19.10.2012

Astetta paremmat kalapuikot

Olen jostain syystä himoinnut jo monta päivää kalapuikkoja. Ensin ajattelin suunnata pakastealtaalle, ensimmäistä kertaa omille muuttamisen jälkeen (eli pieneen ikuisuuteen), mutta päädyinkin kalatiskin kautta kotiin. Hetken kuluttua upottelin leivitettyjä kuhapaloja kiehuvaan rasvaan. Päälle nokare itsetehtyä tartarkastiketta, muuta ei tarvita. Mahtavaa. Ja aika helppoakin. Myös seuralainen tykkäsi! V sai illalla pari jämäpalaa ja olisi voinut syödä vielä monta lisää - vaikkei edes normaalisti syö kalaa.

En ole koskaan käynyt Englannissa, mutta tänään teki mieli vääntää paksua aksenttia ruokapöydän ääressä. Fish and chips oli oikeaoppisesti myös kääritty sanomalehteen! Jos nämä olisivat yhtään kevyempiä, söisin näitä varmaan joka päivä.

Ihania pötkylöitä!

Kalapuikot kahdelle
2 kuhafileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)
parmesania
korppujauhoja
sitruunapippuria
vehnäjauhoja
kananmuna

+ paistamiseen voita ja rypiöljyä

Poista ruodot fileistä, pilko fileet poikittain kalapuikkomaisiksi paloiksi. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, riko ja vatkaa muna yhteen kulhoon ja tee yhdelle lautaselle paneroinnin viimeinen silaus. Raasta lautaselle parmesania mahdollisimman pienenä raasteena, lisää joukkoon samassa suhteessa korppujauhoja ja heitä mukaan sitruunapippuria oman maun mukaan (esim. 0,5dl x 0,5dl ja pippria 1rkl). Pyöritä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoseoksessa. Laita kasariin sulamaan n. 150g voita ja suunnilleen saman verran rypsiöljyä. Anna kuumentua, niin että rasva kuplii, kun heität kalapalan sekaan. Uppopaista kalapalat molemmin puolin rapeiksi, yksi kerrallaan, ettei rasva jäähdy.

Tarjoile lohkoperunoiden, tartarkastikkeen ja sitruunaviipaleiden kanssa!




Tartarkastike
n. 1dl majoneesia
puolikas suolakurkku
4tl kapriksia (pieniä)
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus sitruunapippuria
ruohosipulia

Sekoita ja tarjoile kalapuikkojen kaverina.


PS. Ikäviä uutisia.
Eino ei enää rapise eteisessä.

5 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Näitä voisi syödä kyllä vaikka joka päivä. Ihania tulee myös hauesta (paitsi se ruotojen poisto on helvettiä) ja olen sekoittanut välillä korppujauhokuorrutteeseen runsaasti yrttejä. Sekin toimii.

Voi Einoa :-(

annemi kirjoitti...

Itse tehdyt kalapuikot ovat niiiiiin hyviä, kun niitä kerran tekee itse ei paluuta pakastealtaalle enää ole :)

Elli kirjoitti...

Taidanpa kokeilla tehdä kalapuikot ensi kerralla vallan itse. Simppelin ja ihan hitsin maukkaan kuuloista.

Otan osaa hamsterisen poisnukkumiseen.
:/

Pitkä kirjoitti...

Jonna, melkein otin haukea kalatiskillä, mutta sitten tuli mieleen se ruotojen poisto, ja kuha vaikutti heti houkuttavammalta.

Annemi, tein näitä seuraavana päivänä pihinä ja kokeilunhimoisena pakastealtaasta löytyneistä sietifileistä. Ei toki vetänyt vertoja tuoreelle kuhalle, mutta yllättävän hyviä silti! Paljon paljon parempia kuin valmispuikot.

Elli, kannattaa kyllä tehdä. Nämä olivat oikeasti tosi helppoja. Ite aina jännään uppopaistamista, mutta tässä se meni kuin itsestään!

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin tänne jonkun toisen blogin kautta ja luin ties miten pitkälle, tai ainakin tänne asti. Kiva blogi, kivasti kirjoitettu, kiva lukea vaikka en kyllä ikinä lue ruokablogeja. :) Laitoin pari reseptiäkin talteen että kokeilen kun ehdin.