31.3.2010

Tviip tviip

Viime kevään Novitassa oli idea näihin tipuihin! Styrox-pallot päällystettiin Novita Hahtuvaisella ja paineltiin kiinni huovutusneulaimella. Katkaisin neulat jo kertaalleen, joten kannattaa hankkia vaihtoneulat samalla, ettei tule pettymystä...Aloitin askartelun ilman vaihtoneuloja ja jäi tipujen valmistaminen melko lyhyeksi. Nokat ovat punaista huopaa ja silmät puuhelmet. Tipuista tuli vähän psykoottisen näköisiä mutta ihan symppiksiä! :)

Tein ohuella puikolla styrox-pallon läpi reiän ja pujotin langan neulan avulla. Voihan nämä panna rairuohon sekaan ilman lankaakin, mutta oma rairuohopurkkini on ainakin sen verran pieni, että rairuohoa tuskin näkyisi tipun alta.

Hyvää pääsiäistä!

Maaliskuun ruokahaasteen voittaja on...

Huh, aika mahtavat palsternakkareseptit kisasivat tässä kuussa toisiaan vastaan. Voittajaksi on kuitenkin pakko julistaa..... Mustikkapöperön palsternakkakakku!  Toiseksi suoriutui Rouva Pippurin palsternakkamunakas ja kolmannelle sijalle ylsi Ruokahommien palsternakka-vuohenjuustoröstit. Kokonainen menu sanoisin, eli jos on kylmäkaappi täynnä palsternakkaa, niin kolmen ruokalajin menu tässä valmiina, olkaa hyvät.

Mustikkapöperöllä onkin kunnia järjestää huhtikuun ruokahaaste! Odotamme mielenkiinnolla millainen haaste sieltä putkahtaa.


29.3.2010

Jussi-pipo

Neuloin siskoni tyttärelle Jussi-pipon. Tuli selkeästi ihan tarpeeseen, kun talvesta tulikin niin kylmä ja luminen. Ohjeen bongasin Novitan Talvi 2007 -numerosta. Onpa siitä muuten jo pitkä aika...Tämä tosin todistaa, että vanhatkin numerot kannattaa säilyttää. :D

Neuloin myssyn 3½:n sukkapuikoilla ja 7 Veljestä -langalla. Loin 100 silmukkaa. Joustin on 1o,1n -mallia. Joustimen viimeisellä kerroksella lisäsin 12 silmukkaa tasavälein ja työssä oli 112 silmukkaa. Kavennukset tapahtuivat puikon alussa ja keskellä.

Lopuksi lisäsin pipoon vielä tupsun. Pikkuneiti on selkeästi siitä kovin innoissaan, koska heiluttelee aina päätään, jotta tupsukin heiluu. Heh.


26.3.2010

Huonekalulle uusi elämä

On ihana tunne, kun saa jollekin vanhalle tavaralle uuden ilmeen, ja onhan siinä mukana myös ekologinen puoli. Onko aina pakko heittää vanha pois ja ostaa uutta tilalle? Oma malliesimerkkini tästä on V:n vanha pöytä, joka palveli häntä kahdeksan vuotta sitten opiskelija-asunnossa. Pöytä on Ikeasta ja maksanut aikoinaan alle 10e, taso sen mukainen. Meillä pöytä oli hylätty parvekkeelle ja tummunut vuosien myötä aika pahasti. Viime kesänä kaipasin parvekkeelle uutta ilmettä halvalla budjetilla, sillä asumme ensimmäisessä kerroksessa, enkä halunnut iskeä "näyteikkunaan" mitään turhan hienoa, käytämme tilaa niin harvoin. Muutama tunti pöydän kanssa vierähti, ja viimeistelimme sen seuraavana päivänä huonekalulakalla, jotta se kestäisi paremmin ulkona seisomista. Hyvältä se vielä ainakin näyttää, kun kävin eilen tarkistamassa, mutta varmasti vaalenee ajan myötä auringossa. No, sitten voikin jo keksiä jotain uutta...

Ensi kerralla lupaan jotain muutakin decoupagesta kuin pelkkiä Kotiliesiä! Kuva otettu vanhalla kameralla, buu.
 

24.3.2010

Rakkauspastaa

Punajuuripihvien jäljiltä jääkaappiin jäi kummittelemaan muutama punajuuri ja pala vuohenjuustoa. Tätä yhdistelmää on kyllä käytetty tässä blogissa ehkä vähän liikaa, mutta minkäs sitä addikti itselleen mahtaa. Muistan nähneeni jonkin ravintolan listalla smetanassa haudutetut punajuuret (buhuu, miksen syönyt niitä!) ja jotenkin tarrauduin tuohon ajatukseen myös kauppareissulla. Haudutetut punajuuret heitin pastan joukkoon ja paistoin kylkeen vuohenjuustoa. En tiedä oliko hauduttamiseni kovinkaan oikeaoppinen, ehkä smetanaa olisi pitänyt olla enemmän ja haudutusajan pidempi, mutta kun nälkä kurnii, niin silloin syödään. Ja aion tehdä tätä ensi kerralla ihan samalla tavalla kuin nytkin eli omasta mielestäni mitään ei mennyt pieleen.

Ei tarvitse varmaan enää erikseen mainita, että ateria oli todella hyvin omaan makuun kolahtava. Ah. Lähikaupassa ei ollut tuolloin rucolaa, mutta suosittelisin sitä tuohon lisäksi.



