18.9.2012

Opiskelu kannattaa

Viime perjantaina olin vaipumassa synkkyyteen kotona. Ulkona satoi, V lähti johonkin bileisiin ja minut oli tuomittu kirjoittamaan esseetä kirjoihin hautautuneena. Ilta alkoi hämärtyä, kirja, josta essee piti kirjoittaa, oli vielä pahasti kesken ja deadline häämötti muutaman tunnin päässä. Ilmeisesti planeetat liikahtivat silloin oikeaan asentoon, sillä sain viestin kesäopinnoissani tapaamaltani mahtavalta Inkalta, joka asuu lähellä ja tarjoutui tulemaan meille tuoreiden muffinssien kanssa!

Muutaman minuutin kuluttua istuimmekin jo kahvin ja teen äärellä purkamassa esseetuskaani ja maistamassa valehtelematta parhaita koskaan syömiäni muffinsseja. Miten mikään voi olla niin kuohkeaa ja kosteaa? Salaisuus piilee maissijauhoissa! Aion heti metsästää oman pussini jostain, näitä on pakko tehdä pian itsekin. Valmistuskin oli kuulemma maailman helpointa: ainekset sekaisin kulhossa ja uuniin. Tällaisten reseptien jälkeen tuntuu älyttömältä käyttää kokonainen iltapäivä jonkun mielettömän kakkuluomuksen valmistukseen, sillä harva herkku voi maistua paremmalta kuin nämä.

No miten se esseen kanssa kävi? Sain sen palautettua puoli tuntia ennen deadlinea! En olisi varmasti selvinnyt ilman Inkalta saamaani sympatiaa ja kolmea herkkumuffinssia, neljännen söin palkinnoksi kun essee oli lähetetty. Tarinan opetus: parhaat tulokset kumpuavat kahvipöydästä ja muffinsseista.

Inkalla oli myös maailman suloisin muffinssien kuljetusrasia, joka oli peritty isotädiltä.


Täydelliset maissimuffinssit (alkuperäinen resepti Food.com)
1,5 dl sokeria
1-2 rkl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
kananmuna
125g voita suhteellisen sulana

Vatkaa nämä ainekset yhteen.

2dl maissijauhoa
1tl leivinjauhetta
0,5dl maitoa

Sekoita nämäkin aineet keskenään (ei hätää, jauho paakkuuntuu).


+ pinnalle suklaata ja voita
 
Lisää kaksi seosta yhteen ja vatkaa pienellä teholla, kunnes paakut ovat kadonneet. Lisää vielä sekaan reilusti jäisiä mustikoita. Lado taikina vuokiin ja muffinssipeltiin. Jos sinulla ei ole peltiä, käytä tukevia muffinssivuokia. Pelkkää peltiä ei kannata käyttää, muffinsseja on vaikea saada siitä irti - nämä murenevat helposti! Vuoat voi laittaa aika täyteen, taikina ei juurikaan turpoa. Paista uunissa 175 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes muffinssit ovat ruskistuneet vähän reunoilta. Sulata päälle vielä suklaasta ja voista kuorrute, koristele hienoimmilla strösseleillä, mitä kaupasta löytyy!

17.9.2012

Halleluja, kädet ilmaan

Aina silloin tällöin hehkutan jotain ruokaa tällä blogissa vielä enemmän kuin muita - nyt on taas sellainen kerta! Joku ehkä muistaa, että rakastan quesadilloja (olen tehnyt niitä muutamallakin variaatiolla), mutta nyt taisin osua kultasuoneen täytteiden kanssa. Kutsuimme muutama päivä sitten lounaalle pari kaveria ja iskimme tarjolle tulista tomaattikeittoa ranskankerman kanssa, kylkeen paistoimme näitä täydellisiä quesadilloja ja jälkkäriksi oli sitä maailman helpointa suklaakakkua. Elämäni on ollut siitä asti aika ihanaa, sillä olen ehtinyt tehdä täydellisiä quesadilloja uudelleen jo pari kertaa...

