21.10.2012

Teurastamo

Kävin pari viikkoa sitten tutustumassa Teurastamoon muutaman muun bloggaajan kanssa. Teurastamo sijaitsee lähellä Kalasataman metroasemaa, kivenheiton päässä Sörnäisistä. Hakaniemessä asustelevana kuulun ehdottomasti Teurastamon alueen potentiaalisiin asiakkaisiin, joten oli todella mahtava tilaisuus päästä kuulemaan paikasta lisää! Teurastamo on etenevä projekti, jonne tulee koko ajan lisää. Tällä hetkellä alueella toimii Antto Melasniemen luotsaama ravintola Kellohalli, Pasta Factory Helsinki sekä Roslundin lihakauppa Teurastamon portti. Teurastamon portista saa lihan lisäksi myös todella houkuttelevan kuuloista lounasta, aion ehdottomasti käydä testaamassa, jos olen sopivaan aikaan lähialueella.


Päästiin myös kurkkaamaan Pasta Factoryn tuotantotilaan ja myymälään. Tuorepastaa valmistava yritys tekee pastaa lähinnä ravintoloihin (mm. Gaijiniin, jos oikein muistan), mutta nyt myös kuluttajat voivat käydä ostamassa pastaa pienestä myymälästä. Itse menin seuraavana viikonloppuna Kellohaliin brunssille ja Pasta Factoryn puolelle pastaostoksille. Kahden hengen annos punajuuri-vuohenjuustoravioleja maksoi vain 4,50€ ja kylkeen ei tarvittu muuta kuin öljyä, yrttiä ja vähän valkosipulia. Edullista ja todella maukasta!


Kotona keitettyä loistavaa Pasta Factoryn pastaa!

Ilta huipentui illalliseen Kellohallissa. Vindirektin Kim Moliis esitteli meille todella hyviä viinejä, joista suosikikseni nousi Charles Smithin Secco Italian Bubbles kuohuviini, jota nautimme jälkiruoan kaverina. Ruokakuvat ovat valitettavasti vähän epätarkkaa huttua osin viinitarjoilusta johtuen. Illallinen oli kokonaisuutena oikein maittava, mutta hinta-laatusuhde paikoittain turhan korkea, joten ihan heti en ole lähdössä Kellohalliin illalliselle omakustanteisesti. Kellohalli kalpenee vähän Anton muiden ravintoloiden, kuten Kuurnan ja Ateljé Finnen rinnalla, mutta on kyllä ehdottomasti tasokas paikka. Seura oli myös ylitse muiden, ruokabloggaajat ovat aivan hulvatonta porukkaa.

 Voin julkisesti tunnustaa, että olen aina pitänyt Antto Melasniemeä jotenkin todella viehättävänä!
Tunna taas piipahti paikalla kertomassa lähestyvästä MadCook-illasta.

  Alkuruokien parhaimmistoa oli savujuuressalaatti.

Kanansydänsämpylät kiilasivat illan lemppariksi!

Kolmen lihan pata paahdetuilla juureksilla maistui mummin tekemältä. 
Ja mummi tekee hyvää ruokaa.

Metsäsienicannelonit iskivät omaan makuhermoon, vaikka pasta oli aavistuksen turhan al dente.
 

Omenasorbetit olivat huikeita. Näin hyvää jälkiruokaa en ole kovin usein saanut.

Suklaakakku ja omenakompotti oli perushyvää.

Odotan isolla mielenkiinnolla miten Teurastamon alue kasvaa ja mitä kaikkea kivaa sieltä pian löytyy! Jo nyt pihalla on Dodon kaupunkiviljelyjä ja myös iso grilli, jonne kuka tahansa voi mennä grillailemaan. Tulevana Ravintolapäivänä piha täyttyy pienistä ravintoloista. Nettisivuja kannattaa seurata, mukavia tapahtumia järjestetään jatkuvasti. Jes, tällaista toimintaa kannattaa tukea!