Punajuuripastaa vuohenjuustolla (kahdelle)
pastaa (n.200g)
3 keskikokoista punajuurta
120g smetanaa
puolikas vuohenjuustopötkö
+rucolaa

Keitä punajuuria n. puoli tuntia, kunnes ovat pehmenneet. Kuori ja pilko, levitä uunivuokaan. Sekoita mukaan smetana ja lykkää 175 asteiseen uuniin n. 20-25 minuutiksi. Keitä pasta ja sekoita haudutetut punajuuret sekaan. Paista vuohenjuustosta kiekkoja pastan päälle, lisää vielä mahdollisuuksien mukaan rucolaa.

23.3.2010

Keramiikkataiteilija Liisa Neuvo


Mixun luona ateriat nautitaan hänen tätinsä tekemistä ihanista astioista (joku kyseli jo niiden perään, joten siksi tämä erityismaininta). Liisa Neuvon kotisivut löytyvät täältä, ja häneltä voi varmasti kysellä astioista lisää, jos sytyttää. Tässä vielä kertauksena Valtterin ottamia kuvia, joissa astiat vahvassa sivuosassa heti ruuan jälkeen.














Ruokahaasteen äänestys alkaa!

Ruokahaasteeseen tuli aivan ihania reseptejä ja nyt on aika aloittaa äänestys! Palsternakasta saa näköjään aika montaa juttua, ja moni resepteistä meni omalle to do -listalleni. Reseptejä kisaan tuli yhteensä 12 kpl ja aikaa äänestää on 30.3. asti! Voittaja julkistetaan sitten 31.3. Onnea matkaa!


Mustikkapöperö: Palsternakkakakku


Tuulestatemmattua: Palsternakkapyree




Ketun keittiössä: Rapsakat uunijuurekset






Tuu nyt jo, ketsuppi!: Hunajaiset uunijuurekset




Keittiö Piemonten sydämessä: Tryffelöity palsternakka-parmesaanibruchetta


Anzkun kauhasta kajahtaa: Kukkakaali-palsternakkarisotto


Kulinaarimuruja: Palsternakkagratiini





22.3.2010

Ananasjälkkäri

Blinien jälkeen söimme astetta "kevyemmän" jälkiruuan. Valtterilla oli hieno visio fariinisokerissa pyöritetystä ananaksesta, jota yritimme Mixun kanssa epätoivoisesti toteuttaa. Liotimme puuvartaita hyvän tovin, pilkoimme ananaksen paloiksi, pyöritimme palat fariinisokerissa ja pujotimme vartaisiin. Halusin vielä välttämättä lisätä ananaspalojen päälle nokareet voita. Sitten tikut menivät uuniin, huomasimme, että uunissa olikin vain valo eikä ollenkaan lämpöä. No, lämmöt päälle ja vartin päästä muistimme, että grillivastus olisi ollut ihan kiva. Nyt ananaspalat olivat 225 asteessa ehkä n. 15-20 min. Hyviä niistä tuli silti, vaikka voi vei sulettuaan sokerin mennessään! Ananaspalat olivat silti makeita ja ainakin omasta mielestäni voin maku oli aivan ihana lisä. Palat laitettiin kulhoon ja päälle kauhottiin italialaista jäätelöä, "lisukkeena" tarjoiltiin skumppaa.

Valtterin ottama kuva.

Liikaa snapsia -jälkiruoka
ananas
fariinisokeria
hyvää jäätelöä
(voita)
(puuvartaita)

Leikkaa ananas viipaleiksi (ei sitä keskellä olevaa puista osaa). Pyörittele fariinisokerissa. Pujota palat liotettuihin vartaisiin/laita suoraan uunipellille. Huomaa, ettet ole laittanut uunia päälle. Laita se päälle. Unohda palat uuniin. Muista viiveellä grillivastukset. Laita ne päälle, jos enää osaat. Ota jossain vaiheessa uunista pois, laita päälle jäätelöä, syö ja juo.

21.3.2010

Blinijuhlat

Perjantai oli hyvä päivä, sillä menimme V:n kanssa Mixulle syömään blinejä. Blinit ovat siitä ihania, että jokainen voi muokata ne omanlaisikseen. Mixu suosi perinteistä bliniä: mätiä, punasipulia, smetanaa ja mustapippuria. Omat blinini olivat melkein samanlaisia, mutta päällä oli vielä pari siivua kylmäsavulohta. Poikien blineissä oli sienisalaattia ja suolakurkkuja.

Mixu nappasi reseptin Helsingin Sanomien sivuilta. Taikinaa tehtiin tuplasatsi edellisenä iltana ja siitä jäi vajaa puolet käyttämättä (kaikki söivät kolme bliniä, eli blinejä paistettiin 12kpl). Blinitaikina saattaa olla vastaus nälänhätään, sillä taikina jakaantui jatkuvasti. Jääkaapissa ollut taikinakannu pursui yli äyräidensä heti kun silmä vältti, ja Mixu miettikin täytyykö blinejä syödä koko loppuvuosi... Blinit onnistuivat täydellisesti, ne paistettiin blinipannulla voissa. Mmmmm. Inhoan olutta ja vähän pelkäsin, että blineihin tulee olueen taittava maku, mutta pelko osoittautui (onneksi) turhaksi.

