21.8.2011

Paljon onnea vaan!

Juhlimme tänään V:n siskontytön synttäreitä - neito täytti jo vuoden! Aika kuluu pelottavan nopeasti, juurihan valmistin crostineita söpöliinin ristiäisiin. Tänäkin vuonna tarjoilupöytään toivottiin jotain kivaa sormisyötävää ja ensimmäisenä mieleeni tulivat Raunan blogipiknikillä tarjoilemat ihanat punajuurikeksit. Alkuperäinen resepti on Elle mat & vin -lehdestä. Rauna koosti kekseistä "hampurilaisia", joiden välissä olin aivan suussasulavaa vuohenjuustotahnaa, itse taas jätin keksit ilman kantta ja laitoin päälle vähän rucolaa.

Jos ette jaksa tehdä näitä keksejä, tehkää edes vuohenjuustotahnaa - se on aivan IHANAA! Sopisi moneen muuhunkin tarkoitukseen tai vaikka lusikoitavaksi sellaisenaan... (VAROITUS! Sitä tulee jäätelörasian verran.)

Lisäksi tein voitaikinasta, pinaatista, sipulista ja fetasta pieniä suolapaloja sekä kirsikkatomaateista, basilikasta ja helmimozzarellasta cocktailtikkuja. 

Suurin osa vieraista oli aikuisia, joille toivon näiden maistuneen.

Punajuurikeksit vuohenjuustotahnalla
Keksitaikina
2 keitettyä punajuurta
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
60 g voita
1 dl raastettua parmesanjuustoa

Vuohenjuustotahna
500 g philadelphia-tuorejuustoa
0,5 dl ranskankermaa
200 g vuohenjuustoa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria

Keitä punajuuret pehmeiksi. Anna jäähtyä ja raasta. Sekoita kaikki keksitaikinan ainekset nopeasti yhtenäiseksi massaksi yleiskoneessa. Rullaa taikina pitkulaiseksi ja kääri kelmuun. Jäähdytä taikina jääkaapissa vähintään kolmen tunnin ajan. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa taikinarullasta yhden sentin paksuisia paloja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia, ja anna keksien jäähtyä pellillä.

Sekoita vuohenjuustotahnan ainekset yleiskoneessa. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Lusikoi tahnaa keksin tasaiselle puolelle ja aseta toinen keksi ikään kuin kanneksi.

Voit myös unohtaa jäähdyttämiset ja vetää aineet sekaisin jo alkuvaiheessa. Huuhtelin punajuuret viileiksi kylmässä vedessä. Jauhoa saattaa joutua lisäämään aika reippaasti, minulla oli ainakin sen verran löllöä taikinaa, että jauhojen määrä varmaan tuplaantui... Taputtelin keksit suoraan pellille ja unohdin kaiken maailman pötköttämiset ja pyörittämiset.

7.8.2011

Diivan hernekeitto

Kesäinen keitto tuli pakastimesta.

Kuinka moni on käynyt lounaalla Bistro Artesanassa? Salaattipöydästä löytyy aina välillä huumaavaa hernetahnaa. Satun tuntemaan yhden kokeista, joka paljasti että tahnassa ei ole mitään opiaatteja tai muita huumausaineita vaan pakasteherneitä ja valkosipulia. Juttumme poukkoili pakasteherneistä tehtyyn ihanaan keittoon, jota en ollut koskaan kokeillut, vaikka soppa on ollut to do -listallani pienen ikuisuuden. Tänään jaksoin raahautua lähikaupan pakastealtaalle (josta tarttui mukaan myös mehujää) ja noin vartin kuluttua soppa olikin jo valmis. V:lle maistui myös, teen uudelleen. Resepti löytyi Hesarista, mutta tein siihen muutaman muutoksen kokin suositusten mukaisesti. Tämä hernari ei todellakaan ole mikään isännän torstaiyllätys vaan sopisi erinomaisesti vaikka hienomman aterian alkukeitoksi. Varokaa keittämästä herneitä liian pitkään, etteivät mene kitkeriksi!

V toivoi aluksi jälkkäriksi pannaria, kun kerroin tekeväni hernesoppaa. En tehnyt, koska se olisi vaatinut taikinaan tryffeleitä ja pinnalle maailman parhaita hilloja kilpaillakseen samassa sarjassa tämän keiton kanssa. Vaikka onhan pannari ihan parasta. Sen sijaan tein köyhän miehen sorbettia, mutta siitä joskus myöhemmin lisää...

Joku fiksumpi ruokabloggaaja olisi ostanut esim. herneenversoja koristeeksi ja tehnyt kermasta sydämen.

Hernesosekeitto (pääruokana kahdelle, alkuruokana neljälle)
2 pussia pakasteherneitä (400 g)
1 pieni sipuli
1 rkl voita
4 dl kasvis- tai kanalientä
suolaa
sokeria
ripaus mustapippuria
aavistus salviaa
3/4 dl kuohukermaa

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, laita sivuun odottamaan. Leikkaa sipuli ja kuullota kattilan pohjalla voissa. Lisää kasvisliemi ja anna porista jonkin aikaa kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää herneet ja ala soseuttamaan keittoa kun herneet ovat sulaneet, anna kuitenkin samalla kypsyä liedellä. (Jos haluat keitosta ihan sileää, valuta lopuksi siivilän läpi.) Mausta keitto ja kääntele kerma joukkoon. Älä anna herneiden kypsyä niin, että vaalean vihreä väri muuttuu tummaksi ja maku kitkeräksi. Itse otin keiton liedeltä nopean kiehauttamisen jälkeen kun kaikki mausteet yms. oli lisätty kattilaan.

5.8.2011

"Hassu" raparperijuttu

Kaverini Tiina oli meillä pari päivää sitten laittamassa ruokaa. Tehtiin hyvää perunasalaattia ja ihania vuohenjuustocrostineita (joista ei ole kuvia tai reseptejä). Kokkailu ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa, sillä keittiön kauan temppuillut viemäri lakkasi tyystin vetämästä ja minä taas poltin sormeni ottaessa uunista peltiä märällä patakintaalla. Haudoin kolmisen tuntia kädessä pakastimesta löytynyttä raparperipussia ja sillä välin huoltomies kävi avaamassa viemärin ja lähetti terveisiä vuokraemännälle Iso-Britanniaan, että keittiön putkisto on koottu aivan väärin. Sulaneiden raparperien jälkeen ei auttanut muu kuin ruveta leivontapuuhin seuraavana päivänä! En jaksanut tehdä suosikiksi muodostunutta piirakkaa vaan kaipasin vähän vaihtelua ja päätin kokeilla yhden kaverini tekemää raparperikakkua. Ilari toi minulle kerran maistiaisiksi kakkua ja se oli jäänyt kummittelemaan takaraivoon siitä asti. Iltsu laittoi reseptin tulemaan ja se oli ihanan helppo ja napattu Kotikokista. Raastoin mukaan tuoretta inkivääriä, olisi pitänyt laittaa enemmänkin. Kakku on muutenkin ihanan kostea ja ehdottomasti parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Reseptiä voi kivasti soveltaa myös esim. mustikoihin.


Raparperikakku
100g sulatettua voita + 0,5dl öljyä
2dl sokeria
3 munaa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1prk ranskankermaa tai 1dl kermaviiliä

Täyte
n. 3dl raparperin paloja
0,5-1dl sokeria
1tl inkivääriä ja/tai kanelia


Vatkaa munat ja sokeri, lisää sekaan rasva, kuivat aineet ja ranskankerma.
Sekoita täytteen aineet. Kaada osa taikinasta kakkuvuokaan, lisää päälle kerros raparperin paloja, sitten taikinaa, sitten raparperin paloja ja päälle vielä taikinaa tai sekoita raparperit suoraan taikinan sekaan. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa 40-50 minuuttia.

Tarjoa esim. vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

4.8.2011

Sinäkin Brutukseni

Olen tehnyt tänä kesänä ilahduttavan paljon ruokaa. Valitettavasti en ole pahemmin jaksanut kaivaa kameraa esille, joten täällä on ollut aika hiljaista. Ehkä latistan nyt tunnelmaa, mutta valitettavasti tämä postaus kertoo kesäkeitosta, josta olette varmasti lukeneet jo ainakin täältä, täältä ja täältä. Mutta hei, joudutte lukemaan vielä kerran ja ottakaa tämä nyt henkisenä painostuksena. Sellaisena pahimman luokan hiillostuksena, joka saa teidät antamaan periksi, luovuttamaan, ja kaivamaan kattilan esille. Meillä kaikilla on ne kamalat traumat koulussa tarjotusta lämpimästä maidosta, jossa lillui yksi herne. Myöskään isäni tekemä kesäkeitto ei mennyt alas, eikä oikein mikään muukaan. Siksi tämän keiton nimi pitäisikin oikeastaan olla joku ihan muu, kuten "Paras keitto" tai joku muu paremmin kuvaava. Tehkää vielä kun kesää on jäljellä, myös sinä Tero Vaara!

Resepti on julkaistu Glorian Ruoassa & Viinissä joskus viime vuonna, ite röyhkeästi copy pastesin sen nyt Jannalta, kun tiiän että tehtiin ihan samalla tavalla (paitsi lisäsin vähän tuoreita papuja, kun niitä oli jäänyt yli perunasalaatin jäljiltä).

Pikaiset kuvat mökillä. V:n äidin ihanat astiat, pöytäliina ja kattila!
Kesäkeitto
10 kiinteää varhaisperunaa
5 varhaisporkkanaa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
kourallinen tuoreita herneitä
1 l luomukasvislientä

3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä (jouduin skippaamaan, koska kaikki oli juotu)
2 dl kermaa

2-5 rkl voita
2-3 tl raastettua luomusitruunan kuorta
loraus sitruunan mehua
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria
(merisuolaa)

Pese perunat ja porkkanat, paloittele ne kukkakaalin kanssa. Viipaloi sipulit ja varret. Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Kaada päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Säästä loppu liemi suurusteen tekoon. Keitä kasviksia noin 5 min. Lisää kukkakaali ja sipuli (ei varsia, säästä ne viimeiseen vaiheeseen). Keitä kasviksia vielä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tee suuruste. Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot joukkoon vimmatusti vatkaten ja anna niiden kypsyä hetki, älä kuitenkaan ruskista. Kaada viini ja sen jälkeen kerma kattilaan koko ajan vatkaten. Lisää kasvisliemi. Anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Kaada kerma-kasvisliemisuurus kasvisten joukkoon. Lisää herneet. Kiehauta. Viimeistele keitto sitruunankuoriraasteella, sitruunamehulla, sipulinvarsilla, voilla ja yrteillä. Mausta valkopippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

PS. Söin tätä ensin Jannan tekemänä ja sit oli pakko tehdä mökillä epäilevälle V:lle.

17.6.2011

Munakoiso-Jani

Pikkuserkkuni Jani, joka on itsekin ruokabloggaillut joskus, tuli meille kylään eilen. Kysyin Janilta, jos tehtäisiin jotain pientä purtavaa illalla, ja Janilla oli ihan mahtava ehdotus! Hänen kaveripiirissään on viime aikoina tehty öljyssä uitettuja ja paistettuja munakoisoja, joten suuntasimme kaupan kautta kotiin. Aivan täydellinen välipala, joka sopisi erinomaisesti vaikka alkuruoaksi aterialle vihreän salaatin kanssa. Kokeilkaa! Helppoa ja ihanaa!

Mahtavia.

Munakoisotornit
munakoiso
paketti vuohenjuustoa
tomaattia
+ suolaa ja pippuria
rypsiöljyä tai oikeastaan mitä tahansa öljyä, makuöljyt sopivat varmasti myös erinomaisesti

Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Laita pannulle RUNSAASTI öljyä, niin että viipaloidut munakoisot oikeasti lilluvat siinä. Paista munakoisoviipaleita kuumalla pannulla ja anna niiden imeä öljyä niin paljon kuin pystyvät. Lisää öljyä tarvittaessa. Paista molemmilta puolilta ruskeaksi, nosta lautaselle ja lisää äkkiä vuohenjuustoviipale päälle. Lisää lopuksi tomaatinviipaleet ja mausta pippurilla ja suolalla. Tarjoile! Syö heti, eivät toimi kovin hyvin jäähtyneinä.

Blogipiknik

Olin viime viikolla Oslossa. Siellä satoi, satoi ja satoi. Reissu oli kuitenkin ihana, tein vähän töitä, yövyin veljeni luona ja söin hyvin. Jos olette menossa Osloon, voin suositella ruokapaikoista ainakin Laundromatia ja Food Storya. Etenkin jälkimmäinen teki syvän vaikutuksen, vedin lounaaksi simpukoita. Ah. Menkää. Mutta ottakaa paljon rahaa mukaan, MIKÄÄN ei ole kohtuuhintaista Oslossa.

Nojoo. Lensin takaisin Suomeen lauantaina ja sunnuntaina koitti ruokabloggaajien piknikki! Otin V:n mukaan ja iskeydyttiin kaikkien ihanien ruokien ja ihmisten seuraan Koffarin aurinkoon. Ruokaa oli valtavasti, ja vedin hullun ähkyn hetkessä. Ruoka oli erinomaista, mutta seura sitäkin parempaa. Voin paljastaa, että ruokabloggaajat ovat aivan ihania ihmisiä ja sain taas nauraa sydämeni kyllyydestä. Kiitos kaikille ihanille! Sunrisen sponssaamat viinit edistivät hyvää fiilistä mukavasti. Viinit olivat oikeasti hyviä, kun hinnatkin ovat Alkossa seitsemän euron pintaan.

Ruokaa oli paljon! Kuvassa näkyvät mm. IHANAT Raunan punajuurikeksit,  
Sorsanpaistajan mieletön New York cheese cake ja Pienen Vispiläkaupan hurmaava tomaattisoppa.

Hannan sopan mehevä raparperi-mansikkapiirakka!

Reissusta johtuen minulla ei ollut paljon aikaa valmistautua ruokapuolella, joten tein aika simppelit eväät. Artisokkatahnaa, valmista leipää ja salaattia, jonka reseptin varastin isosiskolta. Kuva on tyhmä, eikä kerro mitään, mutta salaatti on oikeasti ihan hyvää. Ja mainostan edelleen artisokkatahnaa; tehkää sitä, se on ihanaa, ja sain muutkin vakuutetuksi piknikin aikana.

Salaatista ei oikein saa selvää, mutta Pienen Vispiläkaupan kesäisestä limetortusta onneksi sitäkin paremmin. 
Kuulemma helppo tehdä, oli ainakin mielettömän hyvää!

Juusto-päärynä-pähkinäsalaatti
salaattia
herneenversoja
manchego-juustoa
pekaanipähkinöitä
päärynää

Kastike:
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Ketun keittiössä oli tuonut ihania, raikkaita ruokia. 
Etualalla olevassa salaatissa (vai mikä se oli) olevat uppopaistetut pitaleivän palat olivat erinomaisia.

Viiniä taisi olla 15 pulloa. Kaikki meni.

6.6.2011

Kesä teki paluun, niin tein minäkin

Jeee! Kesä! Kevät on ollut yhtä paikasta toiseen juoksemista ja kesänkin olen jo tunkenut täyteen ohjelmaa. Mutta olen vihdoin ehtinyt myös tehdä jotain muuta kuin ainaisia arkiruokiani. Lupauduin muutama päivä sitten tekemään V:lle ruokaa, ja päädyin tekemään jotain hyvin kesäistä, sillä nakkikastike ei oikein mätsää aurinkoiseen kesäpäivään. Löysin Hesarin ruokasivuilta ihanan lämpimän perunasalaatin ohjeen, joka vaikutti juuri sopivan simppeliltä kiireiseen iltaan. "Salaatti" syntyi todella nopeasti, ja aion tehdä tätä ehdottomasti juhannuksena esim. lounaaksi tai lisukkeeksi grilliruokien kanssa. Ah. Pian uudelleen.

PS. Olen ikävöinyt teitä!


Lämmin perunasalaatti
Katja Bäcksbacka

6–7 keskikokoista perunaa (tai n. 11 varhaisperunaa)
4 luomumunaa
100 g ohuita vihreitä tuoreita papuja
100 g rasvaista ilmakuivattua kinkkua, esimerkiksi serranoa
2–3 valkosipulinkynttä
2 rkl viinietikkaa
3/4 dl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
3–4 vartta kevätsipulia
50 g rucolaa
+ paistamiseen 1 rkl öljyä


Keitä perunat lähes kypsiksi. Keitä kananmunia 6–7 minuuttia; keltuaisten pitäisi jäädä hieman juokseviksi. Huuhtele pavut, siisti niistä tarvittaessa päät pois. Ryöppää papuja kiehuvassa vedessä 2–3 minuutin ajan. Laita pavut kylmään veteen. Kuori perunat, pilko reiluiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli pieniksi. Hienonna kinkku, ja kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. 
Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. (Jos kinkussa on näkyvästi rasvaa, et tarvitse erillistä rasvaa paistamiseen.) Laita kinkkukuutiot ja valkosipuli pannulle. Anna hetki kuullottua miedolla lämmöllä. Kääntele joukkoon valutetut pavut ja kypsennä muutama minuutti. Lisää sitten pannulle peruna, sekoittele varovasti. Sekoita yhteen viinietikka, oliiviöljy ja suola. Käännä lämpöä kovemmalle ja lisää seos pannulle. Anna ainesten kuumentua, sekoittele samalla varovasti. Tarkista perunoiden kypsyys. 
Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon sipulisilppu sekä rucola. Mausta mustapippurilla. Tarjoa heti kananmunien sekä sormisuolan kera. 

Plop, plop, plop.