Loppuun vielä Sillä Sipuleilta varastettuna muissa blogeissa olleet jutut samalta reissulta:

20.10.2012

Syksyn kovin omenapiirakka

Olen tehnyt tänä syksynä aika monta omenapiirakkaa. Ovista ja ikkunoista on tulvinut omenoita, välillä kavereilta ja välillä mummilta. Kaksi piirakkaa on toistaiseksi todettu erinomaisiksi - toinen syötiin jo ennen kuvaamista (terveiset vaan V:n äidille, teen pian uuden ja bloggaan sen sitten). Toisen piirakan onneksi ehdin ikuistaa. Ja huh, se onkin hyvä piirakka! Hyvän omenapiirakan salaisuus löytyy mehevyydessä, mitä voi lisätä rahkalla. Rahkapiirakka kuitenkin usein vie huomion itse omenalta, mutta tässä tortussa taikinakuori tuo koko paketin täydelliseen balanssiin. Tieteellisen vertailuni tuloksena kannustan teitä leipomishommiin. Eikä kannata iskeä päälle vaniljakastiketta, se vie huomion piirakan mausta. Epäonnistuneiden omenapiirakoiden kaveriksi se sen sijaan sopii.

Näyttää tavalliselta, mutta joskus ulkonäkö pettää.

Omenarahkapiirakka (resepti Keskisuomalaisesta)
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
1 purkki (2 dl) maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3-5 hapanta omenaa
sokeria, kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat. Lisää kuivat aineet. Ota kolmasosa taikinasta erilleen. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Sekoita täytteen ainekset ilman omenia ja kaada täyte pohjan päälle. Leikkaa omenat pieniksi paloiksi ja laita palat täytteen päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Lisää lopputaikinasta pieniä nokareita pinnalle, ne leviävät uunissa kauniisti. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Jos pinta tummuu, peitä se leivinpaperilla.

19.10.2012

Astetta paremmat kalapuikot

Olen jostain syystä himoinnut jo monta päivää kalapuikkoja. Ensin ajattelin suunnata pakastealtaalle, ensimmäistä kertaa omille muuttamisen jälkeen (eli pieneen ikuisuuteen), mutta päädyinkin kalatiskin kautta kotiin. Hetken kuluttua upottelin leivitettyjä kuhapaloja kiehuvaan rasvaan. Päälle nokare itsetehtyä tartarkastiketta, muuta ei tarvita. Mahtavaa. Ja aika helppoakin. Myös seuralainen tykkäsi! V sai illalla pari jämäpalaa ja olisi voinut syödä vielä monta lisää - vaikkei edes normaalisti syö kalaa.

En ole koskaan käynyt Englannissa, mutta tänään teki mieli vääntää paksua aksenttia ruokapöydän ääressä. Fish and chips oli oikeaoppisesti myös kääritty sanomalehteen! Jos nämä olisivat yhtään kevyempiä, söisin näitä varmaan joka päivä.

Ihania pötkylöitä!

Kalapuikot kahdelle
2 kuhafileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)
parmesania
korppujauhoja
sitruunapippuria
vehnäjauhoja
kananmuna

+ paistamiseen voita ja rypiöljyä

Poista ruodot fileistä, pilko fileet poikittain kalapuikkomaisiksi paloiksi. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, riko ja vatkaa muna yhteen kulhoon ja tee yhdelle lautaselle paneroinnin viimeinen silaus. Raasta lautaselle parmesania mahdollisimman pienenä raasteena, lisää joukkoon samassa suhteessa korppujauhoja ja heitä mukaan sitruunapippuria oman maun mukaan (esim. 0,5dl x 0,5dl ja pippria 1rkl). Pyöritä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoseoksessa. Laita kasariin sulamaan n. 150g voita ja suunnilleen saman verran rypsiöljyä. Anna kuumentua, niin että rasva kuplii, kun heität kalapalan sekaan. Uppopaista kalapalat molemmin puolin rapeiksi, yksi kerrallaan, ettei rasva jäähdy.

Tarjoile lohkoperunoiden, tartarkastikkeen ja sitruunaviipaleiden kanssa!




Tartarkastike
n. 1dl majoneesia
puolikas suolakurkku
4tl kapriksia (pieniä)
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus sitruunapippuria
ruohosipulia

Sekoita ja tarjoile kalapuikkojen kaverina.


PS. Ikäviä uutisia.
Eino ei enää rapise eteisessä.