Kylkeen snapsia ja olutta tai hapokasta valkoviiniä!

Valtteri hoiti taas kuvaamisen ja sen kyllä huomaa.

Blinit
4dl maitoa
1/3pkt hiivaa
3dl tattarijauhoa
3dl vehnäjauhoja
1/2pl olutta
1/2dl sulatettua voita
1tl suolaa
3 kananmunaa
voisulaa paistamiseen

Täytteinä tällä kertaa:
runsaasti smetanaa
kirjolohenmätiä
punasipulia
mustapippuria
sormisuolaa
kylmäsavulohta
suolakurkkua
sienisalaattia
sitruunaa

1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan tattarijauhot. Pidä huoneenlämmössä yön yli. 

2.Erota keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjan joukkoon olut, vehnäjauhot, keltuaiset sekä voisula. Mausta suolalla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto seokseen varovasti nostellen. 

3.Paista taikinasta blinipannussa runsaassa voissa noin sentin paksuisia kakkusia. Käännä blinejä useamman kerran, jotta saat rapean pinnan. Valuta paistamisen aikana pannuun lisää voita. Tarjoa blinit kuumina lisäkkeiden, esimerkiksi mädin, sipulin ja smetanan kera. Taikinasta tulee kymmenkunta halkaisijaltaan noin 10 senttimetrin bliniä. 

20.3.2010

Sushi vol. 3

Sushi ei todellakaan ole mitään edullisinta ruokaa. Kalleinta kokkailussa on kuitenkin kala, joten jos sen jättää pois, sushista saa arkenakin lompakolle sopivan aterian. Kalan pois jättäminen myös nopeuttaa valmistusta. Pätkän kanssa teimme nämä budjettisushit jo jonkin aikaa sitten ja hyvin se nälkä näilläkin lähti! Varsinkaan rullissa kalan pois jättäminen ei haittaa. Tällä kertaa kuitenkin halusimme kokeilla purkkilohta ja -tonnikalaa, kun emme olleet niitä aiemmin sushiin laittaneet. Maistuvaa! Nigirit teimme avokadosta, vaihtoehtoisesti olisimme voineet myös sekoittaa japanilaisesta majoneesista ja tonnikalasta maistuvan tahnan.


Rullissa siis kurkkua, höyrytettyä porkkanaa, höyrytettyä purjoa ja tonnikalaa/lohta purkista. Mums.
Ohje riisiin löytyy sushipostausten ensimmäisestä osasta.

19.3.2010

Sushi vol. 2

Tokyokan on mahtava kauppa! Sieltä hankin aina misokeittoa, japanilaista majoneesia, sushiriisiä, astioita ja oikeastaan kaikki tarvikkeet! Munakaspannunkin ostin sieltä ja nigirimuotin. (Kts. edellisen merkinnän kuva!)

Isosiskomme kävi myös japanilaisen ruoan kurssin ja sieltä tarttui tämä hyvä tamagoyakin ohje! Käytimme kanalientä munakasta valmistaessa ja sitä on helpommin saatavilla kuin dashi-lientä.

Buu, meillä ei ole kuvaa munakkaasta, mutta tässä vähän sushikuvaa.

Japanilainen makea munakas, tamagoyaki

4 kananmunaa
4 rkl dashi-lientä (tai kanalientä)
1-2 rkl sokeria
1 maustemitta suolaa
1-2-rkl öljyä paistamiseen

1. Vatkaa munia niin, että keltuaiset rikkoontuvat.
2. Sulata sokeri dashi-liemessä tai kanaliemessä.
3. Kaada liemi munien joukkoon, lisää suola.
4. Kuumenna pannu, lisää öljy.
5. Alenna lämpöä ja kaada 1/4 munaseoksesta pannulle ohueksi kerrokseksi. Jos pintaan nousee heti isoja ilmakuplia, pannu on liian kuuma. Nosta silloin pannu hetkeksi pois liedeltä.
6. Riko mahdolliset ilmakuplat haarukalla, ja heti kun munakas alkaa hyytyä, kääri levy puikkojen tai haarukan avulla kaksin- tai kolminkertaiselle rullalle toisesta reunasta toiseen. Työnnä munakaskäärö toiseen päähän.
7. Sivele pannun pohja öljyllä ja kaada kolmasosa jäljellä olevasta munaseoksesta pannuun pannua kallistaen, niin seos leviää tasaisesti pohjalle. Nosta valmista munakaskääröä pannulla, jolloin munakasseos valuu myös valmiin munakasrullan alle.
8. Rullaa valmiista munakkaasta päin uusin munakaskerros vanhan ympärille. Siirrä munakas toiseen päähän.
9. Kaada loppu munakastaikina pannuun ja toista edelliset vaiheet.
10. Nosta käärö pannusta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.


Täältä löytyi aika kätevä step by step -ohje.

Sushin kanssa wasabi on tietenkin ehdoton pakko ja inkiväärilastut, vaikka Pitkä ei niistä oikein pidäkään. Itse sekoitan wasabia aina soijan joukkoon mutta se on ihan makukysymys. Misokeitto avaa ihanasti makuhermot sushiövereille! Misokeiton joukkoon sopii hyvin sienet, tofu ja merilevä. Usein sushin kanssa tarjoillaan vihreää teetä, jos alkoholitonta linjaa kannattaa.

