8.5.2010

Ei se ulkonäkö vaan maku

Enpä ole tehnyt sämpylöitä pitkään aikaa. Bongasin reseptin Lettupannusta ja ainekset löytyivät kaapista. Kuivahiiva on niin kätevä keksintö.

Leipominen ei mennyt ihan kuten suunnittelin. En jaksanut pyöritellä pieniä sämpylöitä, joten tein 15 isompaa. No, kun ne kohosivat, jumbokoko oli taattu. Paistoaika piteni tietenkin myös puolella. Koska peltejä oli kaksi, ajattelin kerrankin kokeilla kiertoilmauuniani. Se ei toiminut ihan "sääntöjen" mukaan. Sämpylät eivät todellakaan paistuneet tasaisesti ja sain olla koko ajan vaihtamassa peltien paikkaa. Ehkä syystäkin en ole käyttänyt kiertoilmatoimintoa...

Minulla ei ollut kurpitsansiemeniä, joten käytin auringonkukansiemeniä. Jauhoja olisin myös saanut käyttää enemmän. Vehnäjauhot loppuivat kolmen desin jälkeen, joten käytin sämpyläjauhoja loppumäärän.

Maku oli kuitenkin hyvä, vaikka ulkonäkö ei niinkään. Jotenkin sympaattisia, mutta tästä ei varmaankaan tule minun vakireseptini. :D

(Pitkä edit: Tästä voisi kyllä tulla minun vakireseptini, koska nämä sämpylät olivat ihanan meheviä, kun omani ovat aina kuivia.)

Taustalla Pitkän tissimuistipeli, Tuttmemo.


Auringonkukansiemen-porkkanasämpylät
25 kpl

5 dl vettä tai maitoa
1 - 1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
3 dl grahamjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
6-8 dl vehnäjauhoja (puolet sämpyläjauhoja, kun vehnäjauhot loppuivat kesken)
4 dl porkkanaraastetta
75 g leivontaan sopivaa margariinia
reilusti auringonkukansiemeniä


Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen suola ja sokeri. Lisää taikinanesteeseen desi jauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää grahamjauhot ja sen jälkeen kaurahiutaleet. Lisää loput vehnäjauhot vähitellen ja sekoita loppuvaiheessa karkeaksi raastetut porkkanat ja huoneenlämpöinen margariini joukkoon. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30min. Vaivaa ilmakuplat pois ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille, ja anna kohota liinan alla n. 30min. Laita uuni lämpenemään 225C. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla n. 12min.
 Kameramiehen ote vähän herpaantui.

2 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

hoho, mieletön muistipeli;) Tommosiakin on... ;)

Pitkä kirjoitti...

Kerrankin muistipeli, josta myös miehet tykkäävät! Sain tuon ystävältäni, on ostettu jostain Tukholman taidemuseosta. Ajateltiin, että tuleekohan nyt kohu, kun blogi vilisee tissejä, mutta luotettiin porukan huumorintajuun :)