikuttaa pelottavalta, mutta ei onneksi ole. Olen itekin tehnyt tortilloita usein itse! http://kadenvaantoa.blogspot.fi/2010/06/tortillat.html Kuulemma maissilättyjä varten ei Suomesta meinaa löytää hyviä maissijauhoja. Tämän kielen kanssa nimenomaan maissitortilloilla pääsee siiheen autenttiseen tunnelmaan.