Japanissa nigirit dipataan kala edellä soijaan, mutta puikkojen kanssa taituroidessa se on melko haastavaa...olen ainakin vielä kastanut nigireitä soijaan länsimaalaisella tyylillä riisi edellä! :)

18.3.2010

Sushi vol. 1

Rakastan sushia. Olen käynyt sushikurssin isäni kanssa ja siellä opin perusteet. Tämän ohjeen mukaan en ole koskaan riisiä mokannut! En ole koskaan jättänyt riisiä tunniksi lävikköön vaan olen aina liottanut sitä ajan säästämiseksi. On muuten yllättävää, miten paljon tärkkelystä riisistä lähtee sitä pestessä. Valmis sushiriisi ei ole turhaan niin valkoista...Olen jäähdyttänyt riisin viuhkan avulla ja ennen sen hankkimista aikakauslehdellä. :D Hätä keinot keksii!

Sushin tekeminen ei ole mitään nopeaa (tai halpaa) puuhaa mutta lopputulos kyllä palkitsee työn!

Ensimmäisen kerran kurssin jälkeen tein sushia Pitkän kanssa ja siitä lähtien olemme laajentaneet repertuaariamme! Kurssilla ei tehty japanilaista munakasta eli tamagoyakia, mutta se oli kyllä helppo opetella itsekin!
 

Sushiriisi
4 dl japanilaista riisiä
3 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
2½ rkl sokeria
2 tl suolaa

=1 litra sushiriisiä

Pane riisi isoon kulhoon ja huuhtele se hyvin; vaihda vesi useaan kertaan, kunnes se on kirkasta. Valuta riisi ja jätä se tunniksi lävikköön. Ajan säästämiseksi voit myös liottaa riisiä raikkaassa kylmässä vedessä 10-15 minuuttia ja valuttaa sen uudelleen.

Siirrä riisi syvään, paksupohjaiseen kattilaan ja kaada päälle 4,6 dl vettä. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Älä raota kattilan kantta. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla noin 10-15 minuuttia.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen.

Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon. Pirskota riisin pinnalle runsaasti viinietikkalientä.

Nostele liemi varovasti kahdella puulastalla riisin joukkoon. Älä sekoita. Käännellessäsi riisiä voit myös käyttää viuhkaa, niin riisi jäähtyy nopeasti. Riisin tulisi olla kädenlämpöistä ennen kuin aloitat sushien valmistuksen.

Kun sushia rupeaa valmistamaan, kannattaa ensin sekoittaa 2 rkl riisiviinietikkaa 1 1/4 dl vettä käsien kostutusta varten.


Makien rullaamiseen tarvitset bambumaton ja tietysti merileväarkkeja. Olemme panneet rulliin porkkanaa, kurkkua ja purjoa - purjon ja porkkanan olemme höyryttäneet kevyesti, etteivät ne rapsahtele hampaissa. Olemme jättäneet ne kuitenkin rapsakoiksi, emme keittäneet löllöiksi. Kasvisten lisäksi olemme panneet makeihin lohta, tamagoyakia (eli sitä munakasta), tonnikalaa tai avokadoa.

Nigireitä tehdessä valmistusta nopeuttaa nigirimuotti, joka löytyi Tokyokanista! Nigireiden päälle olemme panneet lohta, tamagoyakia, avokadoa, ebiä (katkarapua) tai tonnikalamajoneesia. Olemme tehneet myös nigireitä, joissa on mätiä ja noria (levää) ympärillä.

Tässä kuvassa näkyy valmiiksi leikattu lohi, mätiä, höyrytetyt ja suihkaloidut purjo ja porkkana sekä suikaloitu kurkku.

17.3.2010

Punajuuren ja vuohenjuuston sinfonia jatkuu

Kaikille Helsingin keskustassa työskenteleville vinkki, Espa2 on aivan mahtava lounaspaikka. En muista koskaan pettyneeni ruuan tasoon ja taannoin rakastuin palavasti lounasateriaani: punajuuripihvejä vuohenjuustolla gratinoituina ja bataattimuusia. Om nom nom. Annos on pyörinyt mielessäni jo viikkoja ja eilen sain vihdoin aikaiseksi ryhtyä urakkaan. Lopputulos oli mainio! Tein V:lle pihvit ilman vuohenjuustoa, eikä niistä tullut ollenkaan niin hyviä. Pihvit olivat aavistuksen "limaisia" sisältä, en tiedä miten sen voisi välttää, mutta pidin näistä silti (ok, vuohenjuustolla ei vaan voi epäonnistua). Muusiin taas olisi ehkä pitänyt laittaa pari perunaa tai jotain, lopputulos oli niin bataattinen. Lisäksi tarjolla oli kermaviilikastiketta (kermaviiliä + 2tl pestoa) sekä Mixun tomaattilisäkettä rucolalla.

Pihvien resepti on melkein sama kuin Soppakauhassa. Eikö muuten näytäkin ihanan herttaiselta tuo paistettu vuohenjuusto?