Vaihtakaa mielessänne tuo belgialainen olut joksikin meksikolaiseksi...
Toisessa kupissa ranskankermaa, toisessa tulista tomaattikeittoa! 
 
Parasta on, että näissä quesadilloissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Jostain kumman syystä ne ovat silti aivan uskomattoman hyviä. Olen löytänyt tieni mustapapujen ihmeellisen maailmaan, josta ei ole paluuta. Quesadillojen paputäyte on ihanan mehevä, ruokaisa ja vielä terveellinenkin! En tiedä miten saisin teidät kaikki painostettua pian papuostoksille, mutta menetätte paljon, jos ette väännä näitä perjantaina leffan ja oluen kaveriksi. Niin paljon parempaa kuin ällöt (mutta joskus niin täydelliset) uuninachot tai sipsit ja dippi. Ja katsokaa nyt miten nättejäkin ne ovat! Ja halpoja ja nopeita, ja ja... En selittele enempää, nämä pitää kokea.

Näistä saisi vielä täydellisempiä tekemällä tortillat itse. Tällä kertaa en malttanut, mutta ensi kerralla ehdottomasti! Näistä muuten saa vegaanisia joko jättämällä juuston pois tai laittamalla tilalle jotain soijajuustoa!

Näyttää ällöltä, maistuu hyvältä!

Pitkän suht täydelliset quesadillat
5-6 tortillaa
purkki mustapapuja (170g huuhdeltuina ja valutettuina)
puolikas chili
2 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
1/3 sitruunan mehu
ripaus suolaa
mustapippuria
+ juustoraastetta
(+ voit tuunata soosia korianterilla tai silputa sitä ranskankerman joukkoon)

Huuhtele ja valuta pavut. Muussa ne haarukalla mössöksi, lisää sekaan pieneksi pilkottu chili (poista siemenet) sekä pieneksi pilkotut valkosipulinkynnet. Leikkaa tomaatit pieniksi paloiksi, heitä joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla, purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita ja anna makujen tekeytyä jääkaapissa n. 15 minuuttia. Lusikoi toiselle puolelle tortillaa, levitä toiselle puolelle juustoraaste. Taita tortillat puoliksi ja paista molemmin puolin pannulla. Tarjoile ranskankerman kanssa!

16.9.2012

Maailman helpoin suklaakakku

Google ei petä koskaan. Laitoin hakusanaksi "maailman helpoin suklaakakku" ja mitä sain? Maailman helpoimman suklaakakun reseptin (kakku oli myös tosi hyvää)! Google vei minut Oi ihana turhamaisuus -blogiin ja Annukan vakiokakun äärelle, jonka resepti on alunperin napattu Trendistä. Kakun paras puoli on sen nopeus ja yksinkertaisuus, kakun saa uuniin ilman vatkaajaa tai vispilää ja aineksetkin löytyvät melkein aina kaapista. Tein tätä kakkua simppelin lounaan jälkiruoaksi ja vieraat vetivät melkein koko kakun - oli kuulemma niin hyvää! Tästä tulee ehdottomasti oma vakioreseptini, jota on kiva varioida. Melkein kuin ikisuosikkini kladdkaka, mutta vielä helpompi - ah!

Kakku on sisältä ihanan tahmea. Mums.


Maailman helpoin (tahmea) suklaakakku
3 dl sokeria
1, 5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta
150 g voisulaa
2 munaa
puolikas suklaalevy
pähkinöitä oman maun mukaan

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva toisessa astiassa, anna jäähtyä hetken, riko munat joukkoon ja sekoita. Lisää rasva-munaseos kuivien aineiden joukkoon, sekoita hyvin. Leikkaa suklaa sopivan kokoisiksi palasiksi ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää taikinaan myös osa pähkinöistä. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Koristele pinta pähkinöillä, jolloin ne paahtuvat mukavasti uunissa. Paista kakkua n. 20 minuuttia 200 asteessa

