25.10.2010

Uusi pannu haltuun

Joulu tuli tänä vuonna ajoissa: sain Pätkältä lahjaksi valurautaisen parilapannun ja isältä valurautaisen wokkipannun. Maltoin tuulettaa tasan vuorokauden, ja sitten oli pakko ryhtyä tositoimiin. Heitin ihanaan The Pioneer Woman -blogiin hakusanaksi wok, ja muutaman ilmestyneen wokkireseptin joukosta valitsin liha-parsakaaliwokin. The Pioneer Womanin blogipostaukset ovat niin ihania, hauskoja ja laadukkaita, että hetken aikaa ajattelin, etten oikeasti kehtaa postata tätä ruokaa tänne meidän kotikutoiseen viritelmään. Mutta sitten ohjeessa jauhettiin jostain flank steakistä, ja oli pakko tulla tänne kysymään, jos joku tietää mistä puhutaan?

Flank tarkoittaa kylkeä/kylkipalaa, mutta sitten Wikipedia sekoitti pääni naudan vatsalihaksilla. Marssin Stokkan Herkun lihatiskille ja kysyin, onko flank steak heille tuttu, mutta (söpöt) pojat olivat sitä mieltä, että kyseessä on lankkupihvi ja ei kannata uskoa kaikkea mitä Wikipediassa lukee, hah! Rohkenen olla kuitenkin eri mieltä. Yhteistuumin päädyimme naudan paistisuikaleeseen, joka oli vielä luomua, jessssssss.

Entäs se lopputulos? Uusi wokkipannuni oli aivan mieletön. Huh huh, kokkailu nousi juuri uudelle levelille. Ja  itse wokki oli tosi maistuvaa. Parsakaalia olisin voinut laittaa vähän vähemmän, sipulia taas lisäsin oman mielen mukaan. Laitoinkin tähän hiukan muuntelemani reseptin.

Tavoittelin kiinalaisen ravintolan tunnelmaa, aika liikuttavaa.


Liha-parsakaaliwokki (neljälle)
400-500g naudan paistisuikaletta (tai sitä flank steakia, jos keksitte mitä se on...)
600g parsakaalia (eli noin 1½)
1rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä

Marinadi lihalle
2tl soijakastiketta
1tl Maizenaa
½tl öljyä
rouhittua mustapippuria

Paistokastike
3rkl osterikastiketta
2tl riisiviiniä eli Sakea, mutta mä laitoin riisiviinietikkaa, joka ei ole yhtään sama, mutta toimi musta tosi hyvin
1tl kiinalaista mustaa vinegretteä tai balsamicoa

Sekoita lihan marinadi, lisää mukaan liha ja jätä marinoitumaan huoneenlämpöön. Sekoita paistokastikkeen aineet valmiiksi sekaisin. Leikkaa parsakaalit kukinnoiksi ja höyrytä n.3min, kunnes parsakaali on kirkkaanvihreää, ja haarukka uppoaa kantaan. Leikkaa sipulit lohkoiksi ja hakkaa valkosipulinkynnet pieniksi. Kuulota sipuleita öljyssä kuumalla pannulla, lisää sitten liha. Paista kunnes liha on ruskistunut, lisää sitten kastike. Paista hetki ja lisää lopuksi parsakaali, pyöräytä nopeasti sekaisin. Tarjoile riisin kanssa (ostin Reilun kaupan basmatiriisiä, oli vielä luomuakin!).

Tikut lähinnä rekvisiittaa - maltoin syödä niillä noin sekunnin, kunnes tartuin haarukkaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huuh. Näyttää kyllä tosi hyvältä!
Söin just ja maha täynnä. Silti söisin jos tuon annoksen saisin eteeni!


MB

Tiia kirjoitti...

Näin viime viikolla juurikin tuon sarjan (siis tuon mustan) astioita seinäjokelaisella kirpparilla, heti tuli Kädenvääntöä mieleen :) Jotain mukeja ja pikkulautasia siellä oli, taitavatten vaan olla vähän turhan kaukana...

Puikoilla syönti kasvattaa luonnetta!

Merituuli kirjoitti...

näin kysyttynä vastaankin: Me kyselimme possutilalta myös vatsapaloja (kun sellaisia jossain brittiohjeessa piti olla). He selittivät ystävällisesti, että Suomessa ne ovat luuttomia kylkipaloja, ainakin possun kohdalla. Eli mihin luinen kylki loppuu, alkaa maha. tästä osasta tehdään myös pekoni.

Pitkä kirjoitti...

Merituuli, ihanaa kun olet myös selvitellyt :) Jatkoin itsekin vielä taustatutkimusta ja kyselin tutultani, joka on lihamyyjänä, ja hän selvitti että naudan kuvetta (eli sitä flank steakia) myy ainakin:

Juvan Teollisuuskatu 30, 02920 Espoo

Myymälä palvelee puh. 09 8494 1016
fax. 09 8494 1010
ma-pe klo 9.00-18.00
la klo 9.00-14.00

Eli tänne ajattelin mennä mahdollisimman pian ostoksille :)