22.1.2012

Illallisvieraita

Ihanat Sini ja Ville olivat meillä eilen syömässä ja olivat etukäteen jännänneet pääsevätkö blogiin. No tottakai! Ja kiitos vielä, että tulitte (ja toitte ihania kukkia!!), oli aivan mahtava ilta.

V piilossa taustalla.


Punajuurihimoni jatkuu (olen taas kipeänä) ja niinpä tein alkuruoaksi hyväksi todettua punajuurikeittoa. Sulatejuustona käytin kaapista löytynyttä mustaleimaista Koskenlaskijaa ja keiton päälle ripottelin fetaa. Punajuurikeitto on aivan tajuttoman hyvää sekä helppoa ja halpaa tehdä. Ja katsokaa tuota väriä!


Pääruokaa pohdin aika kauan, mutta päädyin uusimmassa Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä olleisiin kahteen kertaan paistettuihin uuniperuniohin. Sain lehden tilauksen joululahjaksi V:n siskolta ja olen ihan rakastunut! Perunat täytettiin cheddarilla, ranskankermalla, voilla ja pekonilla - lopputulos oli uskomattoman rasvainen, kuten varmaan arvaatte. Pystyin syömään yhden perunan! Jos haluat verisuonet tukkoon, tee näitä. Omaan makuuni vähän liian tuhteja, mutta V tykkäsi paljon. Perunoiden kaveriksi tein salaatin rucolasta, avokadosta ja marinoiduista katkaravuista. En ollut aiemmin marinoinut katkarapuja, mutta lopputulos oli älyttömän hyvä! Näistä tuli uusia suosikkejani!


Kahteen kertaan paistetut uuniperunat
Sanna Kekäläinen
4-6 Rosamunda-perunaa
170g pekonia
5dl raastettua pitkään kypsytettyä cheddaria tai muuta juustoa
200g ranskankermaa
4rkl huoneenlämpöistä voita
1tl sinappia (laitoin dijonia) tai piparjuuriraastetta
n. 1/2tl suolaa
3rkl hienonnettua lehtipersiljaa / ruohosipulia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti ja pistele haarukalla. Laita perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä uunissa noin 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Kuutioi pekoni ja paista palat paistinpannussa keskilämmöllä. Nosta pekoni talouspaperille hetkeksi valumaan. Yhdistä pekoni, juusto, ranskankerma ja voi. Mausta sinapilla, suolalla, pippurilla ja yrtillä.

Ota perunat uunista ja anna niiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Leikkaa perunoista ”hattu” irti. Koverra perunoista sisus irti siten, että kuori jää ehjäksi. Sekoita perunoiden sisus täytteeseen. 

Painele täyte takaisin perunoiden sisään tiiviisti, siten että täyte on kukkurallaan. Täytettä saattaa jäädä hieman yli; voit halutessasi painella sen perunoiden ”hattujen” päälle. Jatka kypsentämistä noin 15 min tai kunnes juusto saa hieman väriä ja sulaa. Tarjoa heti vihreän salaatin kanssa.

 Ah, ihanaa.

Katkarapu-avokadosalaatti, neljälle
2 avokadoa
rucolaa
n. 300g katkarapuja
1 chilipalko
omena
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
sitruuna
ripaus suolaa

Sulata katkaravut. Purista ylimääräinen neste pois ravuista ja laita kulhoon. Pieni chilipalko (poista siemenet) ja valkosipulinkynnet pieniksi ja lisää rapujen joukkoon. Lorauta sekaan runsaasti öliiviöljyä ja yhden sitruunan mehu. Laita jääkaappiin marinoitumaan ainakin muutamaksi tunniksi.

Voit koota salaatin suoraan lautasille tai sekoittaa sen kulhoon. Pyöritä rucolaa oliiviöljyssä ja tilkassa sitruunamehua. Pilko omena pieniksi paloiksi ja sekoita marinoitujen katkarapujen kanssa, jotta marinadia tarttuu myös omenoihin. Pilko avokado ja kokoa kaikki aineet salaatiksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitkä hei, mul on sulle henkilökohtainen lemppariohje punajuurisosekeitosta: valkosipulia, sipulia, inkivääriä, appelsiinin kuorta ja mehua, kookosmaitoa - ja tarkka soseutus! Ah!

-Nikkis

Pitkä kirjoitti...

Oi Nikkis! Kuulostaa ihanalta <3 Milloin meillä olis ruokatreffit?