18.6.2012

Tarinoita Hakaniemestä

Olen jo joskus aiemminkin kertonut suhteestani Hakaniemen halliin. Kävin hallissa pienenä joka lauantai isän matkassa, tunsin puolet myyjistä ja voitin Hakaniemen hallin piirustuskisassa liput Lintsille. Rakkauteni kylmiin nakkeihin kumpuaa myös näistä reissuista, sillä isä osti joka kerta minulle ja siskolleni nakit, jotka kääräistiin paperiin ja iskettiin kouraan, jotta pysyimme valppaina koko ostosreissun.

Muutimme tosiaan reilu kuukausi sitten ihan hallin naapuriin ja elämäni on saanut uuden (positiivisemman) suunnan. Käyn hakemassa kerran viikossa tuoreet kukat torilta, brunssiainekset tulee myös loihdittua aika usein hallin tiskeiltä ja nyt voin vihdoin toteuttaa itsessäni sitä lihansyöjää, jota olen kaivannut! Tavoitteenani on jo pitkään ollut, että kotona laittamani liha olisi luomua tai että voisin luottaa sen olevan laadukasta ja saisin periaatteessa jäljitettyä jopa eläimen nimen. Nyt se on mahdollista!

Pienenä ostimme lihat herttaiselta saksalaiselta vanhalta mieheltä (joka on varmaan ollut eläkkeellä jo yli 10 vuotta), joten olen aina vähän vierastanut isoa ja pelottavaa Reinin lihaa. Nyt olen löytänyt hallista itselleni juuri sopivan lihamyyjän! Lauantaina menimme V:n kanssa ostamaan juustoa ja leipää, mutta päädyinkin kotimatkalle lampaan potkan ja kielen kanssa. E. Hakkaraisen lihatiskin ohi ei vain pääse ilman lihakääröä.

Sunnuntaina haudutin potkaa reilut neljä tuntia uunissa padassa. Ei mitään pikaruokaa, mutta helpompaa ruokalajia saa silti etsiä aika kauan. Liha oli täydellisen mureaa ja mehevää ja kuoriutui luun ympäriltä kuin itsestään. Keitin vielä liemestä maailman parhaan kastikkeen ja paistoin uunissa porkkanaa, palsternakkaa ja bataattia. Täydellistä suomalaista ruokaa, vähän kuin mummin tekemään. Parasta.


Lampaanpotkaa kahdelle
2 potkaa
2 porkkanaa
2 pientä palsternakkaa
5 shalottisipulia
6 valkosipulinkynttä
n. 10 maustepippuria
laakerinlehti
lihalientä (tein luomukuutioista omani)
suolaa

Laita potkat pystyyn pataan, pilko joukkoon kasvikset, lisää mausteet ja kiehuva lihaliemi niin, että lihat peittyvät. Paista 180 asteisessa uunissa kannen alla vähintään neljä tuntia.

ÄLÄ HEITÄ LIEMIAINEKSIA POIS! Itse käytin liemestä n. 4 dl kastikkeeseen ja pakastin loput liemestä myöhempää käyttöä varten. Liemijuurekset soseutin kerman kanssa pyreeksi ja käytin seuraavana päivänä toisen ruokalajin kanssa.

Maailman paras kastike
3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
n. 4-5dl potkan lientä
1dl kermaa

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Paista kunnes jauhoseos on vähän ruskistunut. Lisää lihalientä, keitä hetki kasaan. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta.

3 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

"...jotta pysyisimme valppaina" - ihanasti sanottu! Kylmät nakit oli lapsena minunkin herkkua :)

Jonna kirjoitti...

Hakis on omakin suosikkini - ja asioin aina Hakkaraisella. Sinulla on kyllä paljon pidempi ja vaikuttavampi suhde halliin. Ja kylmiin nakkeihin ;-)

Pitkä kirjoitti...

Hihii, Hannele, kylmä nakki pitää aina valppaana :D Elämä on paljon parempaa, jos voi syödä samalla.

Ja Jonna! Hakaniemen halliin saa onneksi luotua suhteen lyhyessäkin ajassa, aivan ihana paikka. Ja kiva kuulla, että Hakkaraisen tiski sykähdyttää muitakin :)