19.8.2010

Raparperia jälkijunassa...

Lämpötila on vähän laskenut ja otin itseäni niskasta kiinni. Päätin siis taas kaivaa esille muffinssivuokani. Pakastimessa oli raparperia, uudessa ruokaPirkassa (elokuu 2010) oli raparperiruukkujen resepti ja kaikki ainekset löytyivät kotoani.

Testasimme ruukut V:n ja Pitkän kanssa. Olimme kaikki vähän pettyneitä. Täyte oli kyllä hyvää, mutta taikinaa oli liikaa. Pohja oli liian paksu. Jos taikinaa panee kuitenkin vähemmän, mietin kostuuko pohja liikaa ja vadelmat puskevat läpi? Don't know, mutta ei tule varmaan uudestaan tehtyä. Onneksi Cartedorin mascarpone-jätski oli lohduttamassa lopputulosta. Ei voisi kuvitellakaan syövänsä ruukkuja ilman jäätelöä, lopputulos olisi kuivakka ja masentava. Pitää selkeästi siirtyä takaisin cupcake-tyylisiin muffareihin.

Onneksi ruukut olivat kuitenkin söpöjä.


Raparperiruukut

150 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

4-5 (n. 500g) raparperinvartta
200g pakastevadelmia
2 dl fariinisokeria
½ dl vettä
3/4 dl perunajauhoja

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot ja leivinjauhe keskenään. Siirrä taikina kylmään.
Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Kaada kattilaan raparperipalat, vadelmat, fariinisokeri ja vesi. Ripottele joukkoon perunajauhot. Sekoita huolellisesti pohjaa myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
Voitele 12 vuoan muffinsipelti. Jaa taikina 12 palaan. Painele taikinapalat jauhoitetun sormin vuokien pohjalle ja reunoille niin, että taikinapohja ulottuu hieman vuoan reunojen yli. Jaa täyte taikinapohjien päälle ja käännä taikinareunoja hieman täytteen peitoksi. Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.
Irrota jäähtyneet leivonnaiset vuoista esimerkiksi puisen veitsen avulla. Tarjoa ruukut vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja: