15.4.2012

Epäonnen rahkapiirakka

Olin luvannut viedä Miksun brunssille jotain makeaa ja koska luulin ettei pelkkä fudge riittäisi, päätin tehdä myös samoilla linjoilla jatkavan piirakan. Päädyin Leipoi, leipoi -blogista löytyneeseen sitruuna-rahkapiirakkaan, joka vaikutti sopivan simppeliltä. Sitä se varmasti olisikin ollut, ellen olisi lähtenyt sooloilemaan. Mietin pitkään miksi rahkapiirakassa on aina se ärsyttävä taikinareuna, joka jää ainakin minulta yleensä syömättä. Haaveilin moussekakkumaisesta kerroksellisuudesta ja päätin toteuttaa ideani. Lisäksi päätin vielä esipaistaa pohjaa - tämä vaihe ei valitettavasti mennyt niin kuin elokuvissa.

Levitin taikinan hienosti irtopohjavuoan pohjalle ja laitoin sen muutamaksi minuutiksi kuumaan uuniin, kun valmistelin rahkatäytettä. Kun otin taikinan uunista, kaikki vaikutti vielä hyvältä, mutta kaataessani rahkatäytettä liian kovalla vauhdilla, liian korkealta, tapahtui jotain sellaista, joka palautti minut leipojana taas maan pinnalle. Taikina repesi ja rahkatäytettä holahti reilulla kädellä taikinan alle. Juuri tästä syystä pidän enemmän ruoanlaitosta sekä helpoista, idioottivarmoista resepteistä. Levitin loput rahkatäytteestä astetta rauhallisemmin, työnsin viritelmäni takaisin uuniin ja toivoin parasta.

Onnekseni kakku oli ihan jees. Reunat eivät ole ehkä ne kauneimmat, joten nyt tiedän miksi se kuiva reuna kannattaa pitää piirakassa. Mutta pohja oli onneksi kypsynyt ihan hyvin, vaikka se olikin siirtynyt kakun keskelle. Ei yhtä hyvää kuin fudge, mutta hyvää kuitenkin.

Muistinko mainita, että oli perjantai 13. pvä?

Rahkapiirakka
Pohja (Myllynparas - Murotaikina)
125g voita
1½ dl sokeria
1 kananmuna
2½dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhett

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte
1 prk eli 250g rahkaa
1 prk eli 2 dl vispikermaa
3 kananmunaa
½ dl sitruunan mehua (voi laittaa enemmänkin)
sitruunan raastettu kuori
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n 30-35 minuuttia niin, että täyte hyytyy. Jos pohjan reunat alkavat tummua alenna uunin lämpötilaa 175 asteeseen.

Ei kommentteja: