28.7.2010

Geometriaa keittiöön

Keittiössä on ollut hiljaista, mutta maha kiittää. Berliinissä vedettiin aikamoiset ruokaelämykset, mutta en tietenkään jaksanut kantaa kameraa MIHINKÄÄN. Meidän ainoat matkakuvat on otettu vuokratusta asunnostamme! Onneksi sentään kahdessa kuvasta viidestä on Janna, joka osui reilillään Berliiniin juuri sopivasti. 

Kuppipuolella onneksi vähän uutta. Muistaako kukaan taannoin aloittamaani astiaprojektia? Teimme V:n kanssa viime viikolla kierroksen Espoon ja Helsingin kierrätyskeskuksiin ja matkaan tarttui jotain mustaa, tuttua ja kulmikasta. Blogissakin vilahdellut musta kulho oli joskus äitini meikkikuppina, mutta nyysin sen astiakaappiini kotoamuuton yhteydessä. Ja onneksi nyysin!

Kulhosta on tarjoiltu mm. valkosipulileipää.

Kierrätyskeskuksen kupit ovat ihan samaa sarjaa (molemmissa lukee pohjassa France). Viisi kuppia kustansi yhteensä 2,50€, ja olen enemmän kuin tyytyväinen hankintaan. Vielä jos löytäisin jostain lautaset! Jos näette jossain, vinkatkaa tai ostakaa ja lunastan ne itselleni.

EIKS OO SÖPÖ!?

20.7.2010

Halloumia ja patonkia

Ei ole ollut kokkailu ensimmäisenä mielessä näillä helteillä. Tänään maha oli kuitenkin jo niin täynnä pitsaa (läheisessä ravintolassa pitsaviikot, jotka on tullut kokeiltua vähän turhankin syväluotaavasti...) ja muuta ravintolaruokaa, että oli pakko tehdä ruokaa kotona. Mihinkään himokokkailuihin ei huvittanut ryhtyä, mutta turvallinen herkkupatonki ei maistunut, joten piti kehittää vähän uusia täytteitä. 

Tadaa.

create avatar

Yhteen patonkiin tarvitset...
esipaistettu patonki
sipaus voita patongin toiselle puoliskolle
kolme viipaletta paistettua halloumia (liota juustoa tunnin verran ennen paistoa)
avokadoa
öljyssä/voissa kuulotettua sipulia + pippuria
tomaattia
herneenversoja
salaattia


Meidän loma jatkuu. Lähdetään V:n kanssa torstaina Berliiniin.

Kuva on taas Valtterin. Noin kevyt olo on lomaillessa.

18.7.2010

Tuliainen Ruotsista!

Huuuh, nyt on niin kuuma! En ole leiponut, koska uunin käyttö näillä helteillä johtaa lämpöhalvaukseen. Eikä neulominen nyt hirveästi inspaa...

Pakko on silti esitellä Gotlannista saamani tuliainen: upea muffaripatalappu!!! Voisiko enemmän kuvata mua? Voin jo kuvitella, kun nostan uunista muffinsipeltini uutukaisella patalapulla. Muffinsilapaset kädessä?? Kyllä ne ruotsalaiset osaa. Ehkä tämä on vihje, että mun pitää muuttaa Gotlantiin sinne lampaiden keskelle? Hihkuin kuin pikkulapsi, kun näin tämän.


 PS. Ollaan lomalla ja aika paljon menossa, joten blogi valitettavasti hiljenee enemmän tai vähemmän ainakin pariksi viikoksi. Mutta ei olla unohdettu tätä touhua :)

8.7.2010

Mrs. Kevin Bacon

Näin Ruokahommien (ihanaa) Jannaa viime viikonloppuna, ja Janna hehkutti suureen ääneen liekkikakkua, jota kuulemma heidän taloudessaan tehdään melkein viikottain (sori että paljastin). Liekkikakussa on pekonia, joten tottakai minunkin piti heti tarttua toimeen. Kahdessa päivässä olen tehnyt "kakkua" kaksi kertaa - ihan niin kuin Jannakin aluksi, ehkä edelleen...? Ja huh huh, ihan mahtavaa! Ja helppoa ja nopeaa, en voi ehkä hehkuttaa tarpeeksi. Jannan kuvat ovat paremmat, käykää siis stalkkaamassa, ja tehkää sen jälkeen omanne. Mikään laihisherkkuhan tämä ei ole, mutta hei, bikinikuntoon ehtii myöhemminkin. Tai ei koskaan ja se on enemmän kuin ok, jos elämä koostuu tällaisista safkoista.

