5.8.2013

Kaalimaan kakara

Kaali taitaa olla aika monen traumaruokaa. Onneksi minulla on mummi, joka tekee maailman parhaat kaalikääryleet ja on samalla käännyttänyt myös poikaystäväni V:n. Silti V kangistui kauhusta, kun bongasin uudesta Yhteishyvästä kaalilaatikon reseptin ja lähdin ruokaostoksille. Koulussa tarjoiltu kaalilaatikko kuulemma haisi niin pistävältä, että haju vei ruokahalun aina koko päiväksi. Luojan kiitos V suostui kuitenkin maistamaan tätä ja otti vielä lisääkin! Itse olen aika fiiliksissä, koska kaalikääryleet aiheuttaisivat minulle todennäköisesti vain harmaita hiuksia, kun yrittäisin askarrella repeileviä kaalinlehtiä johonkin muotoon. Tässähän on oikeastaan ihan samat ainekset vähän eri paketissa.

Näyttää ja maistuu ihan oikeaoppiselta!


Kaalilaatikko, uunivuoallinen
n. 1kg keräkaali
1,5dl puuroriisiä
6dl vettä
lihaliemikuutio
1 iso sipuli
400g jauhelihaa
1 muna
(2kl tomaattisosetta jos halua)
2 rkl siirappia
1tl suolaa
1tl meiramia
+ voiteluun rasvaa

Keitä riisiä lihaliemessä, isossa kattilassa (n. 5 l) n. 10 minuuttia. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Nosta kaalisuikaleet ja sipulit riisin päälle kypsymään. Anna kypsyä kannen alla välillä sekoittaen, kunnes riisi on kypsää. Nosta kattila syrjään. Sekoita joukkoon jauheliha nokareina, muna ja mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, kaada pinnalle vielä loraukset siirapista. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa noin tunti.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa kaalilaatikkoa. Teen suunnilleen samalla reseptillä, jätän munan pois. Lisään kermaa kunnon lorauksen tai koko purkillisen. On se vaan niin parasta ruokaa. Teen joka syksy myös kaalikääryleitä, kun ekasta kerrasta selviää niin helppoa on.

Sofia kirjoitti...

Kaalilaatikko ja kaalikääryleet - mä olen aina ihmettelyt miten joku ei voi tykätä niistä. Kuuluu mun ehdottomiin suosikkiruokiin.

Pitkä kirjoitti...

Oi, toi kerma tekis muuten TOSI hyvää! Ens kerralla pakko laittaa! Sofia, ilmeisesti aika monella on kouluruoan aiheuttamat traumat taustalla...

Katja kirjoitti...

Kaaliruoat on hyviä. Kermaa kannattaa tosiaan kaalilaatikkoon lorauttaa reilusti. Tulee entistä parempaa.:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, että kerrankin ihmiset ymmärtävät perinteisen kaalilaatikkonsa salat niin, että EIVÄT RUSKISTA (sika/nauta)jauhelihaa etukäteen.