6.9.2012

Idiootin jälkiruoka

Ole hyvä, tässä on maailman helpoin arjen jälkiruoka. Teen tätä, kun olemme terveyspäissämme ostaneet hedelmäkulhon täyteen omenoita, mutta unohtaneet syödä ne. Harva asia on niin inhottavaa, kuin syödä pehmenneitä, jauhomaisen nahkeita ja mauttomia omenoita. Ynh. Tämä jälkkäri vaikuttaa ehkä tylsältä, mutta oikeasti maailmasta tulee paljon parempi, kun otat jälkkärikulhon mukaan sohvan pohjalle, sytytät kynttilän ja pyydät kaveria hieromaan jalkojasi, kun itse uppoudut omenoiden ja Salkkareiden maailmaan. Ihanaa, kun syksy on vihdoin täällä!

Arkikin voi maistua hyvältä!

Omenaherkku
ylijääneitä omenoita, esim. 2 isoa
voita (n. 2rkl)
sokeria
hunajaa
kanelia

+ vaniljarahkaa / vaniljakastiketta / vaniljajäätelöä

Kuori omenat ja pilko ne kuutioiksi (ei ihan pieniksi). Sulata pannulla voita ja lisää joukkoon omenat. Paista, mausta sokerilla, hunajalla ja kanelilla. Paista, kunnes omenat ovat mukavasti pehmenneet, mutta eivät ole vielä täysin muussaantuneet. Tarjoile vaniljakastikkeen, vaniljarahkan tai vaniljajäätelön kaverina!

5.9.2012

Makumatkalla Helsingissä

Pyysin jo jonkin aikaa sitten ihanan Onneksi-blogin Tiian kanssani kiertelemään Helsingin uusia ruokatulokkaita. Hyvä päivä, seura ja ruoka - tällaisia päiviä pitäisi olla useammin! Aloitimme kierroksen Iso-Roban Fafasista ja päädyimme maistamaan paljon hehkutettuja halloumilla, falafeleillä ja ties millä täytettyjä pitaleipiä. Söimme leivät aurikoisessa Ruttopuistossa (Fafa's on todella pieni ja kuuma) ja kymmenet ohikulkevat turistit todistivat epäeroottista ruoassa piehtarointiamme, sillä täyteen survottu pita ei todellakaan ole kaikista helpoin tai esteettisin syötävä. Molempien vaatteet oli kuorrutettu chilisoossilla ja jätimme lokeille mukavaa naposteltavaa pitkin maata. Mutta olihan se hyvää, pakko syödä uudelleenkin (en silti suosittele ekoille treffeille, ellei treffikumppanilla ole ruokafetissi).

Hankala syödä, hankala kuvata.

Jatkoimme matkaa Töölöön Runeberginkadulle paljon hehkutettuun Yobotiin. Rakastuin, menin heti seuraavana päivänä uudelleen. Parasta frozen yogurtia. Kipon vastaava on oikeasti pahaa, luulin sen perusteella, ettei kyseinen herkku ole omaan makuuni, mutta olin onneksi väärässä. Yobotin parhaita puolia on ihana Tom, jonka asiakaspalvelun jälkeen on pakko hymyillä loppupäivä. Tiia veti oman jogurttinsa marjoilla, itse ladoin joukkoon kuutta eri suklaanamia. Mahtavaa.

Tulen hyvälle tuulelle jo kirjoittaessani tätä postausta.

Tällaisia makumatkoja pitäisi toteuttaa useamminkin! Molemmat paikat ovat edullisia, Fafasin pita (n. 8,50€) on tosin kalliimpi kuin perus kebabpaikan, mutta en lähtisi kyllä vertailemaan taskuja muutenkaan toisiinsa. Yobotissa maksetaan annoksesta painon mukaan, molemmilla kerroilla selvisin parilla eurolla. Tosin ei tuottaisi ongelmaa satsata purkkiin kympin annosta, Yobotin frozen yogurtia voisi syödä saaveittain.

Valkoinen frozen yogurt valkoisessa purkissa valkoisella pöydällä. Haastavaa.

