5.10.2011

Sienipropagandaa

Vaikka onkin varmaan ärsyttävää, että kaikki ruokablogit villiintyvät samaan aikaan punajuurista ja sienistä, siihen on syynsä - valitettavasti joudun kertomaan kaikille, että syksy on täällä ja kohta on joulu. Kääk. En käy sienimetsällä, en tunnista sieniä, mutta syön niitä hyvin mielelläni. Siksi olikin ihanaa, että isosiskoni oli poiminut 15 litraa suppilovahveroita metsän siimeksestä ja lähetti autonkuljettajansa, eli miehensä, tuomaan meille niitä litran verran. Sienten puhdistus ei ollut hauskaa ja löysin niistä yhden etanan sekä yhden hämähäkkimäisen eläimen (saattoi olla myös hämähäkki), mutta kyllä kannatti kärsiä tunnin verran. Tein suppilovahveroista keittoa Kotilieden reseptillä. Soppa oli helppo ja aika nopea tehdä, lopputulos huumaava. Kermainen sienikeitto on ehkä maailman paras asia pussailun jälkeen. Pussailukin maistuu paremmalta, jos on ensin syönyt vähän sienisoppaa. Suosittelen siis kaikille.

 Kuva on huono, koska se otettiin liian nälkäisenä.
Reunalle levinnyt keitto kertoo miten iso nälkä se oli.
Ruokastailausta realistisesti.


Suppilovahverokeitto
1l tuoreita suppilovahveroita (tai herkkusieniä tai siitakkeita)
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä 
8dl kasvislientä (vähäsuolaista)
0,5tl valkopippuria
150 g Koskenlaskijaa (se musta paketti, erittäin voimakas tms.)
1tl rakuunaa
1rkl maissitärkkelystä
1dl kerma

Perkaa, puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä, lisää sienet ja haihduta hiukan. Lisää suurin osa kasvisliemestä ja mausteet, pilko sekaan juusto ja hauduttele puolisen tuntia. Sekoita maissitärkkelys nestetilkkaan ja suurusta keitto. Tarkista maku, lisää kerma ja tarjoile.

6 kommenttia:

Mustikka kirjoitti...

Juurikin olin kyseistä sieniohjetta vailla! Onni on sienestävät perheenjäsenet :)

Pitkä kirjoitti...

Jeee, tää keitto oli musta mielettömän hyvää, mutta pakkohan sen on ollakin, jos siinä on 1)sieniä 2)juustoa ja 3) kermaa :)

Betoni kirjoitti...

Suppilovahvero nyt on helposti tunnistettava laji, zoomaile esim torilla tai kaubamajan hyllyssä, ota kännykällä kuva ja sitten metsään. Ne ovat suppilovahveroa nyt pullollaan. Itse tänään poimin ohimennen 2 ämpärillistä :)

Pitkä kirjoitti...

Täytyypä zoomailla! Kuulin myös tänään hyviä vinkkejä siitä mistä pk-seudulla voi löytää suppiksia, joten viimeistään ensi syksynä aion hyökätä.

Lotta K. kirjoitti...

Tää sun blogi on ihana! Oon tässä jo muutaman päivän selaillut postauksia läpi ja oon aina vaan yhä varmempi siitä, että tuun vieraileen täällä jatkossakin. :)

Pitkä kirjoitti...

Aaawww, kiitos Lotta <3