19.6.2013

Jauhelihan paluu

En ole mikään suuri jauhelihan fani. Tänä keväänä olen joutunut tekemään paljon eväitä, joista suosikikseni nousi helppouden ja herkullisuuden vuoksi jauhelihakeitto. En nyt valitettavasti bloggaa sitä teille (ehkä myöhemmin, koska se on oikeasti hyvää kaikessa harmaudessaan), mutta jaan teille nämä maukkaat aasialaiset lihapullat. 

Olen saanut pariinkin otteeseen nauttia todella herkullisista thaipullista ollessani kavereilla illallisilla ja nyt oli vihdoin pakko kokeilla reseptiä itsekin, kun lupauduin viemään suolaista tarjottavaa kaverin lapsen syntymäpäiville. Reseptin nappasin Grillataan ja chillataan -blogista, tosin muokkasin suhteita todella reilusti (mielestäni pyörykät olisivat olleet syömäkelvottomia alkuperäisellä soijamäärällä). Kannattaa kokeilla! Nämä maistuvat hyvältä esimerkiksi riisinuudeleiden tai riisin kaverina jonkun hyvän soosin kyljessä.

En tiedä syödäänkö tällaisia Aasiassa päinkään, mutta mulle ainakin maistuu!

Aasialaiset lihapullat
400g jauhelihaa
1rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä
puolikas nippu korianteria
1 kevätsipuli
1,5 rkl riisiviinietikkaa (käytin omenaviinietikkaa, joka toimi myös oikein hyvin)
pippuria
1tl seesamöljyä
1,5rkl soijakastiketta
1tl sokeria
1 punainen chili
keltuainen
2tl korppujauhoja
+ paistirasvaa

Pilko valkosipulinkynnet, korianteri ja kevätsipuli pieniksi. Sekoita kaikki aineet yhteen ja muotoile lihapulliksi. Paista pannulla kypsiksi tai jos kypsennät pullat uunissa, suosittelen käyttämään sellaista uunivuokaa, jonka päälle saa ritilän - näistä irtoaa nimittäin paljon nestettä.

18.6.2013

Win-win

Huutelin joskus vuosi sitten Facebookissa, että tarvitsen keittiöömme pyöreän, virkatun maton. En todellakaan osaa tehdä sellaista itse (eikä todellakaan kiinnosta myöskään opetella), mutta ihana Anna Unelias kokki -blogista tarttui syöttiini! Tehtiin aika hyvä diili, ainakin minun kannaltani: käyn ostamassa tarpeet, Anna tekee maton ja tarjoan illallisen kiitokseksi. Pääsin lankakaupoille vasta tänä keväänä, mutta Anna puursi maton nopeasti valmiiksi ja tänään istuimme meillä ruokapöydän ääreen uutta upeaa mattoa ihaillen. 

Tarjosin Annalle turvallisia ja tuttuja kesän makuja eli lipstikkakeittoa, perunasalaattia ja Hakaniemen Hallista ostamaani savumakrillia. Jälkkäriksi halusin tehdä jotain torilta ostamastani raparperistä ja päädyin pienen googlailun jälkeen testaamaan Hellapoliisin kerrosjälkkäriä. Olen aina tykännyt erilaisista kerrosjälkkäreistä (ja kehittänyt yhden sellaisen itsekin), sillä ne on helppo tehdä, koota ja muokata mieleisekseen. Valmistin jälkkärin Annan istuessa vieressä ja pääruoka ei ollut ehtinyt edes laskeutua, kun lusikoimme näitä jo suihimme. Sitruunaraaste teki vaahdosta älyttömän hyvää, ja lämpimän raparperin ja viileän vaahdon yhdistelmä keksimurun kanssa kruunasi aterian todella hyvin! 

Talvisesta ulkoasusta huolimatta kuvassa on kesäherkku.
Eikö olekin hieno matto! 


Kerrosjälkkäri (n. 4 annosta)
3 reilunkokoista raparperin vartta viipaleina
1 rkl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia

2 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
1-2 tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
1 tl sitruunan kuoriraastetta

kaurakeksejä reiluiksi paloiksi murennettuna
+ tuoreita marjoja, jos haluat

Laita viipaloidut raparperit, vesi, sokeri ja kaneli kasariin ja hämmennä, kunnes raparperit pehmenevät. Vaahdota vispikerma, sekoita joukkoon maitorahka, vaniljasokeri ja sokeri, sekä hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste. Tarkista maku. Annostele jälkiruokakulhoihin kerroksittain pehmennettyä raparperia, kerma-rahkaseosta, (marjoja) ja rapeaa kaurakeksiä.