Krhm. Minunkin olisi pitänyt ottaa kuva ennen paistoa, sillä nyt näyttää vaan oudolta ja kärähtäneeltä (en tietenkään voinut huomata tuota AINOATA kärähtänyttä purjoa koko piirakassa ennen kuvaamista) ... Eli menkää tosiaan Jannan blogiin. Sori, oli kiire syömään!


Liekkikakku
n. 2 ½ dl vehnäjauhoja
n. 1 dl vettä
loraus öljyä
(tee sellainen kaulittava taikina joka ei tartu joka puolelle)

2 dl ranskankermaa eli 1 iso purkki
1,5 pakettia pekonia
puolikas purjo
mustapippuria

Sekoita taikinan ainekset keskenään, vaivaa ja möyhennä. Jos on aikaa, pistä taikina jääkaappiin jäähdyttelemään. Kauli taikina suoraan leivinpaperin päällä niin ohueksi kuin vain ikinä mahdollista. 

Levitä ensin päälle ranskankerma, jota saa olla runsaasti. Ripottele pinnalle pieniksi leikattu pekoni ja purjorenkaat. Rouhi päälle reilusti mustapippuria. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia niin, että reunat ovat selkeästi tummuneet.

7.7.2010

Ihan vauva vielä

Siis huh huh. Kaverini tuli meille jokin aikaa sitten Porista yökylään, sillä suuntasimme Owen Pallettin keikalle Tavastialle. Kuuntelin Owenia etukäteen Spotifysta, ja totesin etten tykkää, mutta mennään ihmeessä, kun seura on niin mahtavaa. No, olihan siellä keikalla sitten yksi hyvä biisi, josta olin ihan fiiliksissä (ja oli se keikka onneksi tosi hieno), jee! Kotimatkalla kuulin, että se kappale oli cover Mariah Careyn biisistä. Hah, no ei siis yllätys että meikä jammaili mukana ihan täysillä...

Täytyy silti sanoa, että illasta jäi käteen jotain vielä parempaa kuin tuo biisi. Kaverini toi nimittäin minulle pienen tuliaisen, ja paketista kuoriutui tämä pieni raastin! Ja täytyy sanoa, etten ole pitkään aikaan nähnyt keittiössämme mitään näin hyödyllistä, kätevää ja pieneen tilaan menevää. Käytän paljon valkosipulia, mutta valkosipulipuristimen puhtaaksi kaivelu on todella ärsyttävää. No, ongelma ratkaistu! Raastin sopii myös erinomaisesti mm. limen kuoren raastamiseen ja jos meille tulee pastavieraita, aion laittaa raastimen ja palan parmesania pöydälle jokaisen käyttöön. Ihan mahtava! En kyllä tiedä mistä raastin on ostettu, mutta toivottavasti löydätte omanne. 

En tajunnut kiillottaa ennen kuvaamista.

6.7.2010

Silmämunalapaset

Vaikkei lapaskausi olekaan nyt ihan kuumimmillaan, niin....muffinssihöyryissä päätin neuloa muffinssilapaset! Muffinsseja kaikkialle! En ole ihan vakuuttunut kuviosta, koska isäni kysyi, onko kyseessä eläimen silmämunat...En tiedä, kuinka moni haluaisi silmämunalapaset, mutta silmämunat tai muffinssit, who cares. Puolustukseksi täytyy sanoa, etteivät leipomuksenikaan ole mitään kondiittorijälkeä, joten ehkä vähän epämuodostunut kuviointikin suodaan näihin.

Hei wau miten katu-uskottava DJ!

Käytin 3½:n puikkoja, 48 silmukkaa ja Novitan Seitsemän veljestä -lankaa. Kesällä neulominen ei samalla tavalla inspiroi...Yritän tehdä joulua varten varastoon jo lapasia ja sukkia tutuille, koska syksyllä tulee neulomisvimma. Varaudun siihen jo etukäteen ja voin aloittaa heti kaikkien ihanien uusien ohjeiden neulomisen. Jei!

3.7.2010

Lettukestit

Vielä juhannuksesta sen verran, että koko hommahan puhallettiin alkuun lettukesteillä. Ja ah, oli muuten mainiot kestit! Ilta huipentui vielä Yatzi-turnaukseen, huh huh miten villiä.

V huolehti tämän lajin taikinasta lähtien. Täydellinen letunpaistotekniikka on periytynyt V:n isältä, joka paistaa meille muurikkalettuja joka mökkireissulla. Itse en osaa paistaa lettuja ollenkaan, mutta V:ltä se sujuu kuin tanssi. Katsokaa noita ihania pitsireunuksia!



Lettutaikina (meillä lettuja tuli 13kpl)
3dl maitoa
2dl vichyä
2 munaa
2,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
3rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
3rkl voisulaa/öljyä

Riko munat ja vatkaa rakenne rikki. Vatkaa mukaan maito, vihy, jauhot ja muut jutut. Anna turvota n. puoli tuntia. Paista ja syö!

Letut olivat erinomaisia, mutta niin olivat höysteetkin. Ostettiin päälle laadukasta hilloa, tehtiin kermavaahtoa, appelsiinivaahtoa ja bonuksena oli tuoreita mansikoita. Appelsiinivaahto oli kivan raikas lisä! Ja sopi yllättävän hyvin marjaisan hillon kaveriksi.

Appelsiinivaahto
2dl kermaa
200g appelsiinituorejuustoa
sokeria oman maun mukaan

Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto ja sekoita hyvin. Makeuta oman maun mukaan!

2.7.2010

Maailman helpoin jälkkäri

En tiedä kuinka moni jaksaa enää tätä meidän piknikistä jauhamista, mutta vielä piisaa... Nyt päästiin kuitenkin jo jälkiruokaan. Ei jaksettu tehdä mitään kakkua tai muffinseja, vaan päädyttiin helpompaan ratkaisuun, joka osoittautui myös mielettömän hyväksi. Joskus helpoimmat jutut ovat niitä parhaita, etenkin aurinkoisena päivänä hyvässä seurassa. Ja onhan paikalla koottu jälkkäri jotenkin hieno, kun se tehdään tässä ja nyt (tai oikeastaan silloin ja siellä...). Okei, vaahto tehtiin kotona etukäteen, mutta se vei ehkä minuutin.


Kerrosjälkkäri

1,5 digestiveä per lasi
3rkl vaniljavaahtoa per lasi
tuoreita marjoja pinnalle (meillä vadelmia ja mansikoita)


Vaniljavaahto 
(neljään jälkkäriin)

2dl kermaa
purkki (Valion) vaniljarahkaa
3tl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa vielä rahka kevyesti mukaan saadaksesi tasaisen seoksen!

1.7.2010

Grilli kuumaksi

Tänä juhannuksena hoidettiin ensimmäistä kertaa koskaan grillailut ihan omin avuin. Grillit oli saatava syttymään itse ja paistamiseen oli paha kysyä keneltäkään neuvoa. Lihat ostettiin ihanasta Hakaniemen hallista ja grilliin päätyi tällä kertaa lampaan kylkeä ja naudan fileetä. Marinadit onnistuivat erinomaisesti, joten on ilo laittaa ne jakoon! Anna lihojen marinoitua yön yli, jotta pääsisit maukkaimpaan lopputulokseen. Itse grillaamiseen on paha antaa ohjetta, koska tilanne vie niin mukanaan ja kelloa ei todellakaan tuijoteltu. Lampaat oli ainakin meillä tosi helppo saada aivan täydellisiksi, nautaa piti paistella vähän pidempään (ehkä leikkasin liian isoja paloja?). Kyse kuitenkin minuuteista, ei tunneista, jos jollain nyt ei ole MITÄÄN hajua koko hommasta.

Nämä kuvat ovat kamalia, mutta ruoat oli hyviä. Sivussa myös grillissä käynyttä halloumia!

 Yrttimarinadi lampaalle (tämä marinadi meni 7 kylkipalaan)
2rkl rosmariinia
3rkl timjamia
3rkl persiljaa
valkosipulinkynsiä (monta!)
pari desiä rypsiöljyä

Limemarinadi naudalle (meillä oli kaksi isoa fileetä)
yhden limen mehu
1tl raastettua limen kuorta
2rkl soijaa
vajaa desi rypsiöljyä
muutama valkosipulinkynsi

Lisäksi grillattiin jumboherkkusieniä tuorejuustotäytteellä ja pekonikääreellä. Mums.