Kesän Berliinin reissullamme kävimme syömässä ihanassa
Hans Wurstissa, joka on orgaanista vegaaniruokaa tarjoava rento ravintola. Miten siellä Berliniissä osataan? Kärjistäen sanon, että jos tuollainen paikka ilmestyisi vaikka Helsinkiin, en usko että uskaltaisin mennä sinne, sillä mielikuvana olisi ituhippipaikka, jossa ei voi käydä ilman rastoja, marakassia ja kainalokarvoja, ja josta puuttuu se oikeanlainen fiilis. Hans Wurstissa se fiilis todellakin on. Ihanan tunnelmallinen, normaali paikka, josta saa ihania luomuviinejä, taustalla soi hyvä musiikki eikä sitä luomua tai vegaania tuputeta missään muualla kuin ruokalistassa.
Katsokaa näitä ihania annoksia! Me syötiin V:n kanssa molemmat pastaa tomaattikastikkeessa, superhyvin paistettua tofua, paahdettuja terttukirsikkatomaatteja ja oisko siinä ollut vielä herneenversoa. En ole koskaan syönyt niin hyvää tofua, ihan uskomatonta. Menkää ehdottomasti syömään, jos olette huudeilla.
Eiks oo ihana. Kuva otettu Hans Wurstin sivuilta.
Olen miettinyt sitä ihanaa tofua nyt jo pari kuukautta. Päädyin eräänä päivänä googlettelemaan parhaita tapoja valmistaa tofua, sillä Hans Wurstin tofu oli rapeaa eikä sitä perusmautonta limamaista kuutiota, jota olen yleensä joutunut syömään. Mielestäni tofuun ei tarvitse totutella, vaan se on huonosti valmistettu, jos ei meinaa mennä alas. Kuitenkin pohjalla on melkein mauton kuutio, josta saa marinadeilla aika erilaista joka kerta tahtoessaan. Joka tapauksessa, törmäsin netissä
tällaiseen sivuun, jossa kehotettiin ensin kuivaamaan tofu pyyhkeillä, kuivaamaan ja ruskistamaan sitä kevyesti pannulla, sitten marinoimaan ja vielä paistamaan öljyssä. Näin tofusta tulee maukkaampi, kun tofu imee marinadin paremmin itseensä ja myös rapeampi, kun turha neste on poistettu. Mulla oli ainakin froteet ihan litimärkiä kuivailun jälkeen. Ei mitään pikaruokaa, mutta oli pakko kokeilla.
Lopputulos oli parasta tofua, mitä olen valmistanut. V ja Pätkä diggasivat myös tosi paljon. Ensi kerralla tosin jotain vähän innovatiivisempaa marinadia, mielellään limellä. Tuoretomaattikastike taas oli ihan jees, mutta pitäisi keksiä siihen joku juju. Itsehän en pidä yleensä tomaattipohjaisista pastakastikkeista, mutta tuoretomaattikastike on onneksi asia erikseen. Paahdetut tomaatit unohdin uuniin ja ne repesivät, maistuivat silti, no, paahdetuilta tomaateilta. En päässyt ruoan kanssa Hans Wurstin tasolle, mutta tästä on tosi hyvä jatkaa.
Mozzarella oli menossa vanhaksi, se sopi aika kivasti tomaattisoosin kanssa.
Pastaa tuoretomaattikastikkeessa, tofukuutioilla ja paahdetuilla kirsikkatomaateilla (kolmelle)
pastaa, en kyllä katsonut yhtään paljonko
Tuoretomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl öljyä
1 chilipalko (aika mieto)
1rkl tomaattipyreetä
1dl vettä
suolaa ja pippuria + muita mausteita oman maun mukaan
5 tomaattia (!! hyviä tomaatteja! luomuja mielellään)
1tl sokeria
Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä. Viillä tomaatteihin ristiviillot, iske haarukalla tukevasi kiinni ja pidä kiehuvan veden alla n. 15 sekuntia. Kuori tomaatti, halkaise, poista ne vihreät "päädyt" (en keksinyt parempaa termiä) ja pilko. Laita öljy kuumenemaan, lisää mausteet ja silputtu chili, ja lisää sitten pilkottu sipuli ja valkosipuli. Kuulota hetki, lisää sitten tomaattipyree. Heitä mukaan vesi, keitä hetki kasaan. Lisää sitten tomaatit ja sokeri. Keitä kasaan n. 15 min. Soseuta kevyesti, jos haluat, mutta älä ihan muhjuksi. Sekoita kastike keitetyn pastan kanssa.
Grrrr, rapsakkaa.
Rapeat tofukuutiot
1pkt tofua
öljyä paistoon
Marinadiin voit heittää melkein mitä vaan, meillä tuli:
soijaa
hunajaa
chilikastiketta
sitruunamehua
kalakastiketta
sesamöljyä
Leikkaa tofu 0,5-1cm paksuiksi levyiksi. Laita kahden pyyhkeen väliin kuivumaan (sellaisten, joista ei sitten irtoa mitään nöyhtää... itse käytin ihan froteepyyhkeitä), laita pari lautasta painoksi päälle ja anna kuivua pari tuntia. Painele vielä lopuksi kunnolla vedet pois, mutta ei niin kovaa, että tofu hajoaa. Laita fileet teflonpannulle ja levy kolmoselle, älä käytä öljyä!!! Painele lastalla fileitä pannuun kiinni ja kuivata hitaasti, kunnes fileet ovat kevyesti ruskistuneita molemmin puolin. Leikkaa kuutioiksi ja laita yön yli marinoitumaan jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä öljyssä rapeiksi.
Paahdetut tomaatit
kirsikkatomaatteja, mieluiten tertussa
Vedin aika simppelisti. Laita kirsikkatomaatit pellille, leivinpaperin päällä. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat paahtuneet, mutta pysyvät vielä kasassa.