Punajuuripihvit (yhdeksän pihviä)
4-5 punajuurta
3-4 perunaa
1tl suolaa
1tl pippuria
1dl vehnäjauhoja
1rkl öljyä
1-2 sipulia
vuohenjuustoa
öljyä paistamiseen

Kuori punajuuret ja leikkaa kahtia. Keitä puoli tuntia, laita sitten hetkeksi kylmään veteen jäähtymään. Kuori ja raasta sillä aikaa perunat, kuivaa talouspaperiin. Leikkaa sipulit pieniksi, raasta punajuuret ja kuivaa nekin, sekoita kaikki keskenään. Lisää mukaan jauhot, öljy ja mausteet, sekoita hyvin. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla molemmin puolin kevyesti. Laita esipaistetut pihvit pellille ja leikkaa päälle kiekko vuohenjuustoa. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Bataattimuusi
3 bataattia
voita
maitoa
kasvisliemikuutio

Keitä bataatit kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pehmeiksi. Murskaa/soseuta, lisää oman maun mukaan maitoa ja voita.

16.3.2010

Kasvispyörykät

Lihalakko jatkuu edelleen, ei vaan tee mieli. Sen sijaan on tehnyt mieli kasvispyöryköitä. Lukiossa tarjotut kasvispyörykät olivat aivan taivaallisia, en ole vielä tähän päivään mennessä saanut koskaan parempia. Etsin netistä erilaisia helppoja reseptejä ja koostin niistä sitten omani. Lopputulos ei ollut kyllä omaan makuun. Kikherneet ovat mielestäni liian jauhoisia ja jotenkin pullista puuttui kokonaan potku. En tee uudelleen, mutta laitan nyt ohjeen tänne, kun mielestäni näyttivät hyvinkin potentiaalisilta! Ehkä nämä sopivat jonkun muun makuun.

Sanokaapas muuten nopeasti: kik- eli kahviherne. Sanapari oli aiheuttanut ilmeisesti helsinkiläisessä huippuravintolassa hilpeitä hetkiä, kun kokki oli esitellyt tarjoiltavia asiakkaille ja kertonut kikherneistä vähän enemmän.


Kasvispyörykät (n. 24 kpl)
2 isoa porkkanaa tai muutama pieni
1tlk kikherneitä
2rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
valkosipulinkynsi
pippuria
suolaa

Valuta kikherneet. Raasta porkkana ja murskaa kikherneet sauvasekoittimella. Sekoita kasvikset keskenään, lisää muut aineet, vaivaa taikinaksi. Pyörittele ja paista pannulla. Tarjoile kermaviilikastikkeen kanssa (tämä jäi meiltä uupumaan, buu).

PS. Nyt ei tullut laitettua lohkoperunoihin perunakuorrutetta vaan ihan suolaa, pippuria ja öljyä! Joku kommentoikin hernekotletti-postaukseen perunakuorrutteiden sisältävän natriumglutamaattia. En ole jaksanut paneutua selosteeseen, mutta eiköhän sitä sieltä löydy. Olen pitkään miettinyt kartanko natriumglutamaattia vai en, ja olen päätynyt syöväni sitä niin kauan kuin laitan ammoniakkia dödön mukana kainaloon. Aika rebel.

15.3.2010

Kääretorttua

Eilen sunnuntaina juhlittiin melkein Pätkän nimipäiviä. Oikea nimi on sen verran harvinainen, että joku näistä kolmesta osuu melkein oikeaan: Tilda, Mette tai Matilda. Arvauksia otetaan vastaan :)

Juhlan kunniaksi oli tietenkin pakko pyöräyttää jotain herkullista. V oli ostanut asunnon täyteen hedelmiä mahataudin jälkeen (silloin maistuu vain tuoreet jutut), joten lähestyin jälkkärireseptejä appelsiini mielessäni. Äitimme teki usein kääretorttua appelsiinitäytteellä ja nyt sovelsinkin oman versioni. Olin unohtanut miten helppoa kääretorttuja on tehdä, torttu syntyikin käden käänteessä.

Kääretorttu on ehkä jälkiruokien quesadilla - täydellinen jääkaapin siivoamiseen. Taikina on Teresa Välimäen tekemä Iltalehden ruokasivuille, täyte ihan omaa käsialaa äidin tortun innoittamana.



Kääretorttu

Taikina:
3 kananmunaa
1dl sokeria
1 1/4dl vehnäjauhoja (tai 1dl vehnäjauhoja ja 2rkl kaakaojauhetta)
1tl leivinjauhetta

Täyte:
200g appelsiinituorejuustoa (käytin Violaa)
2dl kuohukermaa
1rkl sokeria
2 appelsiinia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kevyesti vatkaten munaseokseen. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille, levitä tasaiseksi suorakaiteeksi. Paista 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia.

Ota taikina uunista. Levitä leivinpaperi pöydälle ja ripottele sen päälle sokeria. Kumoa vielä kuuma levy siihen päälle ja irrota varovasti leivinpaperi taikinan pohjasta. Anna pohjan jäähtyä.

Kaavi kulhoon tuorejuusto, lisää kerma ja sokeri ja vatkaa kunnes kermavaahtomaista. Kuori appelsiinit huolellisesti, pilko pieniksi paloiksi. Lisää kermaseokseen ja kuorruta jäähtynyt taikina. Kääri torttu rullalle, leikkaa päädyt ja pistä tarjolle!

13.3.2010

Herne rokkaa!

Yo, olen vielä hengissä rajun ruokamyrkytyksen tai noro-viruksen jälkeen. En vieläkään tiedä kumpi yllätti, mutta voin silti vannoa, että Amarilloon en enää astu. Pippuripihviin ja mansikkapirtelöön tuli otettua turhan paljon tuntumaa myös ruokailun jälkeen, joten traumat jäi.

Ruokahalu on onneksi hiljalleen palautunut! Liha ei kuitenkaan vielä maistu. Tänään jääkaapissa vilkuttelivat perunat, ja päätimme tehdä lohkoperunoita aka lohkareita. Yleensä teen niiden kylkeen lihapullat tai muuta lihaisaa, mutta tällä kertaa liha ei napannut, joten päädyin viimein kokeilemaan pitkään pohtimiani hernekotletteja. Olin jo aiemmin kysellyt Marilta ovatko ne oikeasti syötäviä, ja vakuuttelujen jälkeen näytin  kirjaimellisesti vihreää valoa. Valmistaminen ei todellakaan ollut vaikeaa, lähikaupasta löytyi juuri oikeaa hernesoppaa, mutta joku mätti, kun näistä ei tullut YHTÄÄN niin kauniita kuin Marilla. Buu. Oletan kuitenkin maun olleen suht sama.


 V söi kaiken kiltisti, mutta itselläni vähän töksähti. Olen tottunut pureskelemaan kotlettini, mutta näissähän ei ollut rapean kuoren lisäksi kuin pehmeä sisus. Kotletit olivat myös mielestäni liian paksuja, ja kyllähän ne  purkkihernarilta maistuivat. Varmaan ensi kerralla meillä syödään hernari taas nestemäisenä, mutta hyvä kokeilu kaikin puolin. Lohkarit taas valmistettiin foliolla päällystetyllä pellillä Kokin vapaapäivä -ohjelman innoittamina. Erikoinen paistaminen ei vaikuttanut oikeastaan lopputulokseen, mitä nyt perunat jäivät vähän kiinni folioon.

Tämä ruoka näyttää kyllä jotenkin yhtä ponnettomalta kuin minä viime maanantaina vessan lattialla...

Hernekotletit, 5kpl (Jere Nieminen, Herne rokkaa -kirja)
1tlk Pirkka-sarjan luomu lihaton hernekeitto (ilmeisesti muut hernesopat liian löysiä!)
sinappia
korppujauhoja
rypsiöjyä/margariinia

Avaa tölkki molemmista päistä ja työnnä hernekeittopötkö ulos. Leikkaa pötkö viiteen osaan (tai useampaan), voitele sinapilla ja pyörittele korppujauhoissa. Ruskista pannulla reilussa rasvassa.

V ottikin hienosti kuvat lohkareista, joista käy ilmi miten ne valmistettiin (ollaan koukussa noihin perunakuorrutteisiin). Paistettiin uunissa reilut 20min 225 asteessa! Tarjoillessa mukaan vähän aiolia ja ketsuppia.


9.3.2010

Historiallista







Buhuu, tälle päivälle ei ollut postausta (paitsi nyt). No, joskushan sen ilon pitää loppua, eli varmaan tulee vähän harvemmin postattua ainakin lähipäivinä, sillä olen ruokamyrkytyksen/noro-viruksen/oksennustaudin kourissa. En suosittele tätä fiilistä kenellekään! Pahinta tässä on ehkä se, ettei ruoka maistu ja pääsin vasta nyt ensimmäistä kertaa istumaan tänään. No, saitte nyt nauttia pienestä valittamisesta, palataan pian vähän pirteämmissä merkeissä.

8.3.2010

Nakkikastiketta

Huh, voiko olla vaikeampaa ruokaa "stailata" kuin tämä? Miten tahansa nakkikastikkeen siihen lautaselle laittaa, niin lopputulos muistuttaa lähinnä kissanruokaa. Onneksi maku on aika paljon parempi. Huomaatteko säälittävän yritykseni laittaa perunamuusin asetteluun vähän ravintolan tuntua? Epäonnistuin ja yritin paikata tilannetta Michael Jacksonilla. Sekään ei tainnut mennä ihan nappiin. No, aina ei voi onnistua.

Bongasin tämän reseptin aikoinaan, yllätys yllätys, Maku-lehdestä! Kaikesta tästä lehden hehkuttamisesta saattaisi luulla a) minun olevan töissä ko. lehdessä tai b) Maku-lehden maksavan mojovasti jokaisesta maininnasta. Mutta ei, olen ihan vain tavallinen fani, joka on todella lehden kohderyhmää.

Hei, ja kuinka moni luki Pastanjauhajien osuvan postauksen? Ilmeisesti ainakin Kurpitsamoskan Mari, joka mainitsee nyt resepteissään lähteen lisäksi myös sen toimittajan. Liityn kerhoon! Tämän reseptin on ilmeisesti kynäillyt Matleena Lahti. Resepti on muuten autenttinen, mutta siihen on lisätty 1dl kermaa. Lisukkeeksi V pyöräytti perunamuusin (perunoita, loput kermat, voita ja maitoa) ja minä kirsikkatomaatit.

Rakastan tällaisia nopeita ja helppoja arkiruokia. Kastikkeen voi tehdä helposti myös lenkkimakkarasta, silloin ehkä jättäisin hillosipulit pois. Ja voihan ne muutenkin jättää. Tämä on yksi meidän käytetyimmistä resepteistä ja mm. V:n äiti tekee tietääkseni nakkikastikkeensa nykyään tällä ohjeella. Se on mielestäni jo aika hyvä referenssi.



