1.10.2010

It's my party and I cry if I want to

Olimme viime viikon sunnuntaina V:n kanssa hänen siskonsa lapsen ristiäisissä. Kyselin etukäteen, jos voin auttaa vaikka tarjoilujen kanssa, ja kuulemma suolaista sai mielellään tuoda mukanaan. Mietin tarjottavia todella pitkään, sillä halusin jotain aika helppoa, tyylikästä, kätevää ja maukasta. Lopulta sen keksin: crostinit ja palttoonapit! Sormisyötävät ovat muutenkin niin näppäriä - kynnys niiden syömiseen on matala ja niitä on helppo tehdä moneen eri makuun.

Tein kaksia erilaisia crostineja ja kaksia palttoonappeja. Ensimmäiseen crostinitäytteeseen tuli inspiraatio Ruokahommien Jannan hehkutuksesta, sillä Jytiksen kehittelemä herneenverso-vuohenjuustotahna vie kuulemma kielen mennessään. Olen täysin samaa mieltä. Päällä oli myös puolikas kirsikkatomaatti ja herneenverson palanen. Toisiin crostineihin tuli rakastamaani artisokkatahnaa, pieneksi hakattua aurinkokuivattua tomaattia ja helmimozzarellapallo Palttoonapeissa oli tonnikalatahnaa ja persiljaa sekä kylmäsavulohta (olisin laittanut mätiä, mutta sitä löytyi vain pakasteena), smetanaa, punasipulia ja ruohosipulia.

Palttoonapit ehtivät vähän pehmetä smetanan ja tahnan alla ristiäisten edetessä, mutta crostinit pysyivät rapsakoina.

Crostinit
valmis patonki
oliiviöljyä

Leikkaa leivät n. 1,5cm paksuiksi siivuiksi. Levitä pellille, voitele oliiviöljyllä ja paista 250 asteisessa uunissa kunnes reunat alkavat ruskistua ja leipä vaikuttaa mukavan rapealta.

Herneenverso-vuohenjuustotahna
1 ruukku herneenversoja
180g vuohenjuustoa (itse laitoin 200g kokoisen paketin, tässä meinataan mielestäni sitä sellaista tuorejuustomaista eikä kuorellista)
1 tl kuivattua minttua
0,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja sokeria

Kaikka ainekset sekaisin tehosekoittimeen/sauvasekoittimella tahnaksi.

Tonnikalatahna (Eva Kela teki tätä Neljän tähden illallisessa)
turkkilaista jugurttia (laitoin n. 1,5 dl)
1 prk tonnikalaa öljyssä
silputtua punasipulia
kaprista + kaprispurkin suolalientä (laitoin n. puoli purkkia)
sitruunamehua
sitruunapippuri
herbamare-suolaa

Aika vapaalla kädellä voi sekoittaa näistä omanlaisensa sekoituksen.

Otsikkoon viitaten pakko hehkuttaa, että vauva ei itkenyt KERTAAKAAN!

6 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Haha, minä, jolla koko päivän ruokalista tuppaa jäämään rinnuksille framille, ryhdyin heti pohtimaan leivänmuruja juhla-asulla. Ihan kuin oikeasti välittäisin...

Hienoa, että Neljän tähden illallisesta on jotain käyttistäkin löytynyt!

Jytis kirjoitti...

Napostelua, loving it!

Jännä muuten, leipäset tahnoilla on juhlaruokien parhautta, nimenomaan just siksi että helppo tehdä moneen makuun ja ei vie hulluna aikaa mutta mä ainakin aina unohdan että tällainenkin mainio vaihtoehto on. Tai siis ennemmin alan leipoa jotain focacciaa, piirakoita tms. vaikka helpommallakin pääsisi.

Kiva kuulla että diggailitte vuohenjuustotahnasta! Mä käytin siihen muuten sellaisen pötkön, oli siinä kuortakin. Ja nyt iski himo.

Pitkä kirjoitti...

Hanna, mustakin oli kiva kun bongasin oikeasti jotain siitä tv-ohjelmasta, koska ei se mikään kulinaristin ohjelma sinänsä ole. Aika perussafkoilla on menty.

Ja Jytis, en ees ajatellut että mun sauvasekoitin pystyisi prosessoimaan sitä kuorellista, joten oletin sen olevan sitä tuorejuustomaista :) Toimi ainakin mun mielestä tosi hyvin. Ja tuntuu, että suomalaisilla on kunnon piirakka"fetissi". KAIKKI tekee aika bileisiin piirakoita ja alkaa vähän tökkiä se sama kasvispiirakka joka kekkereillä. Nää leivät on välillä tosi virkistävä vaihtoehto.

Jytis kirjoitti...

Joo mä tuuttasin kamat muistaakseni tehosekoittimeen niin surrur vaan ja oli kaikki tahnana.

Ihan samaa mieltä piirakkafetissistä! Pitopalvelujen tarjonnassa se on kasvisgratiinifetissi ja ravintoloissa edelleen törmää siihen että jos on yksi kasvisvaihtoehto, se on fetasalaatti. Kaikki edellämainitut tulee korvista. Ellei niissä ole jotain yllättävää twistiä, mutta harvemmin on. Tai noh, viimeksi kun olin häissä, gratiiniin oli laitettu pestoa. Uuuuu...

Anonyymi kirjoitti...

Hei, nuo tekemäsi crostinit ja palttoonapit olivat niin hienon ja herkullisen näköisiä kuvassa, että tein niitä eilen kun ystäviä tuli kylään. Itse ihastuin tuohon artisokkatahnaan sekä vuohenjuustosamanlaiseen. Mutta kyllä tonnikalatahnakin oli muutaman mielestä parhain vaihtoehto =)
Täytyy tarkastaa mitä muita reseptejä teillä on täällä...
Kiitos vielä vinkistä!

Pitkä kirjoitti...

Oi ihanaa!! Se artisokkatahna on NIIN hyvää, eikö olekin! Mä yritän nykyään pitää artisokkia purkillisen kaapissa, jotta voin tehdä tahnaa aina kun tekee mieli (eli jatkuvasti...). Ja munkin suosikiksi nousi toi vuohenjuustotahna. Tonnikala sopii yleensä niille, jotka haluavat pelata varman päälle, ja niitä tyyppejä löytyy tosi monta :)) Kiva jos vieraillekin maistui!!