4.9.2012

Verhojen katveessa

En tiedä onko puhdasta ilkeilyä postata näin viiveellä tämä kakku, mutta jos pakkasesta tai pihalta vielä löytyy punaherukoita (eli punaviinimarjoja), voi ne upottaa tähän kakkuun. Kakun bongasin Kotilieden nettisivuilta ja tuunasin sitä vähän, koska pakkohan se oli. Jos kakun nimi lupaa kakun olevan valkosuklaakakku ja lopputulos maistuu vain sitruunalta, on joku epäonnistunut tai valehdennut. Olenkin korjaillut reseptiä koemaistelun kautta parempaan suuntaan. Kuvitelkaa, tällainen makuvelho!

Menkkakakkua verhojen katveessa.
 

Punaherukka-valkosuklaakakku
Pohja
150 g voita
0,5 dl sokeria
kananmuna
3 dl vehnäjauhoa

Täyte
200g valkosuklaata
2 prk mascarponea (250g per purkki)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoa
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu (jätä pois, jos et halua kakkuun kirpsakkuutta, vaan enemmän suklaan makua)
2-3dl punaherukoita

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna huolellisesti sekoittaen. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, painele tasaiseksi levyksi ja anna levätä jääkaapissa täytteen teon ajan. Sulata suklaa vesihauteessa, anna jäähtyä. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kanamunat hyvin keskenään. Lisää joukkoon perunajauhot, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu sekä sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi.

Painele taikina jauhotetuilla käsillä irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Valuta täyteseos vuokaan ja ripottele pinnalle punaherukat. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä kunnolla ritilällä, jolloin se myös jähmettyy hyvin.

3.9.2012

Tutun pastan paluu

Blogimaailmassa yksi hyväksi todettu resepti yleensä päätyy aika moneen blogiin. Chicling-blogin Hanna on miehensä kanssa kirjoittanut Safkaa-kirjan, jonka paljon hehkutettu avokadopasta löysi vihdoin tiensä myös tänne. Mutta minulla tarina avokadopastasta ulottuu oikeastaan jo kauemmas - kuka muistaa yritykseni jäljitellä samaista Raflan avokadopastaa vuodelta 2010? Hihkuinkin riemusta, kun resepti on nyt vihdoin julkaistu ja meidän kaikkien kokeiltavissa! Kirjaa en vielä omista, mutta täytyyhän se hankkia koristamaan meidänkin kirjahyllyä. Minä jos joku olen simppeleiden, mutta herkullisten arkireseptien fani.

Tuunasin pastan jokiravuilla, sillä Raflassa aikoinaan syömässäni pastassa oli myös jokirapuja / katkarapuja. Ja toimii! Huh! Jes, tätä pian uudelleen. Mahtavaa, helppoa, nopeaa ja silti spesiaalia arkiruokaa.

Seuralainen, joka syö kuulemma yleensä turvallisesti, tykkäsi pastasta myös tosi paljon!

Avokadopasta
1 valkosipulinkynsi
½ chili (laitoin kokonaisen), poista siemenet
1 lime
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 0,5dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa
30g/1dl raastettua pecorinoa
30g/1dl raastettua parmesaania
pastaa

+ jokirapuja

Pilko valkosipuli ja chili pieneksi ja laita ne tarjoilukulhoon, purista limen mehu sekaan. Halkaise avokadot, poista kivet ja kuutioi avokado kuoressaan pieniksi paloiksi. Kaiverra avokadot kulhoon, lisää mukaan hienonnetut yrtit ja raastetut juustot. Lisää myös suola, pippuri, oliiviöljy, sekoita huolella. Maista, lisää suolaa tarvittaessa.

Keitä spaghetti al denteksi, ota vähän keitinlientä talteen. Lorauta keitinvettä avokadosoossin sekaan / lisää oliiviöljyä (jos haluat notkeampaa kastiketta), sekoita pasta ja soosi keskenään (ja lisää joukkoon jokiravut). Raasta halutessasi pinnalle lisää juustoa ja rouhi mustapippuria kruunaamaan annos.