Nakkikastike / Makkarakastike (4 annosta, Maku 6/07 )
1 pkt nakkeja (500g)
1 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl hillosipuleita
1 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
1 dl kermaa

Paloittele nakit. Kuumenna voi pannulla ja ruskista kevyesti nakit sekä sipuli. Sekoita joukkoon tomaattipyree sekä vehnäjauhot ja anna kypsyä hetken.  Lisää neste, liemikuutio, hillosipulit, ketsuppi, sinappi, kerma ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoile!

Mixun nopea tomaattilisäke
rasiallinen kirsikkatomaatteja
0,5-1 rkl oliiviöljyä
0,5-1 rkl vadelma-/mansikkavinaigretteä
1 rkl auringonkukansiemeniä
mustapippuria
yrttisuolaa

Puolita tomaatit, sekoita kaikki aineet keskenään!

7.3.2010

Lahjontaa, part two

Jee, eli lahjoilla elvistely jatkuu. Mutta hei, eikö tämä ilo sallita kerran vuodessa, ja minkäs sille voi, jos lähipiiri antaa niin ihania lahjoja. Enkä edes viittinyt ihan kaikkea näihin pariin postaukseen laittaa, kiitos teillekin joiden lahjat eivät tänne ehtineet (osa tuli nimittäin nautittua jo, mm. ne ihanat konvehdit) :) Mutta on pakko mainita vielä kliseisesti, että kyllä se läsnäolo on ihan paras lahja. Kiitos siitä!

Isosiskolta sain nämä ihanat Marimekon uudet Räsymatto-kuosia olevat kulhot. Pätkällä on yksi samanlainen. (Taustalla muuten Origo-kippo. Ja minä. Takatukka tulee kotilookin mukana.)




Sain pari tällaista Silikomartin kakkuvuokaa, jotka tulivat tosi tarpeeseen! Tässä esittelyssä toinen, toinen menikin heti Pätkälle lainaan.






Potin taisi kuitenkin räjäyttää ihana Anni, jota olin pyytänyt vierailijaksi blogiin jo aiemmin. Annilla on aina maailman parhaat ideat ja olenkin patistanut neitiä jo pitkään muuttamaan luovuutensa ihan kokopäivätyöksi. Tämän laukun idea ei ehkä ole uniikki, mutta kuinka moni jaksaa tehdä näitä? Tölkinavaajia upposi veskaan kuulemma n. 300 kpl ja Anni on mm. istunut iltaa ravintolan takahuoneessa käymässä läpi isoja tölkkikasseja. Aivan mielettömän hieno laukku ja hihna on edesmenneen näppäimistön johto, sisäpuoella taas on hieno hopeinen vuori. Näette varmasti pian Annin muita projekteja täällä, ellei hän ehdi perustaa ennen sitä omaa blogia.




Vielä pieni loppukevennys. Yliväsyneenä ei kannattaisi ryhtyä blogipuuhiin, sillä "photoshoot" ei ehkä mennyt ihan nappiin. Suht levotonta materiaalia, onneksi kaikkea ei saatu kameralle talteen. 






KUKKUU!



6.3.2010

Lahjontaa, part one

Huh, kannatti aloittaa tällaisen blogin pitäminen, sillä synttärilahjoistani 90% oli ruokaan tai syömiseen liittyviä. Ja taisi siellä olla muutama "kosteuttavakin" paketti... Haluan esitellä millä kaikella ihanat kaverini minua muistivat, olen edelleen niin innoissani! En ehtinyt vielä kuvata kaikkia, joten tässä part one.

Odotan kevättä lähinnä tämän lahjan ansiosta. Syynäilin pusseja ja kai noita voisi kylvää jo nyt, mutta en usko, että valo ihan riittäisi. Ja onhan se kivempi laittaa ne itämään, kun uskaltaa taas ulos käymään.


Ihana pastamitta ja ruokakirja, jihuu!


Porkkanaa ja kaakaota suoraan kropalle. Kelpaavat tässäkin muodossa paremmin kuin hyvin.


Kiitokset ja hehkutukset jätän osaan kaksi. Pusuja!

5.3.2010

Varpikkaat

Säärystimien vastapainoksi varvaslämmittimet. Idea tuli Martta-lehdestä ja virkkasin vielä narut pitämään lämmittimet jalassa. Tosin jälkikäteen huomasin, että narut olivat aika tarpeettomat joustimen takia. Silmukoita oli 48 ja 3½:n sukkapuikot käytössä.

Helpot ja nopeat varpikkaat ainakin olivat! Kenkiin eivät kovin käytännölliset (varsinkaan ilman naruja), ellei halua kaivella kenkiään aina näitä etsiessä.

Hyvä keino päästä jämälangoistaan eroon. Ja nämä tulevat tarpeeseen, jos on varpaissa huono ääreisverenkierto! :D

4.3.2010

Sanokaa "cheese"

Jääkaapissa oli menossa feta vanhaksi (miten se voi olla mahdollista?), joten selailin Valion sivuilla reseptejä ja törmäsin tähän. Muffinivuokani pääsi taas käyttöön. :) Resepti kuulosti hyvältä, koska päälle ei tullut tyypillistä munamaitoa. Pohjan tuorejuusto hieman epäilytti, ei niinkään makunsa puolesta vaan pelkäsin, että taikina juuttuu vuokaan tai piirakat hajoavat.

Piirakoista tuli esteettisesti kauniita ja hyvänmakuisia! Käytin mozzarellaraastetta, feta olisi voinut olla laadukkaampaakin. Mahtava idea piknikille ja helppoa pakata ja kuljettaa. Ei ollut varmasti viimeinen kerta, kun teen näitä. Taikina osoittautui loistavaksi ja ihanan kosteaksi. Ohjeen paistoaika ylittyi kyllä omassa uunissani, piirakat paistuivat n.15 min.


Kolmen juuston pinaattipiiraat (12kpl)

Taikina:
100g voita
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
100g ruohosipulituorejuustoa

Täyte:
1 sipuli
150g pakastepinaattia
voita tai öljyä paistamiseen
150g juustoraastetta
180g fetaa

Sekoita pehmeä voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe monitoimikoneessa. Lisää tuorejuusto ja sekoita nopeasti. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Kuullota sipulia ja pinaattia, kunnes pinaatin neste on haihtunut. Jäähdytä. Lisää seokseen juustoraaste ja feta.

Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko. Jaa se 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi. Taputtele ne sormin muffinivuoan syvennysten pohjalle ja reunoille. Taikina saa nousta väh. 3/4 korkeudelle reunoista, jotta täyte mahtuu. Jaa täyte syvennyksiin.

Paista 200-asteessa uunin keskiosassa kypsiksi ja kauniin värisiksi, n.10min.

3.3.2010

Synttäritarjoilua

Tosiaan, viime viikonloppu meni synttäritunnelmissa. Vanhenin taas vuodella, ja halusin jakaa päivän myös ystävieni kanssa. Minulla ei ole yhtä tiivistä kaveriporukkaa, vaan paljon yksittäisiä ihmisiä, joten jotkut synttäreistäni ovat olleet, no, hieman väkinäisiä, kun ison porukan on iskenyt yhteen huoneeseen kakun äärelle. Reissut ovat arvatenkin johtaneet baarin puolelle, jossa ihmiset ovat juoneet itsensä rennoiksi, mutta nykyään kaipaan enemmän yhteistä tekemistä kuin meluisassa kapakassa juttelemista (mistä ei pahimassa tapauksessa muista enää seuraavana päivänä mitään...).

Tänä vuonna vuokrasin Espoosta pienen elokuvateatterin ja järjestin 12h kestävät elokuvafestivaalit! Ohjelmistossa oli Aladdin, The Blues Brothers, Away We Go, Nick and Norah's Infinite Playlist sekä ylivoimainen suosikkini Singin' in the Rain. Päivä oli aivan ihana! Tarjolla oli popparia (ihan oikeista Finnkinon popparikipoista!), mehua, pitsapannaria, kasvispiirakkaa, irtokarkkeja (jokainen sai kerätä oman pussinsa) sekä mokkapaloja. Heti varattuani tilan joulukuussa tiesin, että mokkapalat kuuluvat ainakin menuun, ja niinpä hypin onnesta kun tuoreesta Maku-lehdestä kuoriutui tuo klassinen resepti. Ja täytyy sanoa, että en usko, että mokkapalat voivat olla parempia kuin nämä olivat. Vieraat kehuivat enemmän näitä kuin onnittelivat minua (ja niitä onnitteluja tuli todella paljon)! Palat olivat todella kosteita ja maukkaita, varmaan kahvin ansiosta. Maku ei silti ollut yhtään liian mokkainen. Aivan parhaita.

Kuva on sitten aivan ala-arvoinen, mutta sitä oli pakko käyttää, kun halusin julkistaa tämän mahdollisimman pian, jotta muutkin pääsevät nauttimaan tästä. Valitettavasti kuvaaminen ei ollut se pääasia lauantaina :) Ja palatkin kärsivät rasioissa matkustaessaan juhlapaikalle. Tehkää näitä vaikka säälistä, rakastutte heti!


Mokkapalat (pellillinen)
200g voita tai margariinia
3,5dl vahvaa kahvia
5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
4rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
3 munaa

Kuorrutus
75g voita
3/4dl vahvaa kahvia
6dl tomusokeria (meillä meni varmaan melkein 7dl, mutta älkää tehkö kuitenkaan liian paksua, se pitää kuitenkin levittääkin)
3rkl kaakaojauhetta

+ koristeluun strösseleitä

Mittaa kattilaan rasva ja kahvi. Kiehauta ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Sekoita joukkoon rasvaseos. Vatkaa puuhaarukalla munat taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Kiehauta kattilassa voi ja kahvi. Yhdistä tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Siivilöi seos kattilaan ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria saadaksesi sopivat paksun, mutta notkean kuorrutteen. Levitä kuorrute jäähtyneen piiraslevyn päälle. Koristele strösseleillä, suklaarouheella tai karkeilla. Leikkaa levykaistaleiksi ja edelleen vinosti viipaleiksi tai neliöiksi.

PS. Tästä bloggaamisesta on todella ollut hyötyä! Sain ihanilta ystäviltä ihania ruoka-aiheisia lahjoja, mm. kaksi kuviollista kakkuvuokaa, yrttiruukun ja kokkikirjan.Niistä myöhemmin lisää!